äiti ja melukylän lapset - Banneri

Joko uskaltaa hehkuttaa sitä kuinka vauva vihdoinkin nukkuu kokonaisia öitä. Vielä hetki sitten tämä tuntui kaukaiselta ajatukselta, mutta nyt hän ei ole muutamana yönä herännyt ollenkaan ja vaikuttaa siltä, että nämä yöt ovat nyt tulleet jäädäkseen. Toki takapakkeja voi tulla uudestaan, mutta oikeasti tuntuu vauvan vihdoin sisäistäneen öiden olevan nukkumista varten.

Kun vauva on vihdoin alkanut nukkumaan hyvin öitänsä, mitä tekee äiti? Kukkuu hereillä samaan vanhaan tapaan ja kun nukahtaa, herää joko itsekseen ihan vanhasta tottumuksesta tai koira vinkuu pihalle. Odotan sitä hetkeä, kun oma kroppakin tajuaa, ettei yöllä tarvitse herätä niin tiuhaan.

Tässä nyt on menty katkonaisilla öillä jo useampi vuosi, joten olisihan se hieman outoa, jos heti osaisi nukkua täydet yöt tuosta vain. Tämä heräily kun on muodostunut itselle rytmiksi. Mutta eiköhän se osata kääntää ajan kuluessa. Saavutuksena voisi jo pitää sitä, että yöhön mahtuu edes yksi itsellekin pidempi unipätkä ja jo se tuntuu mahtavalta.

Ehkä se äitikin joskus nukkuu kokonaisia öitä?

Ja vaikka nyt saakin nukkua enemmän, olen väsyneempi kuin silloin kun nukuin vähemmän. Mikähän järki siinäkin on. Luulisi nyt jaksavan paremmin, mutta kyllä joinakin aamuina vauvan herättäessä kuuden jäljestä on sellainen fiilis, etten vaan jaksaisi nyt nousta ylös. Ehkä ne ennen kannatelleen hormonit ei enää jaksa kannatella ja pieni väsymys alkaa kuitenkin hiipimään. Tai sitten se johtuu siitä, kun se pisin unipätkä ajoittuu usein sinne aamuyölle ja herääminen siitä on kamalaa.

Olen nyt koittanut vähentää illoista ja öistä puhelimen selailua (tai ainakin laittaa sen viimeistään puoliltaöin pois), jotta uni tulisi aikaisemmin, mutta eipä sillä ole ollut vielä vaikutusta. Toisaalta meillä on nyt ollut tätä parempaa kautta nukahtamisineen sun muineen vasta kolmisen viikkoa, joten turha tässä vielä on hötkyillä.

Eiköhän se nukkuminen taas joskus onnistu tälläkin äidillä ja katkonaiset yöt ovat muisto vain. Nyt tärkeintä on se, että edes vauva nukkuu yönsä.

Miten teillä nukutaan?

Kommentit (10)

Pistitpä sellaisen kysymyksen, että on pakko kommentoida 🙂 Vauvani on 9kk ja ei ole oikeastaan koskaan ollut huono eikä hyväkään nukkuja. Lähinnä ongelmana on herääminen tuttia pyytämään (keskimäärin 4 kertaa yössä), sekä halu aloittaa päivä klo 5-6 välillä… Jätettiin aamun vika imetyskin jo pois, mutta se ei myöhäistänyt aamuja lainkaan, päin vastoin :/ Pohdinkin tässä, voiko tuo muka ikinä nukkua pidempiä pätkiä niin kauan, kun tutti on kuvioissa. Tutista vieroittaminen tuntuu taas ihan mahdottomalta, kun nukahtaa sillä niin helposti itsekseen. Muuten vaan mellastaa ja kiipeilee ympäri sänkyä ja/tai itkee. Olisi tosiaan kiva nukkua vähän pidempi pätkä. Joskus tosin sellainen on klo 23.30-4, mutta yleensä tuossa puolessa välissä on yksi herätys (ja jos vauva ei herää, niin herään yleensä kuitenkin itse…) Jos vain tietäisin, että tutitta nukutaan paremmin, niin vieroittaisin toki, mutta entäs jos yöt huononevat ja vauvaa pitää silitellä ja hyssytellä yöllä? Tilanne kun ei kuitenkaan mikään hirveän huonokaan ole. No joo, tällaista pohdintaa. Kokonainen yö olisi luksusta!

