äiti ja melukylän lapset - Banneri

Niin me siinä onnistuttiin, nimittäin kuuden kuukauden täysimetyksessä ja fiilis on mahtava! Jo odotusaikana ajattelin haluavani tälläkin kertaa koittaa täysimettää vauvaa puolivuotiaaksi, kunhan hän vain kasvaa tarpeeksi ja maito riittää.

Imetys on sisältänyt tälläkin kertaa omat haasteensa, mutta jokainen niistä selätettiin. Imuote oli heti alusta asti jo hyvä, mutta silti rinnanpäät menivät rikki ja imetys teki hetken kipeää. Kun vauva inasen kasvoi, loppui sekin, kun rinnanpää ei enää ollut järkyttävän iso vauvan suuhun. Alkava rintatulehduskin oli, mutta se saatiin pysäytettyä ahkeralla imetyksellä ja pumppaamisella, jonka koitin pitää mahdollisimman minimissä, jottei se lisäisi maidon määrää.

Seuraavaksi haasteena oli suihkutissit. Ne saatiin kuriin ensin valuttamalla hieman alkumaitoja pois ja syöttämällä alkuun kaksi kertaa peräkkäin samasta rinnasta ja sen jälkeen kolmekin kertaa samasta rinnasta. Aika tuskaa teki se täysi rinta.  Imettäessä annoinkin täydemmän vuotaa samalla harsoon yms ja suurinpia paineita pumppasin hieman. Täytyy sanoa, että se tunne, kun jo täyteen rintaan nousee maito, tekee kipeää. Mutta suihkutissit selätettiin nekin pitkän ”kamppailun” jälkeen ja vauvan syöminen helpottui, kun maitoa ei tullut kuin ämpäristä kaatamalla.

Täysimetyksen onnistuminen oli minulle tärkeää

Suihkutissit eivät tarkoita, että maitoa tulisi määrällisesti paljon. Muutamaan kertaan ehdinkin jo säikähtää loppuuko oma maito, kun välillä oli kausia jolloin sitä tuntui tulevan vähän. Ainakin kesällä syynä varmasti oli helteet ja join vettä ilmeisesti kuitenkin liian vähän. Nimittäin, kun lisäsin veden juontia ja koitin lopettaa murehtimisen, alkoi tilanne hellittää ja se oli iso helpotus. Muutamaan kertaan on ollut kausia, kun vauva on tilaillut maitoa lisää, tihentämällä imetyskertoja ja alkuun kieltämättä mietin, pitääkö maito häntä enää kylläisenä, mutta kyllä se piti.

Neuvolassa oltiin tässä asiassa ihan messissä. Kiinteiden aloitusta ei kertaakaan tuputettu, koska vauvalla tuli tasaisesti painoa ja omaan käyrään ei tullut mitään notkahduksia. On ihanaa saada neuvolan tuki tässä taakse, sillä monesti sitä kuulee, kuinka niitä kiinteitä aletaan suositella 4kk iästä alkaen ja katsotaan kieroon, jos ei silloin niitä haluakaan aloittaa. Toki me olisimme aloittaneet, jos tilanne olisi ollut sellainen, että pakko on.

En osaa selittää, miksi imetyksestä on tullut itselleni näin tärkeä asia ja tahdoin tälläkin kertaa onnistua. Se tunne vain tuli jo odottaessani Saagaa ja jatkui heti vauvan synnyttyä. Nyt olen onnellinen siitä, että se tavoite onnistui ja maito riitti. Fiilis on onnellinen ja samalla hieman haikea. Takana niin monet ihanat imetyshetket, suloiset hymyt rinnalla ollessa ja se pieni tuhina. Lopulta syliin nukahtanut pikkuinen, maitopisara suupielessä.

Nyt on alkamassa uusi vaihe, kun imetyksen rinnalle otetaan kiinteät. Niin se meidän pieni vauva kasvaa ja imetyshetket tulevat muuttumaan ja lopulta hiljalleen vähenevät. Nyt kuitenkin nautimme vielä täysin niistä ihanista imetyshetkistä mitä on vielä edessä ja muistelemme hymy huulilla menneitä hetkiä.

Kommentit (6)

Voi miten ihanaa, että sait imettää tuon puoli vuotta♡
Meilläkin Minean aikana sai neuvolasta vähän ihme ilmeitä, kun ilmoitin että me EI aloiteta kiinteitä 4kk iässä. Painoa kuitenkin oli tullut ihan normaalisti, mutta silloin oli juuri tullut tämä suositus kiinteiden aloittamisesta 4kk iässä. Pidin kuitenkin pääni ja olin niin tyytyväinen siihen!kyllä niitä kiinteitä ehtii sitten aloitella myöhemminkin. Tokihan se tilanne on ihan eri,jos esim paino ei nouse tai vauva tuntuu olevan nälkäinen.

