äiti ja melukylän lapset - Banneri

Peruutetaanpa ajassa hieman taaksepäin, siihen aikaan kun tämä raskaus oli vielä vain kaukainen haave. Olen jo aikoja sitten asettanut itselleni ”takarajan”, jonka jälkeen en enää ”tekisi” lapsia. Minulla tuo takaraja on ollut 35 vuotta. Olen puhunut aina avoimesti vauvakuumeestani, vaikka monien on ollutkin vaikea ymmärtää sitä miksi olen halunnut lapsia näin monta. Muistan kun minulle sanottiin tästä kuudennesta vielä haaveillessani ”Kannattaako tuossa iässä hankkia enää lapsia? Meinaan, eikö se kannattaisi jättää nuoremmille? Onhan sulla jo ikääkin.”

äidiksi tuossa iässä

Kieltämättä hämmennyin hieman, sillä en pidä itseäni vielä mitenkään vanhana. Toki kai minä olen vanhempi odottaja ja riskit kasvaa toki aina kun ikää tulee lisää, mutta silti hämmennyin. Olenko oikeasti vanha odottaja? Nykyäänhän synnyttäjien keski-ikä on korkeampi. Ensin opiskellaan, matkustellaan ja luodaan uraa. Ja kun pohja on vankka on monen mielestä silloin lapsien aika. Silloinhan se ikä väkisinkin menee sinne kolmenkympin hujakoille ellei ylikin.

Koskaan ei kai ole hyvässä iässä?

Kun odotin esikoistani olin kaksikymmentävuotias. Kerkisin täyttää 21 vuotta, pari kuukautta ennen esikoisen syntymää. Tuolloin sain kuulla, kuinka olen niin kovin nuori. ”Eikö olisi kannattanut odottaa vielä, eikä kiirehtiä lapsen kanssa.” Kuinka opiskelu ei enää onnistuisi (onnistui muuten hyvin) ja elämästä tulisi vain pelkkää vaippojen vaihtoa. Noh, ei se nyt ihan niin mennyt, enkä ole koskaan katunut sitä, että tulin nuorena äidiksi.

Silloin sain myös kuulla, kuinka minulla on vielä reilut kymmenen vuotta aikaa hankkia lapsia. Ja nyt yhtäkkiä noiden vuosien jälkeen niin ei enää kannattaisi tehdä. Koitan olla aina välittämättä siitä miten toiset arvostelevat valintoja. Ne mitkä on minun valintoja ei ehkä sovi juuri toiselle, mutten minäkään arvostele hänen valintojaan. Silti, jos joku esittää oman mielipiteensä niin kuin se olisi vain ja ainoastaan oikea, en voi olla miettimättä sitä.

äitiys

Toki on täysin eri asia odottaa vauvaa parikymppisenä kuin kolmekymppisenä, mutta se missä aluski olin liian nuori ja nyt tämän kohdalla liian vanha, on vain heidän mielipiteensä. Tuskin sitten koskaan on sitä oikeaa ikää saada lasta!?

Kommentit (38)

Jostain syystä tämä on edelleen aihe, josta monilla on kovin vahva mielipide. Naiset, tukkikaa arvostelijoiden suut! On jokaisen oma valinta, koska lapsi on tervetullut. Jokaisessa iässö on hyvät puolensa. Nim. Reilussa neljänkympin iässä terveenä terveen esikoisen äidiksi

Aloin odottamaan esikoista kun olin 25v ja vauvan synnyttyä 26. Esikoista odottaessa sain kommentteja siitä että olen liian nuori äidiksi. Nyt minulla on sylissä pieni, uusin tulokas, joka PN meille neljäs. Tämän viimeisen kohdalla sain kuulla, että olen jo melko iäkäs äidiksi. Vauvan synnyttyä olin juuri täyttänyt 37 vuotta. Itse tuntui, että en ole liian vanha äidiksi, mutta joillakin ihmisillä on outoja kommentteja iästä ja äitiydestä. Minulta on udeltu, että onko tämä uusin tulokas perheemme viimeinen, koska olenhan jo niin vanha. Minusta itsestäni on tämän nuorimman syntymän jälkeen alkanut yhä vahvemmin tuntumaan, että vielä viides olisi tervetullut.

