äiti ja melukylän lapset - Banneri

Kun tulet raskaaksi saatat vatsan kasvaessa huomata, kuinka joillakin on tarve koskettaa lupaa kysymättä vauvavatsaasi. Jotakin se ei haittaa yhtään, mutta onko toisilla silti lupa lääppiä ilman sinun lupaasi? Kaikki eivät nimittäin tykkää siitä että vatsaa kosketellaan.

Itseäni ei häiritse, kun omat läheiset tai ystävät koskee vatsaan, mutta harvoin vatsaan kukaan muu koskeekaan kuin lapset ja mies. Odotuksiini on kuitenkin mahtunut tilanteita, kun vatsaani on lääpitty ihan ilman lupaani ja samalla kommentoitu sen kokoa. Silloin on kieltämättä tullut aika vaivautunut olo. Se että olen raskaana, ei tarkoita, että melkein tuntemattomat voivat tulla silittämään vatsaani.

Saako toisen vauvavatsaa koskea ilman lupaa?

Tämä on nyt minun kuudes odotus, joka on jatkunut niin pitkälle, että vatsa on tullut muillekin näkyviin. Parissa ensimmäisessä vatsani oli pitkille viikoille pieni. Varsinkin esikoisen kohdalla vatsa ei kasvanut edes suureksi. Tuoloin törmäsin ensimmäistä kertaa ihmiseen, jolla on ilmeisesti kova tarve kosketella odottavien vatsoja. Hän vain siinä kesken juttelun nappasi vatsastani kiinni ja päivitteli kuinka pieni se onkaan. Lisäksi vatsani muoto oli kuulemma täysin poikavatsa ja koon perusteella laskettuun olisi vielä kuukausia.

Hämmennyin niin paljon, etten osannut heti edes reagoida. Nökötin siinä monttu auki, kun vatsaani lääpitään ja mietin, että mitä ihmettä! Vatsan lääppiminen loppui kun astuin askeleen taaksepäin ja kerroin lasketun päivän menneen ohi jo pari päivää sitten. Tuntui oudolta, kun ei niin läheinen ihminen toimi näin.

Seuraavassa odotuksessa osasin jo varautua vatsan kosketteluun, varsinkin kyseisen ihmisen osalta. Ja niinpä se jälleen kävi, mutta jäi tällä kertaa lyhyeen, kun ilmaisin selvästi, etten oikein pidä siitä että vatsaani kosketellaan. Oli kyllä tehokasta sanoa oma mielipide suoraan, vaikka se silloin jännittikin, sillä seuraavissa odotuksissa olen saanut olla suhteellisen rauhassa. Vaikka eteen on toki tullut tilanteita, kun puolituttu on silittänyt vatsaani kysymättä, hämmennys on kieltämättä ollut silloinkin se päälimmäinen tunne.

Reaktioni olisi varmasti ollut täysin erilainen, jos hän olisi kysynyt ensin luvan. Itselläni ei ainakaan tulisi mieleen koskea kenenkään vatsaan ilman lupaa. Minua ei siis haittaa jos vatsaani koskee joku minulle läheinen ja sellainen ihminen, jonka kanssa olen muutenkin paljon tekemisissä, mutta muuten kyllä oletan, että lupa pitää kysyä ennen kuin koskee kenenkään vatsaan. Tämän tajuaa jo nelivuotiaammekin, kun hänkin kysyy saako vatsaa silittää, vaikkei häneltä ole sitä ikinä kielletty, eikä häneltä ole vaadittu kysymään ensin lupaa.

Mitä mieltä sinä olet? Onko ok, että ei niin läheiset tai jopa tuntemattomat tulevat lääppimään?

Kommentit (28)

Omaa vauvamahaa saa koskea vaan mies ja lapset, en tykkää että edes omat sukulaiset koskee, harvempi onneksi edes yrittää 😀
Viimeksi veljen häissä morsiamen isä tuli silittelemään mun mahaa kun oletti että oon raskaana kun en juo alkoholia.. Oli aika kiusallista sanoa että synnytin kyllä jo 4kk aiemmin :C

Meillä ei ole vatsaan koskemista kenelläkään muulla kuin miehellä ja lapsilla 🙂 Eikä onneksi vielä ainakaan kukaan muu ole edes yrittänyt.