Tehtävänimikkeenä Laura kirjoitti juuri samasta aiheesta.
Joku hänelle ehdotti melatoniinia.
Itse en pidempää aikaa sitä käyttäisi, sillä pidempiaikainen käyttö häiritsee kehon luonnollista melatoniinin tuotantoa vähentäen sitä, mutta ehkä lyhyempiaikainen käyttö voisi auttaa unen päähän.

En olekaan Lauran tekstiä kerennyt lukemaan, pitääkin käydä.♥
Koitan nyt selvitä vielä ilman mitään apuja, mutta jos tämä pitkittyy niin sitten voisi suunnitella jotakin apuja. 🙂

Hei! Mullakin ihan sama, olen imettänyt/ollut raskaana ja heräillyt yöllä viimeiset 3 v.Nyt kun en enää imetä ja pienempikin nukkuu yönsä suurelta osin heräämättä niin itse kuitenkin herään 2-3 x yössä. Usein käännän lapsia oikeinpäin kun nukkuvat jalat tyynyllä tms samassa huoneessa. Onneksi saan heti unen päästä kiinni uudestaan. Uskon, että se tästä helpottuu ajan myötä ihan itsestään luonnollisesti. Imetin yölläkin varmaan n. 2v asti kerran, että kroppani ei vaan ole tottunut keskeytymättömään uneen. Ja yöimetys ei yhtään väsyttänyt kun nukahdin heti uudelleen ja meidän lapset nukkuneet aamulla suunnilleen yhtä pitkään kuin itsekin. Pienempikin lopetti yöimetykset ja heräilyt ihan itsestään pikku hiljaa vähentäen. Eli kaikki hyvin silti vaikka näin monta vuotta olen heräillyt, koen että se on normaalia lapsen tarpeiden tyydytystä. Ei se yöherätyskään niin kamalaa ole aina, varsinkin kun aamuherätykset ei ole kukonaikaan silloin voisi olla toisin. Se mitä oikeastaan haluan kirjoituksellani sanoa on siis se, että yleensä lapset lopettavat yöherätyksensä ja yöimetyksensä itse jos malttaa odottaa. Ihmisiltä vaan usein puuttuu kärsivällisyyttä ( en tarkoita sua), kaikki pitäis tapahtua heti ja silloin kun itse haluaa, pitää odottaa millon lapsi valmis lopettamaan ja tarttua siihen hetkeen.Meillä toinen lopetti yöimetykset(n.kerran yössä) n.1 v 10 kk ja toinen n.2 v ja alkoivat itse nukkua täydet yöt ilman yhtään unikoulua. Päiväimetykset loppui molemmilla vähän 2 v päälle. Meillä imetyksen lopetukset loppui myös ilman yhtään itkua ja tosi luonnollisesti pikku hiljaa kun olin kärsivällinen ja odotin oikeaa hetkeä vaikka molemmat olivat todellisia äidinmaitovauvoja ja taaperoita. Eli imetys voi sujua täysin ilman ongelmia ja samoin imetyksen lopetus vaikka pitkään imettääkin. Anteeksi pitkä kirjoitukseni ja se jos se tuntuu itsekehulta, haluan vaan ihmisiä kannustaa siihen että kaikella on oma aikansa, myös yöheräilyillä. Toki tärkeää nimenomaan se aikuisen jaksaminen.Yleensä en ikinä edes kommentoi nettiin mitään. Tsemppiä yöheräilyjen kanssa ja ihanaa vauva-aikaa vielä hetken.

Kiitos kommentistasi ja kiva kun kerroit miten teillä on mennyt.♥ Tämmöisiä on aina mukava lukea. 🙂
Näinhän se on, että kaikella on oma aikansa. On ihanaa jos pystyy sen tekemään lapsen omaan tahtiin, eikä ole mikään, minkä takia se pitäisi tehdä aikaisemmin, esimerkiksi juuri yöimetysten kanssa. Meillä tuntui, että teimme tuon yöimetysten lopettamisen juuri oikeaan aikaan vauvan kannalta. Ihanaa, kun se meni niin helpolla ja hän saa nukutuksi nyt kunnolla.♥ On ihana kuulla, että teillä imetysten lopettaminen on sujunut hyvin. ♥
Kiitos, tämä vauva-aika on mennyt ihan liian nopeaan.

