äiti ja melukylän lapset - Banneri

Juhlimme perjantaina etukäteen vanhimman poikamme kaverisynttäreitä ja heti perään tuli sukulaisia ja kummi kahden lapsensa kanssa. Vanhempi poikamme täyttää parin viikon kuluttua kahdeksan vuotta, mutta koska syntymäpäivä on niin lähellä joulua, olemme aina juhlineet ne hieman etukäteen. Ja se olisi nyt meidän lasten osalta tämän vuoden syntymäpäivät juhlittu.

Meidän perheessä on tapana juhlia viimeisiä kaverisynttäreitä 10-vuotiaana, jonka jälkeen sitten enää kahvitetaan vain sukulaiset sekä kummit. Jotenkin se tuntuu hyvältä etapilta lopettaa. Tämä on kyllä käynyt lapsillekin hyvin, vaikka toinen tyttäremme jo valmiiksi surkutteleekin sitä, että ensi vuonna hänellä on edessä viimeiset kaverisynttärit. Ja hän onkin jo suunnitellut niitä tarkasti, niin ihana.

Kaverisynttäreitä ollaan aloitettu pitämään yleensä esikoulun alettua

Sitä ennen meillä ei ole kenelläkään pidetty syntymäpäiviä. Silloin on myös lasten kavereillakin alkanut olemaan juhlia. Ne ensimmäiset syntymäpäivät on kyllä niin ihania, kun pöydän ympärillä istuu monta pientä juhlijaa. Ihanaa on myös, että iso osa noista juhlijoista löytyy pöydän äärestä joka vuosi.

Koska täällä maalla luokkakoot ovat pieniä, ovat lapset saaneet ihan itse päättää kuinka monta haluavat syntymäpäivilleen kutsua. Tytöt ovat kutsuneet aina huomattavasti enemmän, kuin meidän poikamme. Tytöt ovat kutsuneet yleensä kaikki luokkansa tytöt ja muutaman toisiltakin luokilta. Poikamme taas vain ne parhaat kaverit. Tällä kertaa hän kutsui kolme, joista onneksi kaikki pääsivät paikalle.

Olen myös todennut, että mitään erikoista ohjelmaa ei tarvitse lapsille kehittää, sillä parhaimmat jutut syntyy kun he saavat keksiä ohjelman ihan itse. Aikoinaan kaikenlaista ohjelmaa järjestelin ja mietin aina pääni puhki, että se olisi joka vuosi erilaista. Sitten kerran en jaksanut ja huomasin, ettei sitä tarvitsekaan. Lahjat olemme kyllä avanneet pullonpyörityksellä joka vuosi, mutta muuten lapset ovat saaneet tehdä mitä haluavat.

kaverisynttäreitä

Kaverisynttäreitä on kyllä kiva järjestää ja lapset ovat aina olleet innokkaina mukana niitä järjestämässä. Nyt saadaan taas hetki huokaista syntymäpäivien järjestämisen kanssa ja seuraavat ovat sitten meidän tyttären kuusivuotis juhlat helmikuussa. Kakusta todella huono kuva, mutta eipä siinä pahemmin kuvattavaa ollut. Pojalla ei ollut toiveita sen suhteen, joten mentiin niin helpolla kuin vain pystyi ja lopputulos oli kermaa läiskittynä esittämään lunta ja keskelle kaksi tikkaria.

Pidetäänkö teillä mihin ikään saakka kaverisynttäreitä?

Kommentit (11)

No en mä kyllä kieltäisi lapseltani jos haluaisi yli 10 vuotiaana pitää kaveri synttärit… jps sunkin lapsi jo nyt sitä harmittelee että ensi vuonna viimeiset. (Kyllä mielipiteet voi muuttua lapsellakin, mutta että oikein ikäraja kaverisynttäreille)…
Ihme kun lapset joutuvat kasvamaan niin nopeasti nykyään ja lelutkin varmaan tossa vaiheessa heitetään pois.

Itse olen kutsunut lasten synttäreille kavereita/naapureita lapsineen, joilla samanikäisiä lapsia. Ja toki vanhemmat lapset tulleet mukana myös. Ja näin siis jo ensimmäisestä synttäristä saakka. Meillä tietty helpottaa se, että lasten synttärit kesä/heinäkuussa niin oltu meidän pihalla.

Kivasti teillä juhlittu. 🙂
Meillä sukulaissynttäreilläkin riittää lapsia, kun lasten kummit (meidän ystävät) tulevat lasten kanssa silloin. 🙂

Meillä on aloitettu kaverisynttärit noin neljännen vuoden kohdalla ja jatkettu aina sinne kymmeneen asti. Kutsuttujen määrää on aidosti jouduttu rajaamaan vain nuorimmalla, mutta ohjeena on ollut yhtä monta vierasta kuin ikävuosia. Vieraslistat lapset ovat koonneet luovasti itse.
Kaverisynttärit on järjestetty kotona yhdeksään vuoteen ast. Viimeisille synttäreille on saanut valita muunkin paikan. Tosin kuopuksen kohdalla on lipsuttu vähän tästäkin ja yhdet juhlat on vietetty paikallisella maatilalla.
Olen huomannut, että varsinkin tyttöjen juhlissa ollaan herkästi sen järjestetyn ohjelman perään. Pojilla ei niinkään ole ollut väliä ohjelman suhteen.

