äiti ja melukylän lapset - Banneri

Suihkutissit, ei ole muuten mikään kiva juttu. Sitä voisi luulla, että on hyvä kun ainakin tulee sitä maitoa helposti, mutta ei ole ollenkaan kiva. Maitoa tulee sellaisella paineella, että pieni vauva ei millään selviä sen kanssa. Vaikka tämä on minulle tuttu juttu jo edellisiltä imetyskerroilta, yllättää se joka kerta. Onnekseni suihkuaminen on tasaantunut ensimmäisten kuukausien aikana, toivottavasti nytkin.

Pieni tyttömme on ollut alusta asti kovin itkuinen vauva. Osa syynä on ainakin nämä minun suihkutissini. Syödessään hän on ollut aika levoton tapaus ja alkuun menikin aikaa, jotta sain hänet edes tarraamaan rinnasta kiinni. Hän nimittäin hermostui, kun maitoa tuli liian paljon kerralla. Lisäksi hän hörii syödessään ilmaa vatsaansa ja se aiheuttaa osittain kovaa kipua. Luin, että etumaito on rasvattomampaa ja makeaa maitoa. Tämä rasvaton maito ei sido sokereita ja siitä syystä aiheuttaa vauvalle vatsakipuja.

Alkuun pumppasin aina etumaidon pois

Sitä tuli heittämällä 20ml ja se selvästi helpotti vauvan syömistä. Rintapumpulla pumppaaminen ei kuitenkaan ole pitkällä tähtäimellä se paras ratkaisu, sillä pian huomasin sitä etumaitoa tulevan yli 60ml/rinta. Jos olisin jatkanut rintapumpulla pumppaamista, olisimme pian hukkuneet siihen maidon määrään. Niinpä olen antanut nyt vain valua sen kaiken maidon pois, ennen syöttämistä.

Se ei selvästi kuitenkaan riitä, sillä syömisen jälkeen vauvamme vatsa on ihan järkyttävän pinkeä, oikea pallo. Oikein huomaa, kuinka se on osittain täynnä ilmaa. Niinpä minun täytyy jatkaa pumppaamista, mutta tällä kertaa ajattelin tehdä sen rintapumpun sijaan käsin, jottei maidon tuleminen yltyisi.

Suihkutissien kanssa imettäminen on oma haasteensa. Pitää koittaa pumpata etumaito pois lisäämättä kuitenkaan hirveästi maidon tulemista. Vauva harvoin jaksaa imeä rintaa tyhjäksi, joten olen saattanut syöttää samasta rinnasta kaksi kertaa peräkkäin. Silloin huomaa, että se toinen syöntikerta on vauvalle paljon mukavampi.

Vauva myös herkästi hakisi rinnalta lohtua kurjaan oloon, mutta kierre vain pahenisi, jos hän olisi rinnalla tunnin välein. Nyt syöttövälit ovat olleen kahden ja kolmen tunnin välein. Ja huomaan tytön olevan heti vähemmän itkuinen, kun syöttöväli on pidempi. Mutta imetän vauvaa kuitenkin silloin, kun hän vaatii rintaa. Paitsi silloin, jos viime syötöstä on kulunut vain tunti. Muuten suurin osa maidosta lentää kaaressa ulos.

Nyt koitan helpottaa vauvan syömistä pumppaamalla käsin etumaitoa pois, vaihtamalla imetysasentoja ja joskus imettämällä kaksi kertaa peräkkäin samasta rinnasta. Onko täällä muita, joilla ollut suihkutissit? Jos sinulla on heittää vinkkejä, jotka olet kokenut hyväksi, niin laita ihmeessä kommenttia.

Kommentit (12)

Oh, tuttua juttua. Ja niin rasittavaa. Mä tein aina niin että annoin vauvan imasta herumisen alulle, kun suihkuaminen alkaa niin annoin vaan suihkuta harsoon niin kauan että maidon tulo rauhoittuu. Sitten vauvan oli helppo syödä. Sitten sekin että toinen tissi alkaa kans herumaan,
Mut maidonkerääjät oli kultaakin kalliimpia ettei itse hukkunut siihen maitoon ? Meillä tosin ei ollut vatsavaivoja riesana. Tsemppiä vauva-arkeen❤️

