äiti ja melukylän lapset - Banneri

Raskausviikko 32+0 täyttyi tänään ja 33 viikko pyörähti käyntiin. Päiviä laskettuun on jäljellä enää 56!!! Tähän postaukseen piti kirjoitella uudet kuulumiset neuvolasta, mutta kotona pyörineen vatsataudin vuoksi siirsin sitä viikolla. Silloin minulla pitäisi olla oma neuvolantäti paikalla sitten ensimmäisen neuvolan. Olenkin jo malttamattomana odottanut koska hän palaa töihin. Toivotaan siis, että ensi viikolla tapaamme ja silloin kirjoittelen teille kuulumisia. Nyt päätin kirjoitella teille hieman siitä, kun odottavan äidin veriryhmä on miinus.

Raskausviikko 32+0

Soittaessani neuvolaan ja siirtäessä aikaani tuli puheeksi vauvan veriryhmä. Koska itse olen Rh-, katsotaan vauvan veriryhmä jo odotusaikana. Jos vauva olisi Rh+ minä tarvitsisin anti-D rokotteen, mutta jos vauva on miinus, minä en sitä tarvitse. Onnekseni meidän vauva on myös Rh-, joten rokotteelle ei ole tarvetta.

Kaikilta odottajiltahan otetaan alkuraskaudessa verikokeet viikolla 8-12. Tuolloin äidin verestä katsotaan Rh- ja ABO-veriryhmä ja mahdolliset vasta-aineet. Näin pyritään löytämään juuri ne äidit, joidenka sikiöllä ja vastasyntyneellä on riski sairastua vastasyntyneen hemolyyttisen tautiin (=punasolujen hajoamista aiheuttava tauti).

Koska minun veriryhmä on miinus

Joudun raskauden aikana käymään antamassa labrassa lisänäytteitä raskausviikoilla 24-26 sekä 36. Rh- äideillä on isompi riski alkaa muodostaa veriryhmävasta-aineita. Nämä veriryhmävasta-aineet on seulottu jokaisessa odotuksessani, esikoista lukuunottamatta, jolloin oli sekaannus ja minua pidettiin jostain syystä Rh+. Onneksi mitään vakavaa ei kuitenkaan satunut. Vasta-aineita  muuten muodostuu sitä herkemmin, mitä useammin äiti on raskaana ja näin kävi nyt minun kohdallani.

rv 32+0

Aikaisemmissa odotuksissa vasta-aine verikokeet ovat olleet puhtaat, mutta tässä odotuksessa niitä löytyi ensimmäisessä ja toisessa verikokeessa. Molemmilla kerroilla sama löydös. Verinäytteessäni on panagglutiniini vasta-aine, jolla ei todennäköisesti ole merkitystä raskauden kannalta. Ja koska olen murehtia särähtää korvaani sana todennäköisesti. Mutta jos vasta-aine olisi todettu vauvalle vaaralliseksi, olisi siitä varmasti ilmoitettu heti ja ryhdytty tarvittaviin toimenpiteisiin. Joten sillä nyt luotan, että tämä minun on harmiton ja nyt vain tarkkaillaan etten minä kehitä mitään muuta vasta-ainetta.

En ennen jotenkaan edes osannut jännittää tätä miinusverisyyttäni raskauden aikana. Kun todellinen veriryhmäni selvisi toisen lapsemme odotuksessa, ei minulle pahemmin selvitetty miksi edes käyn verikokeissa useammin kuin muut. Yllätyin, kun sain synnytyksen jälkeen anti-D pistoksen, kunnes synnärillä selitettiin miksi sen sain. Toinen tyttäremme on Rh+. Jos siis äiti on Rh- ja sikiö on Rh+ voi äiti muodostaa vasta-ainetta lapsen verisoluja vastaan, joka voi olla vaarallista. Jos vasta-aineet pääsevät lapsen vereen sikiöaikana, se voi johtaa sikiön vaikeaan anemiaan.

Nyt kun Sumun veriryhmä on selvitetty, ei tarvitse enää miettiä saanko anti-D rokotteen vai en. Nyt vain toivon, että viimeisessä vasta-aine verikokeessa löytyy vain tuo sama vasta-aine tai ei ollenkaan.

Onko täällä muita Rh- äitejä?

Kommentit (14)

Tämä oli mielenkiintoista kuultavaa. Jotain noista veriryhmäjutuista on tietysti kerrottu joka raskaudessa ennen verikokeiden ottamista, mutta ei niitä ole ajatellut sen kummemmin kun itsellä ei tuota tilannetta ole ollut.

Se on muuten jännä, miten sitä ei ihan ensimmäisissä raskauksissa muutenkaan välttämättä osaa jännittää niitä asioita, jotka myöhemmin alkaa mietityttämään ja joita sitten pohtii liiankin tarkkaan. Pahinta on juuri nuo sanat ”todennäköisesti”, ”varmaankin”, ”luultavasti”… Mutta sellaisiahan me äidit ollaan, huolestutaan herkästi 🙂

Ihana vauvamasu siellä!