Se tuntuu kyllä kaikista luonnollisimmalta, kun mies tai lapset koskee vatsaan. 🙂
Meillä varsinkin kaksi nuorinta silittelee melki päivittäin mun vatsaa ja kuiskii vauvalle.♥

Ei ole ok. Itse en yhtään pidä siitä kun joku puolituttu yhtäkkiä hyökkää vatsan kimppuun.. Sama juurikin tuon vatsan kommentoinnin kanssa, mahoja kun on erikokoisia, kaikki normaaleja, pääasia että vauvalla kaikki hyvin!
Heh, nyt hieman kauhistuttaa jo etukäteen kun meille ultrassa selvisikin että on kaksoset tulossa… Kuinka iso musta tuleekaan ja voi että mitä kommentteja tulen saamaan. Ja ne ketkä hyökkää mahan kimppuun, argh…

Miten ne jotkut puolitutut kuvitteleekin, että on ihan ok mennä lääppimään tuon vatsaa? Voisin kuvitella, etteivät hekään välttämättä siitä pitäisi jos tilanne olisi toisin päin. Ja juurikin niin, vatsoja on erilaisia ja kokoisia ja siihen vaikuttaa niin moni asia.
Oi kuinka ihanaa! Tuplasti onnea sinne.♥♥
Sanot sitten vaan niille, ketkä tule ilman lupaa koskemaan, ettet pidä siitä tai teet jonkin väistöliikkeen. Toivotaan kuitenkin, että saisit olla heiltä rauhassa.

Uh, tämä on niin kuumottava aihe edelleen vaikka odotuksesta on 3 vuotta aikaa. Mun ahdisti se lääppiminen aivan rutosti, ja se vatsan koom arviointi myös. Teki mieli arvostella kyselijänki vatsa siinä samall, jos se kerran raskaana olevan kohdalla on sallittua… Ja ne kyselyt, onko vauvalla kaikki hyvin kun sun vatsa ei kasva, tai se on noin pieni, kai ne neuvolassa on huolestunut tuosta myös. Argh:D etenkin, kun se painonnousu ja vatsankasvu ahdisti pienestä määrästä huolimatta itseä.

Näin juuri, joitakin se vatsan koskettaminen vain ahdistaa..jotkut taas ei sitä tehdessään ajattele ollenkaan, miltä se toisesta saattaa tuntua. Liian usein ajatellaan, koska hän oon raskaana voin ilman lupaa sitä vatsaa silitellä. :/
Ja tuosta vatsan koosta minulla onkin tulossa vielä erikseen postaus. Itse olen kerännyt odotuksissa aina huolella kiloja jotka ei kaikki tosiaan oo mennyt vatsaan. 😀 Osassa odotuksissa vatsakin ollut niin eri mallinen ja kokoinen eri viikoilla. Vatsa on muista ollut tyyliin puolessa välissä sitä kokoa, mitä olin kun esikoinen syntyi. 😀

Periaatteessa olen sitä mieltä, ettei toisiin ylipäätään kosketa ilman lupaa paitsi johonkin neutraalille alueelle, kuten kevyt kosketus olkapäälle tuen merkiksi. Lapsellekin opetan, että jos kosketusta ei halua se sanotaan heti suoraan. Mutta itseäni ei ole kyllä yhtään haitannut, että joku on tullut vatsaan koskemaan, se on ollut oikeastaan vain mukavaa huomiointia. Toki ystäviä vieraammat koskijat ovat olleet lähinnä täti-ihmisiä, jotka ovat ”sydämellisesti” tämän eleen tehneet. Tilanne voisi olla ahdistava, jos vatsantaputtelija olisi jotenkin yllättävä henkilö. Ymmärrän täysin, että monet eivät tykkää vatsankoskettelusta. Ystävien mahoja kosken kerran raskauden aikana, jos lupa heltiää ensin, lähinnä juuri siltä pohjalta, että itse pidän siitä että ystävä tämän eleen tekee.

Täällä tuo sama periaate. 🙂
Itse en ole tainnut kun yhden ystävän vatsaa koskea. 🙂 Esikoisen odotuksessa eräs ystäväni huuteli vatsaani kun näimme ja kevyesti hytkytti, jos vauva liikkuisi. Kyseessä oli niin läheinen ystävä, ettei se tuntunut mitenkään oudolta. Mutta jos joku ei niin läheinen tekisi niin, niin kyllä siitä tulisi mainittua. Se kun ei enää tuntuisi luonnolliselta. 🙂

Ei tosiaan ole ok jos kysymättä tullaan, uagh. Tai ei ole itsestä ainakaan tuntunut kovin kivalta!