Tsemppiä kiinteiden aloitukseen ja toivotaan, että bataatista ei hirmu kovia mahan väänteitä tuu!!
Ihanaa viikkoa teille😙

Hienoa, kun onnistui teilläkin! Minä en varsinaisesti neuvolasta saanut asialle tukea, mutta ei onneksi teilattukkaan ajatusta. Miten päin vaan olisin silti toiminut samoin. Eetu alkoi meillä nopeaan tahtiin syömään kiinteitä ja annoskoot kasvoivat vauhdilla. Eetu syö nyt kaikkea mitä olen tarjonnut. Aamu- ja iltapuurot, lounas, välipala ja päivällinen. Yritän aina imettää ennen kiinteiden antamista. Eetulla katosi yhdessä vaiheessa mielenkiinto rintaa kohtaan ja itku tuli tissillä. Pääsi se itku äidilläni, kun ei tissi kelvannut lohduksi pienelle. Siirryin hetkeksi imettämään kaikki kerrat makuuhuoneen rauhaan pitkäkseen sängylle. Siellä Eetu malttoi syödä. Nyt olen tehnyt niin, että usein imetään, kun Eetu herää päiväunilta. On silloin pirteä ja jaksaa paremmin. On niin hassua, kun yöllä se on se tissi joka auttaa nukahtamaan, mutta päivällä se ei toimikaan. Nyt onneksi jo sujuu ja rinta kelpaa. Minä haluaisin ainakin vuoden ikään osittaisimettää. Teille toivon onnistumisia myös kiinteiden aloitukseen 😊

Oi, siellä syödään jo noin hienosti kiinteitä. 🙂
Kiva, että imetys vielä lähti siitä toimimaan.♥ Minusta ainakin tuntuu, että näillä tämän ikäisillä tulee imetykseen se vaihe, kun kesken kaiken pitää aina katsella mitä ympärillä tapahtuu ja se imetys on välillä aika levotonta puuhaa. 😀 Yöllä imetys on sitten paljon rauhallisempaa. 🙂

Kyllä se imetys päivällä on välillä melkoisen levotonta. Pitää katsoa vieläkö se lamppu palaa, onko se veli yhä siinä vieressä, mikä rasahdus kuului eteisestä, kuinka kiva mainos tulee telkkarista… Siksi vähäksi aikaa siirryttiinkin sinne makuuhuoneen rauhaan, että Eetu ylipäätään sai maitoa. Minulle imettäminen on ollut tärkeää kaikkien poikien kohdalla. En haluaisi korvikkeita antaa. Pieniä ongelmia on meilläkin siinä ollut, mutta maito on aina riittänyt ja sitä on ollut pakastimeen asti säilöttäväksi. Minulla yksi rintatulehdus oli kesällä. Ei kotikonstein parantunut vaan korkea kuume nousi ja antibiootit tarvittiin. Eetulle kun kiinteät aloitettiin, niin toivoin, että yöheräämiset vähenisivät. Niin ei käynyt vaan Eetu taitaa entistä useammin herätä. Tietysti hampaiden tulo ja liikkumaan oppiminen häiritsevät myös pienen yöunia. Alkaa vain tämä äiti olla aika väsynyt, kun kovin pitkiä yhtäjaksoisia pätkiä unta ei öisin saa. Meillä Eetulle maistuvat kaikki kasvikset, liha, kala, kana ja kananmuna, marjat, hedelmät ja kaikki viljat. Millekään ei ole nirsoillut. Ja syö niin isoja annoksia, että joka päivä hämmästelen mihin mahaan niitä syö. Eikä mennyt Eetun maha sekaisin eikä tullut ummetusta vaikka niin pelkäsin käyvän. Nyt sitten teilläkin päästään maistelemaan uusia makuja 😊Se on jännää! Saattekohan mustikalla aikaan samanlaisen sinisen vauvan kuin me täällä…

Hih, justiin noin. 😀 Tosi monet äänet täälläkin keskeyttää syömisen, mutta kyllä sekin siitä ajan kanssa sitten taas rauhoittuu, ehkä.
Tuo rintatulehdus on kyllä niin kaamea. Mulla on muista se ollut, paitsi toisesta lapsestamme, joka oli pullolla imetyksen epäonnistumuisen vuoksi ja nyt tällä kertaa ei ole vielä ollut. Edellisen lapsen kohdalla rintatulehdus oli 2x.
Tsemppiä sinne väsymyksen kanssa ja toivotaan teille parempia öitä.♥
Ihanaa, ettei siellä kiinteät aiheuttaneet mitään ja noin hienosti menee jo kaikkea alas. On se ihanaa, kun pääsevät pienetkin maistelemaan eri makuja.

Se on.♥ Niin ihania hetkiä takana lukemattomia, että ihan meinaa itku päästä, kun niitä muistelee.
Hyvä, että pidit pääsi. Kun kerran mittoja tulee hyvin, niin eipä sillon ole kiirettä kiinteiden kanssa.
Kiitos, tästä se lähtee ja hiljoksiin edetään. 🙂
Ihanaa viikkoa sinnekin.♥

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X