On kyllä ihmeellistä, kuinka sanotaan olet liian nuori tai liian vanha äiti. Minusta äitiyteen ei ole mitään oikeaa ikää. Mulle on neuvolassa sanottu Eeditinkin jälkeen, että olet vielä nuori, vaikka vieläkin saamaan lapsia. Toisaalla taas voin olla jo liian vanha. 😀

Haaveilin kolmannesta lapsesta ja anoppi sanoi et enää saa olet jo niin vanha, kolmas poika syntyi kun olin 29v. kaksi ensimmäistä olin kyllä saanut 18 ja 20 vuotiaana. Anoppi oli itse saanut viimeisen 39 vuotiaana.

No johan on ollut ihme kommentti anopilta. :/

Joskus ajattelin että lapset ennen kuin täytän 25v. Olin kuitenkin reilu parikymppisenä ihan hukassa itseni kanssa, juhliminen vei, olin epävarma jne. Kesti oman aikansa löytää paikka maailmassa, rauhoittua ja löytää miellyttävä työ ja ennen kaikkea oppia olemaan muuta kuin muiden kynnysmatto. Lisäksi tapahtui elemässä muita suuria vastoinkäymisiä. Nyt olen haikea, mutta onnellinen että minulle ei tuolloin lasta suotu.
Esikoisen sain ollessani 35v, seuraavan 38v. En koe olevani vanha äiti. Ystäväpiirissä paljon pieniä lapsia ja vielä lapsi haaveita.

Kiitos, kun kerroit sinun tarinan.♥♥
Ja et ole ollenkaan vanha äiti.♥

17v, 20v, 34v ja 39v. Ei oo ollut tapana kysellä muiden mielipiteitä, meidän elämä ❤️. ( Kun toista varrottiin yksi vanhampi rouva sanoi, että elä nyt enempää tee. Vähän sattui, ei tiennyt mun olevan 19.)

Niinpä, ei se muille kuulu.♥
Onpa ollut ikävä kommentti. 🙁 Sitä ei välillä ymmärrä miten jotkut tommosia laukoo toiselle.

Kyllä mä myös luulen ettei sitä oikeaa ihanteellista ikää tulla raskaaksi ole olemassakaan. Itse myös olen kuullut olevani verrattaen nuori näin monen (?!) lapsen äidiksi. Vaikka onhan se ensisynnyttäjien keski-ikä kai aika lähellä sitä, minkä ikäinen itse olen nyt. Mutta silti. Minä ajattelen, ettei se ikä, vaan elämä muuten ja se, mitä ihmisellä on pääkopassa. Ikävuosia voi olla vaikka nelisenkymmentä, eikä ihminen välttämättä kykene ottamaan vastuuta.

Niinpä, ikä on lopulta vain numero. Ja kyllä moni nuorempi on varmasti kypsempi äidiksi kuin moni nelikymppinen.
Tää on kyllä jännä, kun osasta olen jo vanha ja osasta taas tosi nuori näin monen lapsen äidiksi. 😀

On tuokin ihan uskomaton kommentti! Synnyttävien keski-ikä on käsittääkseni jo pitkän aikaa ollut yli 30 kun ensisynnyttäjilläkin lähenee sitä. Väkisin tuli mieleen että ne jotka tuolla tavalla ovat kommentoineet tarkoittavat oikeasti ”eikö teillä jo ole tarpeeksi lapsia” eikä sitä minkä ikäinen olet ? eivät vaan ole kehdanneet sanoa sitä suoraan. Ei kai kukaan tänä päivänä oikeasti ajattele että hiukan päälle 3-kymppinen on liian vanha äidiksi?!
Etkä sinäkään nyt mitenkään erityisen rupsahtaneelta näytä että sua vois luulla kovin paljon vanhemmaksi ?