On se kyllä outoa, kun joku vaan ”hyökkää” vatsan kimppuun silittelemään..Ei kyllä itsellä tulisi mieleen koskea kenenkään vatsaan ilman lupaa..

Minustakin ulkopuolisten ei tarvitse tulla lääppimään oma äiti on ihan OK muttei jonkun hyvän päivän tutun ja sain tuossa esikoistaaperon raskaudessa päivittelyä kuinka pieni maha minulla on ja että pieni alle 3kg neuvolankin mukaan ja muiden mielestä tyttö sieltä tulee toisin kävi melkein 4kg poika 😀

On se outoa, jos joku puolituttu tulee koskemaan ja vielä kysymättä. Olo on aika vaivautunut silloin.
Äh, tuo vatsan koon arvostelu on myös toinen asia joka nostattaa tunteita pintaan..siitä mulla onkin postaus jo luonnoksissa. 😀
Mutta niin on täälläkin saanut kuulla kauhistelua vatsan pienuudesta ja joskus sen suuruudestakin. Koskaan ei oo hyvä. 😀

Tuo vastan koskettelu on kyllä outo kulttuuri johon en ole törmännyt koskaan.

Se on. 😀
Joillakin tuntuu olla kova tarve koskettaa toisen vatsaa ja toisilla taas ei mitään halua vaikka muuten vauvavatsoista tykkäisikin. 🙂

Oon sun kanssa samoilla linjoilla, että lupaa kysymällä hieman tuntemattomampikin tyyppi voi mahdollisesti silitellä vatsaa. Muuten se on todella kiusallista. Minulla harvemmin tutut halusivat silitellä, mutta koin myös tilanteita jossa vähän vieraampi tyyppi kysyi voiko kokeilla miltä masu tuntuu ja se oli minusta ok vaikka tottakai siitä silti tulee vähän hassu olo koska itselle se tuntuu vain kuin joku koskisi mahaan, oli siellä vauva tai ei 😀

Kyllä, se on ihan eri asia kun tuntemattomampi kysyy luvan kuin ryykää ilman sitä vain silittelemään vatsaa. 🙂 Sitä osaa silloin itse valmistautua tilasteeseen, niin kuin sanoit niin tuntuuhan se aina vähän hassulta kun joku sitä vatsaa silittelee.

Mä olen ollut viis kertaa raskaana ja joka kerta on joku tuttu tai puolituttu lääppinyt mahaani ilman lupaa. En oo koskaan siitä tykännyt. Mieheni ja lapsemme ovat kyllä saanneet koskettaa ja oon aina tykännytkin kun lapsetkin innoissaan kokeileet kun vauva potkii. Mahaani on myös monta kertaa tultu silittelemään vaikka en edes ole ollut raskaana ja kyselemään että no koskas tämän pienen laskettuaika on..se vasta hirveetä on ollut (minulla kun jäännyt tämmöinen ikuinen pömppis ?). Itse en edes kysy keneltäkään mistään lasketusta ajasta jos ei ihan selkeesti näy tai tiedä toisen olevan raskaana. Vatsani koosta olen joka ikisestä raskaudesta saannut kommentteja..kuinka jättiläinen olen..tai kuinka jättiläinen vauvastamme tulee ym. Eli en voi sietää että raskausmahaani on koskennut kukaan muu kuin kaikista läheisimmät tai että on kommentoitu vatsaani negatiivisin sävyin. Anoppini on aina ollut hyvin aktiivinen näitä kommenteja heittelemään.