Mulla ei ole rh- vaan rh+. Esikoiseni immunisoitui ja syntyi rv 34. Nyt toinen raskaus ja ensviikolla otetaan lapsivesipunktio josta selviää onko vauva myös rh+ jolloin vaarana taas anemia…Tähän siis ei auta anti-d piikki. Toivotaan kovasti lisää raskausviikkoja, nyt vasta rv 23.

Voi, toivotan paljon tsemppiä sinne lapsivesipunktioon. ♥ Toivotaan, että kaikki olisi kunnossa ja mitään anemiaa ei tule.

Äidin vasta-aineista voi tosiaan olla haittaa sikiölle, mutta varmuudella siitä on ainakin haittaa äidille itselleen, mikäli hän sattuu jostain syystä tarvitsemaan nopeasti lisäverta. Mitä enemmän erilaisia vasta-aineita ihmisellä on, sitä vaikeampaa hänelle on nimittäin löytää sopivaa verta, joka ei aiheuta mitään ylimääräisiä reaktioita.

Hei kiva juttu kun kerroit tästä, sillä tässä oli itselleni uutta infoa. 🙂 Olen vain aina ollut huolissani vauvasta.

Minulla myös rh- ja vasta-aineet positiiviset. Hyvä että tilannetta seurataan verikokein, mutta aiheuttaa kyllä hieman ylimääräistä huolta. Juuri tuo, että vasta-aineesta _ei pitäisi_ olla haittaa raskauden kannalta. Lisäksi tuntuu että nuo veriryhmäasiat ovat jotenkin niin monimutkaisia ettei niistä oikein osata edes selittää mitä kunnolla tarkoittavat :/

Niinpä, kyllä se huolta aiheuttaa vaikkei pitäisikään kai sitä huolta olla.:/
Olen huomannut myös, ettei niistä pahemmin ainakaan neuvolassa puhuta. Itse pitää kaivaa tietoa aika paljon, jos niistä jotakin haluaa tietää.

Itselläni on myös veriryhmä RH- ja molemmissa raskauksissa piti käydä ylimääräisissä verikokeissa mutta kaikki oli hyvin ja molempien vauvojen veriryhmä oli myös sama 🙂 ekassa raskaudessa säikähdin tuota asiaa mutta toisessa osasin jo ottaa asian rennommin kun asiasta tiesin enemmän 🙂

Onneksi siellä verikokeissa ollut kaikki hyvin. 🙂
Itse olin aivan pihalla, kun odotin toista lastamme ja jouduinkin alkaa käymään noissa kokeissa. Silloin ei esimerkiksi testattu vauvan veriryhmää odotusaikana vaan vasta synnytyksen jälkeen. Vuodeosastolla sain sitten sen anti-D rokotteen. Vasta sitten alkoi selvitä miksi sain rokotuksen ja mitä tarkoittaa kun itse olen miinus ja vauva plus.

Mä en oo, mutta en vaan voinut olla kommentoimatta ihan mielettömän ihania kuvia<3<3 Iskee ihan valtava vauvamasu ikävä!!

Kiitos ihana Ulla.♥♥
Tiedän tunteen..se on pian edessä täälläkin..

Hieman huonostihan tuo selitetään. Itse sain anrti-D rokotteen raskausaikana ja aika lailla itse sain ottaa selvää että miksi sen sain.mutta ehkä terveysenhoitaja ei tiennyt paljon itsekäön: olin ensimmöinen kenelle hän koskaan rokotteen antoi. Käsittääkseni tuoöla synnytyksen jälkeen annettavalla pistoksella suijataab mahodllisia seuraavia raskauksia? Minusta on joka tapauksessa jännää, että äidin verikokeesta saa selville myös sikiön veriryhmän 🙂

Harmi kyllä, että itse joutuu tämmöistä selvittämään. Tosin ei kai meitä miinuksia niin paljoa olekaan..
Juu silloin jos sen saa synnytyksen jälkeen, pitäisi suojata seuraavia raskauksia. Tuolloin vuonna 2009, kun odotin meidän toista tyttöä testattiin vauvan veriryhmä vasta lapsen synnyttyä. Silloin ei siis odotusaikana testattu vauvan veriryhmää ollenkaan ja siksi ehkä oli aika iso ylläri se pistoskin sitten..varsinkin kun ei muutenkaan tiennyt mitä riskejä tuossa on. Aika hienoa, että se nykyään testataan jo odotusaikana. 🙂

Tuntuu, että hirveän vähän näistä veriryhmistä on itselle selvennetty, paljon pitänyt kaivaa tietoa tästä. Hyvä kun sinulle on niistä jonkin verran kerrottu, sillä minusta se on tärkeä juttu. 🙂

Hih, niin on. En todellakaan stressannut esikoisen aikaan mistään, mutta nyt tämän kuudennen kohdalla särähtää tuollaiset pienetkin sanat kuten juuri tuo todennäköisesti tosi pahasti korvaan. Mutta niin kuin sanoit, me äidit vain ollaan tämmöisiä huolestujia.♥
Kiitos.♥

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X