Sitä paitsi meidän presidenttipari vei pohjan kaikelta tällaiselta höpötykseltä ? tosin kuulun itse samaan jengiin kanssasi ”lapset pitää olla 35v.” Täytän itse tuon rajan ihan näinä päivinä ja uusia lapsia ei ole tarkoitus enää yrittää. Kunhan nykyinen salamatkustaja selviytyisi luoksemme syksyllä ?

No niinpä, varsinkin kun todella monet saa nykyään lapsia kolmekymppisenä. Ehkä siinä on viitattu sitten enemmän ikäni sijaan lasten lukumäärään ja koitettu näin olla ns hienotunteisempi sanoissaan.
Hahaa, kiitos. 😀

Varmasti vaikuttaa tuo presidenttiparin lapsen saaminen. Voi olla että sen innoittamana moni vielä rohkaistuu koittamaan lapsia myöhemmällä iällä. Minusta on ihanaa kun meitä vanhempia on eri ikäisiä.
Jotenkin tuollaisen takarajan asettaminen on ollut ihan hyväkin juttu. Eihän sitä koskaan voi suunnitella elämää montaa vuotta eteenpäin, mutta itse olen aika varma että tuo takaraja tulee pitämään meillä paikkansa.
Hih, ihanaa salamatkustajan odottelua sinne.♥

Täällä esikoinen saatu samana päivänä kun täytin 20, silloin en muista saaneeni päivittelyä nuoresta iästä. Itse tosin näin jälkikäteen ajateltuna en ollut tuolloin vielä valmis äidiksi, vaikka vauva toivottu olikin. Ajattelin silloin ettei enää ikinä lisää lapsia. Niin vain mieli muuttuu ja puoliso meni vaihtoon, nyt olen 30 ja kuopus täytti vuoden sekä syksyllä pitäisi syntyä uusi tulokas <3 Mutta aiheeseen viitaten olen yllättynyt kun ei tälläkään kierroksella kukaan ole huomauttanut mitään ikään liittyen, puoliso 45v ja hän tuli ensimmäisen kerran isäksi vasta vuosi sitten ?

Ihana juttu, ettei siellä ole ikää arvosteltu. 🙂 Ja hei mä ajattelin esikoisen synnytyksen jälkeen silloin 21vuotiaana, ettei enää ikinä lisää lapsia, kun olin synnytyksessä niin kipeä. Hih, muuttui mieli täälläkin. 😀
Oikein paljon onnea sinne odotukseen.♥

Olen sua kaksi vuotta vanhempi ja mieheni mua kymmenen vuotta vanhempi. Kukaan ei ole sanonut meitä liian vanhoiksi saamaan lapsia. Toinen lapsi kesällä siis syntyy. Ite joskus ajattelen että onkohan mies jo liian vanha vauvan isäksi?. Onko sun ikää kommentoitu vanhempana siis lähinnä blogin kautta? Et tosiaankaan ole liian vanha saamaan lapsia.

Hyvä ettei siellä ole kommentoitu ikää. 🙂 Itsekin yllätyin kyllä, sillä en pidä itseäni mitenkään vanha. Olen siis saanut yhden postaukseni tiimoilta (aiheena vauvakuume, kun vielä tämä odotus oli vain haave) sähköpostia ja on sitä kauhisteltu ihan ”livenä” ääneenkin. Mutta esimerkiksi neuvolassa kukaan ei ole iästäni mitään sanonut.