Meilläkin mies ja lapset silittelee vatsaa ja musta se on ihanaakin, mutta tuo puolituttujen lääppiminen on niin hanurista.
Siis eikä, kuinka kamala tilanne tuo on ollutkaan!! 🙁 Hitto, inhottaa oikein sun puolesta. Kannattaisi varmasti olla ensin varma oottaako toinen vauvaa ja sen jälkeen kysyä edes se lupa, ennen kuin alkaa lääppimään toisen vatsaa.
Ja nuo kommentit vatsasta on toinen asia joka ärsyttää varmasti montaa. Minulla onkin siitä postaus luonnoksissa. Inhottavaa vaan, että siellä se on anoppi joka noita eniten laukoo. 🙁

Mulla on aina ollut aika suuri henkilökohtainen tila, eikä se raskausaikanakaan muuttunut. Mies toki sai koskea vatsaan halutessaan, samoin pieni kummilapsi. Oma äiti joskus kysyi, ja saikin koskea sitten mahaani. Kaikille, jotka ilman lupaa yrittivät mahaa koskea, ärähdin kyllä ihan kunnolla, että näpit irti. Eli mulle ei todellakaan mahan koskettelu ollut ok muiden kuin ihan muutamien läheisten kohdalla. En voi ymmärtää, mikä saa tuntemattomat tai puolitutut kuvittelemaan, että raskausmaha olisi ns vapaata riistaa.

Tosi moni saattaa ajatella, että vauvavatsaan saa mennä koskemaan noin vain ja se on kyllä ikävää. Kyllä kuuluu hyviin tapoihin varsinkin puolitutuilta ja etenkin tuntemattomilta kysyä lupa sellaiseen. Läheiset tunteekin toivottavasti niin hyvin odottajan, että osaa päätellä onko se ok vai ei.

Itselläni ei onneksi juuri kukaan tullut koskettelemaan,mutta pientä vatsaani kyllä ihmeteltiin kovasti ja se ehkä vähän ärsytti,itse kun tunsin olevani kuitenkin melko iso.Pojan syntymän jälkeen oli muutama hämmentävä tilanne imetystä koskien,esimerkiksi naapuri tuli kaupassa kovaan ääneen kysymään että riittääkö tisseistä maitoa?se on kyllä ehkä omalla kohdallani ollut ärsyttävämpää kuin vatsan koskettelu.Itse en kommentoi kenenkään vauvamasuja arvioivasti,enkä kysele tisseistä jos toinen ei sitä itse ota puheeksi.

Tiedän tuon, kun pientä vatsaa ihmetellään ja kommentoidaan. Ei oo kovin kivakaan fiilis, varsinkin kun itse kokee sen toisin.
Äh, ei oo tainnut naapuri ajatella, missä asiaa kailottaa ja jotku ei oikeasti vain tahdo puhua naapureillee sellaisista asioista kuin maidon riittävyys.

Odotan esikoistani,rv 29+4,ja inhoan kun muut paitsi mieheni eli lapsen isä,tulevat taputtelemaan ja hieromaan vatsaani!! Jopa oman äitini taputtelu ahdistaa minua saatikka työkavereiden tai muiden ei niin läheisten. Olen pari kertaa ollut jopa todella vihainen kun eräs työkaverini taputtelee jatkuvasti vatsaani,lupaa kysymättä,mutta en ole osannut kieltää häntä koskemasta ns.nätisti kun en kuitenkaan halua pahoittaa hänen mieltään. Itselläni ei kävisi mielessäkään koskea jonkun raskausvatsaa,enhän taputtele ketään vatsaan muutenkaan…

Voi ei, ikävää että töissä sellainen henkilö joka on vatsan kimpussa. Jos et suoraan halua sanoa, että et oikein koe oloasi hyväksi kun vatsaa kosketaan, kannattaa koittaa kaikkia eleitä ja väistöliikkeitä. Mulla itsellä auttoi kyllä se suoraan sanominen. 🙂

Ei ole ok, että joku tuntemattomampi tulee lääppimään vatsaa ilman lupaa. Omaa vatsaani sain onneksi suojeltua silittelyiltä hyvin. Jos joku näytti lähestyvän käsi ojossa, niin yritin sivuuttaa tilanteen ja kääntyä niin, ettei koskemaan päässyt.
Ihana, että teillä pieni lapsikin pyytää kohteliaasti lupaa, vaikka se varmasti hänelle myönnetään. 🙂 hyviä hetkiä odotukseen!

Noi väistöliikkeet on käteviä, jos osaa aavistaa toisen aikeet tulla silittelemään vatsaa. 😀
Yllätyin, kun meidän tyttö tosiaan kysyi lupaa (vaikkei hänen tosiaan tarvitsisi). Niin pienikin jo ajattelee noin, niin mikä saa aikuiset ajattelemaan toisin?
Kiitos.♥

Kääk tuo morsiammen isä!! Varmasti on häntä nolottanut, kun on selvinnyt mitä juuri teki. :/

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X