Meillä oli samantyylistä ongelmaa kuopuksen kanssa. Muistaakseni syötin samasta tissistä pari kertaa peräkkäin (just niin kuin mainitsitkin) kylkiasennossa ja pumppasin vähän myös (sähköpumpulla) niin oli helpompi syödä. Hän halusi syödä vatsakipuunsa iltaisin (lohtu)maitoa tosi tiheään ja siitähän tilanne vain paheni. Pari viikkoa illat kuluikin edestakaisin kävellen vatsakipuisen vauvan kanssa, kunnes sitten kokeiltiin tuttia. En tiedä oliko sattumaa vai mitä, mutta tämä iltatankkaus/vatsakipu kierre loppui samoihin aikoihin. Tutti oli käytössä pääasiassa iltaisin ja 6 kk iästä eteenpäin se ei enää kiinnostanut neitiä ja jäi pois kokonaan. Mietin olisiko tässä meidän tapauksessa ollut suihkutissien aiheuttaman vatsakivun lisäksi osasyynä kova imemisen tarve, jota tutti sitten helpotti ja samalla sitten vatsakivutkin väheni, kun ei tullut ylensyötyä. Ja suihkutissiongelma tietenkin helpotti myös kun vauva ei tankannut niin usein. Paino nousi koko ajan tosi reippaasti, joten maitoa hän kyllä sai tarpeeksi vaikka tankkasikin vähän harvemmin. Tsemppiä!

Kiitos.♥
Meidänkin tyttö olisi kovasti käyttämässä tissiä lohtuna kovimpiin vatsakipuihin, mutta olen antanut tuttia, ettei juuri synny kierrettä. Lohtutissin syömisestä olisikin vain enemmän haittaa kuin hyötyä. Onneksi te löysitte avun tutista. 🙂

https://rinnalla.vuodatus.net/lue/2015/02/positiivinen-ongelma Tää on varmaan jo tuttu linkki mutta laitan tähän muittenkin luettavaksi 🙂

Mulla auttoi se, että syötin noin vuorokauden ajan aina samasta rinnasta ainakin kuusi tuntia tai pidempään, jopa 12 tuntia, vaikka oli jo tukala olo. Se antaa viestin keholle että maitoa tulee yli tarpeen. Jos maitoa joskus alkaa tulla liian maltillisesti ja vauva hermostuu siihen, vaihtaa rintaa usein, maidon tulo lisääntyy. Mulla keho reagoi tähän tosi nopsaan, parin päivän viiveellä. Herumisen alussa kans annoin maidon valua harsoon. Tsemppiä!

Ai kun sattuu jo ajatella, että olisi pitkään syöttämättä toisesta rinnasta..mulla täyttyy varsinkin oikea tosi nopsaan ja sit en uskalla sen täyttyä liikaa, koska joka kerta on ollut rintatulehduskin. 🙁
Mutta kiitos kun kerroit mikä sinulla toimii, voin soveltaa sitä meille sopivaksi.♥

Imetystuki ry:ltä muistan lukeneeni, ettei etumaito/takamaito-käsitteet olekaan nykyvalossa faktaa. ?
Näin niinko sivupointtina.
Fb:ssa kannattaa liittyä tuohon imetystuki-ryhmään, sieltä saa nopeasti täsmäapua kaikkeen imetykseen liittyvään. Tsemppiä!!

Ai jaa, no tämä on hyvä tietää. 🙂 Pitääkin liittyä sinne.
Ja kiitos tsempeistä.♥

I feel you, ihan ahterista tuo maidon suihkuaminen! Parhaiten minulla auttoi maaten kyljellään imettäminen, jolloin maitoa tuli hitaammin kuin istualtaan. Vauva nieleskeli silloin selvästi rauhallisemmin maitoa. Paras ratkaisuhan olisi imettää maaten selällään ja vauva imisi rintaa maaten mahallaan, mutta en vain osannut :/

Hyvä, että siellä löytyi apu tuosta kyljellään imettämisestä. Meillä se ei oo toiminut, kun vauva meinaa tukehtua maitoon. 🙁
Mä oon nyt pari kertaa koittanut imettää niin, että olen itse puoli-istuvassa asennossa ja vauva on vatsallaan mun päällä. Ihan hyvin onnistui, mutta suurta apua siitä ei ollut.

Kiitos.♥
Mulla on ollut myös maidonkerääjä, mutta se pitää tyhjätä kesken kaiken, kun täyttyy liikaa. Nyt se tosin on hukassa, niin oon antanut suihkuta harsoon tai välillä lasiinkin. 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X