Tuo onkin hyvä tapa, että vieraita yhtä monta kuin itsellä on ikääkin. 🙂 Pitää pitää mielessä.
Kivalta kuulostaa tuo viimeisten kaverisyntymäpäivien muualla juhliminen. Jää varmasti lapsella hyvin mieleen. 🙂

Hei!

Samoihin aikoihin suurinpiirtein on meillä kaverisynttäreitä alettu viettämään. Silloin yleensä on niitä kavereita joita kutsua. Meillä ei tarkkaa ikää lopettamiselle ollut noiden minun teini-ikäisten poikien ollessa sen ikäisiä. Ehkä siinä vähän kymmenen ikävuoden jälkeen ja viimeiset synttärit ovat olleet mm. parin kaverin kanssa leffassa käyntiä tai superparkissa touhuamista. Tai yökyläilyä. Meillä koettiin kerran hurjat kaverisynttärit, kun vanhimmalla pojalla oli kymmenen kaveria ja lisäksi omat veljet ja ohjelmaa oli kyllä järjestetty, mutta se loppui kesken. Minulla oli siihen aikaan terveysongelmia ja isä joutui lähtemään kesken juhlien iltavuoroon töihin. Jäin kolmentoista sokerihumalaisen villin pojan kanssa odottamaan, että vanhemmat tulevat lapsukaisensa hakemaan. Meteli ja meno oli kovaa ja minulta juhlien jälkeen lähti taju. Sen jälkeen usein järjestettiin poikien juhlat täällä Hyvinkäällä Vehkacetterissä, missä saa pelata sählyä tai muita pelejä ja seinäkiipeillä. Omat tarjottavat vietiin sinne, mutta lapset saivat purkaa energiaansa siellä isoissa tiloissa ja kaikki sotkut jäivät sinne. Tämä sopi poikien synttäreille erinomaisesti. Monet hyvät sählyottelut pelasivat kavereiden kanssa. On myös kotona vähän isompien lasten kaverisynttäreillä leivottu pitsaa ja katsottu leffa. Lettusynttäritkin on vietetty. Saa nyt nähdä millaisia synttäreitä Eetun kanssa vietetään 😊Sen aika näyttää.

Hui kamala! Noin monesta lapsesta kyllä lähtee todella meteliä ja vauhtia piisaa, varsinkin kun saavat vielä herkkuja. Olisi niin ihana järjestää syntymäpäivät just jossain tuollaisessa paikassa, meiltä on vaan niin pitkä matka. Hienoa, että siellä on tuollainen paikka. 🙂

Aikalailla tuohon kymmeneen on tainnut meilläkin loppua, en ole varma…isompien kanssa on joskus sitten otettu pari kaveria mukaan ja lähdetty kiipeilypuistoon tms. kun ei ne perinteiset kaverisynttärit kotona oo napannut.
Just eilen pidettiin täälläkin 7-v synttäreitä ensin kuuden kaverin kanssa (kaksi kutsuttua ei päässyt ja sovittiin että voivat tulla joku toinen päivä muutenvaan leikkimään) ja sitten heti perään muutaman sukulaisen kanssa. Oikea synttäripäivä vasta aatonaattona niin tuntuu helpommalta siirtää juhlia vähän ennakkoon, on nuo aina sellainen sirkus järjestää ettei jouluhässäkän kanssa samaan putkeen jaksa 😀

Tuollaiset synttärit pienellä porukalla on kyllä kivoja. Itsekin olen niitä joskus miettinyt, muttei sitten ole tullut toteutettua. Ehkä joskus pitäisi. 🙂
Teillä sitten sama kuin meillä. Sillä juhlitaan aina etukäteen, niin ei ole sitten samassa joulun kanssa, silloin kun sitä ohjelmaa riittää muutenkin. 🙂

Tapoja on niin monta kuin on perheitäkin, jokainen omalla tyylillään. 🙂 Ja tuohon että lapset joutuu kasvamaan liian aikaisin, niin ei meillä ainakaan, ei se, että emme enää 11v pidä kaverisynttäreitä tarkoita sitä. 😀
Kyllä tänne voi sitten pyytää pari kaveria yökylään tai silloin, kun sukulaiset kahvittelee, mutta erikseen en sitten enää juhlia pelkille kavereille pidä.

Tapoja on niin monta kuin on perheitäkin, jokainen omalla tyylillään. 🙂 Ja tuohon että lapset joutuu kasvamaan liian aikaisin, niin ei meillä ainakaan, ei se, että emme enää 11v pidä kaverisynttäreitä tarkoita sitä. 😀
Kyllä tänne voi sitten pyytää pari kaveria yökylään tai silloin, kun sukulaiset kahvittelee, mutta erikseen en sitten enää juhlia pelkille kavereille pidä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X