Hui, sanooko joku oikeasti sulle että olet vanha odottaja!?! Itse olin 32 kun sain esikoiseni eikä kukaan sanonut minun olevan vanha. Enkä vieläkään koe olevani vanha vaikka ikä läheneekin neljääkymppiä, ainakin yhden lapsen vielä haluaisin, toinen asia on sitten, onnistuuko se enää. Pöhhöh tuollaisille kommenteille iästä, aina se on jonkun mielestä väärä 🙂

Juu kyllä on. Kaikenlaista sitä on tullut kuultua kyllä näiden äitiysvuosien aikana. Itsekään en pidä omaa ikääni vanhana, mutta ilmeisemmin sitten joidenkin mielestä näin on. 😀 Toivotaan, että siellä toive vielä yhdestä lapsesta toteutuu.♥

Esikoisen sain, kun olin 31 ja toisen 34-vuotiaana. Tosin mieskin löytyi vasta pari vuotta aiemmin. Varmasti olisin ollut valmis aiemminkin, mutta tulipahan opiskeltua, matkusteltua ja tehtyä töitä. Aina ei ole oma valinta, mutta mulle ja meille varmasti paras näin. ?

Näinhän se on, että aina se ei ole oma valinta.

Tämä aihe jakaa niin paljon mielipiteitä. Ei sitä oikeaa ikää taida olla ollenkaan, enempi pohdiskelisin sitä milloin itse kokee olevansa valmis äidiksi.
Minä ajattelin joskus, että haluan ensimmäisen lapsen syntyvän kun olen alle 25v ja enää yli 30 vuotiaana en tekisi lapsia. Noh, tyttö syntyi kun olin täyttänyt sama vuonna 25, vaikka kuinka suunnittelisi niin ei aina vain tärppää juuri silloin kun haluaisi. Ja nyt minulla on ikää 30v, enkä koe olevani liian vanha uuteen raskauteen. Niin se mieli vain muuttuu. Nyt olen ajatellut, että olisi kiva jos lapset olisi tehty 35v mennessä, mutta katsotaan kuinka käy.

Kyllä ja varmasti yhtä paljon puhuttaa tämä aihe kuin lapsiluku ja oikeaa ikää ja määrää ei ole olemassakaan. 🙂
Et ole yhtään vanha vielä saamaan lisää lapsia.♥ Ja niin se mieli voi muuttua ja se takaraja lasten saannille siirtyä.

Itse sain esikoiseni 30-vuotiaana ja olen tällä hetkellä oman kaveriporukkani ainoa äiti. Muutkin kyllä lapsia toivovat mutta nykyään jos haluaa hoitaa opiskelut ensin ja hankkia vakituisen työpaikan, niin aika kiire tulee jos ennen kolmea kymppiä sen lapsen aikoo ehtiä saada. Toki moni saa lapsia jo opiskellessa ja ei ole vakituisessa työssä, mutta nää oli mulle ne asiat minkä jälkeen koin elämän olevan siinä vaiheessa, että lapsi saa tulla. Mutta minä olenkin aina ollut kova stressaamaan siitä saanko töitä ja riittääkö rahat. Mun mielestä tää on ihan jokaisen oma päätös! En ymmärrä miten kukaan edes viitsii kommentoida äitien iästä odottajille tai kuumeilijoille. Ei se vauvakuume ikää katso.

Toi on niin totta. Opiskeluihin uppoaa äkkiä useampi vuosi ja samoin sen vakinaisen työpaikan löytäminen vie monesti todella paljon aikaa. Sillä varmaan moni saakin nykyään lapset kolmenkympin hujakoilla.
Ja juuri niin, jokainen tietää itse milloin on se sopivin aika niille lapsille. Jokainen meistä eri iässä. 🙂

Ei ole oikeaa ikää., Niin sanoi viisas äitini aikoinaan. Ja niinpä kaikki kolme lastani olen saanut ’väärän’ ikäisenä. Hyvin on mennyt.

