äiti ja melukylän lapset - Banneri

Meidän lapset harvoin kinuavat kaupasta itselleen mitään, jota tahtoisivat. Karkkihyllyjen ohi selvitään joka kerta ilman minkään sortin kohtauksia tai kinuamisia. Mutta leluhyllyn kohdalla saattaa välillä kuulua pieni toive ” Äiti minä tahtoisin tämän.” Perään saatetaan heti perustella, ”Leikin tällaisella lelulla kaverin luona.”

Periaate meillä on se, ettei kaupasta ostella leluja hetken mielijohteesta. Joskus kuitenkin lapsi toivoo ihan hirveästi jotakin lelua, joka kolahtaa ihan täysin. Silloinkin lelu on jäänyt kauppaan, ellei lapsella ole omaa rahapussia mukana. Omilla rahoilla he voivat ostaa itselleen juuri näitä pakko saada juttuja, jotka ei yleensä maksa paljoa.

Riemulla kauppaan ostamaan lelua

Kun lapset saavat lahjaksi rahaa, laitetaan ne säästöön rahapussiin. Näillä rahoilla he voivat sitten itse ostaa juuri sen mitä haluavat. Jos rahat eivät juuri sillä hetkellä riitä, olen joskus antanut siihen päälle puuttuvat eurot tai sitten he ovat keränneet itse summan täyteen. Ja voi sitä lapsen riemua, kun hän kävelee ylpeänä kauppaan rahapussi kädessään, nappaa leluhyllyltä juuri sen lelun, jota on lähdetty ostamaan ja saa vielä maksaa sen itse.

Olen huomannut, että lelulla on heti enemmän merkitystä, kun sen on saanut ostaa ihan itse. Olen myös laittanut merkille, että siitä pidetään parempaa huolta ja kohdellaan nätimmin. Sitä varten on säästetty joskus pitkäänkin. Silloin myös huomaa, onko se lelu oikeasti niin kiva, että sen maksamiseen haluaa käyttää omaa rahaa. Joskus on nimittäin käynyt niinkin, että lapselle iski pihiys ja ostikin lelun sijasta vain paketin purukumia.

Monilapsisessa perheessä voi äkkiä hukkua lelujen määrään, jos niitä ostettaisiin tyyliin joka kerta, kun lapsi tykästyy kaupassa johonkin. Lisäksi leluja tulee jouluisin ja synttäreillä sisään enemmän kuin  ovista ja ikkunoista mahtuu, joten siksikin lapset saavat niitä muuten vain kun itse ne maksavat. Samalla lapsi oppii, ettei kaikki tule ilmaiseksi ja raha kasva puussa.

Joskus kuitenkin tehdään tässäkin asiassa poikkeus, ne on niitä erikoistilanteita.

 

Kommentit (4)

Sulla on tosi ihania postauksia, ne on totuuden mukaisia ja kaunistelemattomia. Ihanaa lukea tälläisiä aitoja postauksia<3

Kyllä. Ne itse valitut ja maksetut on tärkeitä juttuja.
Miten teillä hallitaan tuota lahjaksi tulevien lelujen kaaosta tai onko teillä jotain erityisiä sääntöjä lelujen suhteen?

Kyllä. 🙂
Mulla on ollut sukulaisille ja muille toiveena, että kyselisivät mille olisi tarvetta ja leluja ei ostettaisi järkkyjä määriä. Yhdessä vaiheessa olimme hukkua niihin oikeasti, mutta nykyisin homma on pysynyt hanskassa juuri sillä, että kysellään mille olisi tarvetta ja mistä lapset pitäisi. Laitamme myös leluja aina säännöllisesti kiertoon tai lahjoitamme jonnekin, kuten neuvolaan. Myös kirpparilla on myyty leluja, joilla ei ole enää leikitty. 🙂

Kiitos, ihana kuulla.♥

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X