Ei sitä oikeaa ikää koskaan kai olekaan. 😀

Ei iällä ole mielestäni merkitystä, kunhan itse kokee olevan oikea aika lapsen syntymälle. Itse olin esikoisen syntyessä 16-vuotias ja siitä kolmen vuoden päästä syntyi kuopus. Voitte arvailla miten paljon kummaksuntaa sain osakseni! Mutta rinta rottingilla voin sanoa että fiksuja aikuisia on heistä kasvanut ja itse koulut käynyt ja vaikituisessa virassa olen. Kesällä meille syntyy iltatähti jota on oikeasti tekemällä tehty (ivf) ja samaa kummastelua saan osakseni jälleen. 😀 Asiaan tietty vaikuttaa että olen jo mummukin, ikää 38 vuotta! 🙂 Että muiden mielestä ei ole kohden koskaan mutta itse koemme ettei meidän perheessä ole mitään kummallista.

Voin vain kuvitella, kuinka paljon ihmettelyä olet saanut tuolloin kuulla. Jokainen kun on valmis vanhemmaksi eri aikaan. Ikävä kyllä, että nyt tässäkin odotuksessa olet sitä joutunut kuulemaan.
Ihanaa odotusta sinne.♥

Mielipiteitä ja (luullakseen) paremmin tietäviä löytyy. Lasten saaminen on tyypillisesti aihe, josta saa tahtomattaankin kuulla ajatuksia, vierailtakin ihmisiltä. Se on mielenkiintoinen ilmiö, kertoo kai vain siitä, kuinka suuria tunteita lapsen saaminen meissä jokaisessa herättää?
Kaikkea hyvää, iloa ja onnea sinulle tähän raskauteen! Ihania onnenpotkuja!❤️

Mielipiteitä riittää aina. 🙂 Ja kyllä se lapsen saaminen herättää monenlaisia tunteita, joista on ihan kiva keskustellakin. Toiset valitettavasti vain kuvittelevat, että vain se oma mielipide on oikea ja kaikki muu siitä poikkeava on jotenkin kummallista. Minusta on kuitenkin ihanaa, ettei kaikki mene saman kaavan mukaan ja meitä vanhempia ja perheitä on erinäköisillä/ikäisillä kokoonpanoilla.
Kiitos paljon.♥

No huh huh, kuinka moni 35-vuotias mies saa palautetta, että on LIIAN vanha isäksi? Itse sain esikoisen 20-vuotiaana, enkä yhtään liian aikaisin. Nyt ollaan oltu yhdessä 19 vuotta ja jos tulisin kolmannen kerran raskaaksi 36-vuotiaana, ei se kenellekään kuuluisi. Enemmän 38-vuotias mieheni saisi minun mielestäni selitellä asiaa?Jos nyt joku kyselisi……Nauti Terhi, olet tosi ihana persoona ja hyvä kirjoittaja?

Ei varmasti kovinkaan moni, mutta naiset sitten senkin edestä. Itse olen tämän kuudennen syntyessä joko 33 tai 34 vuotia, riippuu, syntyykö hän ennen minun syntymäpäivää vaiko ei. 😀
Ihanan pitkä suhde teillä takana ja tosiaan ei se kenellekään kuulu missä iässä sitä lapsia saadaan.♥
Kiitos ihana.♥

Ikä on numeroita 🙂
Itse vakaasti haaveilin 20 tulevani äidiksi elämä käsikirjoitti toisin oli 27 vuotias kun tuo ainokaisemme syntyi.. Arvaas vaan montako kertaa sai kuullu joko teille pian tulee alkaa ikää jo olla ja lapset TEHDÄÄN nuorena yms yms
Minusta ihana juttu että teille on luoja suonut rakkauden hedelmiä <3

Niinhän se on. 🙂
Joskus se menee tosiaan noin, ettei kaikki mene kuin olisi halunnut. Varsinin silloin nuo päivittelyt ei varmasti tunnu ollenkaan kivalta. :/
On tämä kyllä ihana asia ja jokaisesta olen niin kiitollinen.♥

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X