Voihan nukkuminen.. no, ei nukuta ei. 🙂 Tuplat 9kk ja heräilyt ne vaan jatkuu, pahimpia on aamuyöt kun tyttö kukkuisi 4-5 lähtien hereillä. Tai nukkuisi sylissä, mutta sängyssä vaan riehutaan. Poika on onneks vähän parempi nukkumaan ja helpompi tapaus, tutti vaan suuhun ja uni jatkuu.. Mutta kieltämättä tässä jo odottaa kokonaisia öitä. Aika rankaksi alkaa tälle äidille käymään kahden kanssa heräilyt..
Toivottavasti siellä äidille löytyy uni ja rytmit tasoittuu! 🙂 Ihana että teillä vihdoin nukutaan!

Voi kumpa siellä saataisiin kohta nukutuksi kokonaisia öitä. Sitä ei osaa edes kuvitella millaista on heräillä tuplien kanssa. Isot tsempit ja jaksamiset sinne.♥
On kyllä ihanaa, että vauva viimein nukkuu, ehkä sitä itsekin oppii sen kohta. 😀

Hei 😊

Voi sentään! On meidän pienet niin samanlaisia ja niin on äiditkin 😂Tiedän täsmälleen sinun tunteen. Eetu on vuodenvaihteesta nukkunut ja minä en vieläkään. Aina vain saatan yöllä valveentua. Illalla olen jo pitkään ottanut melatoniinia ja niinä öinä, kun Eetun isä valvoo Eetun unta, olen ottanut Tenoxin. Tosin ne on nyt loppuneet. Silikonista korvakittiä kävin ostamassa, kun tavalliset korvatulpat eivät sopineet. Eetun itkun kuulen, mutta en muita pienempiä ääniä. Jonkun verran on korvatulpista ollut apua. Kun eihän jokaiseen Eetun unipussin kahahdukseen minun tarvitse herätä. Minulla ihan unihäiriö todettiin. Ja tiedätkö, minäkin olen väsyneempi nyt kuin silloin, kun Eetua vielä öisin imetin. Onpa kurjaa ettet sinäkään saa nukuttua. Onhan sinulla kännykässä sinisen valon poisto päällä iltaisin? Ja suosittelen hakemaan apua, jos ei tilanne ala korjaantumaan. Väsyneenä ei vain jaksa. Ja meillä on pohjaton univelka 😂 Minua harmittaa tien toisella puolella häärivä yli-innokas huoltoyhtiö, joka puoli kuudelta tulee traktorin kanssa tekemään tien toisella puolella olevalle parkkipaikalle lumitöitä. Tänä aamuna Eetu nukkui pitkästä aikaa yli seitsemään ja minä heräsin traktorin jyrinään. Et usko kuinka sapettaa! Ihanaa loppuviikkoa teille 😊 Meillä käydään lauantaina 1-vuotisvalokuvassa ja sunnuntaina juhlitaan 🎂

On kyllä niin huvittavaa, kuinka samalla kaavalla meillä on kaikki mennyt. 😀 Ikävää, ettet sinä vieläkään saa nukutuksi, mutta hyvä kuitenkin, että apukeinoja on käytössä. Pidän peukkuja, että siellä jossain vaiheessa unet paranevat ja saat nukutuksi.♥
Varmaan vaikuttaa omaan olotilaan just tuo yöimetysten lopettaminen. Ei enää hormonit kannattele niin vankasti mitä vielä hetki sitten.
Voi eikä, tuo ei ole kivaa. Meilläkin aikoinaan kerrostalolla asuessa saattoi useasti herätä just auran ääneen. Mutta ihanaa että Eetu nukkui noin hyvin ja ihan uskomatonta. että siellä on juhlittu jo 1v juhlia. Toivottavasti teillä oli ihanat juhlat.♥

Äh, tuo tutin takia heräily on kyllä inhottavaa. Voisihan sitä koittaa miten sujuisi ilman tuttia ja jos aika ei tunnukaan sille vielä oikealta niin koittaa myöhemmin uudestaan. 🙂 Yöllä sillä saa kyllä nukutettua nopeasti uudestaan, mutta voisihan se olla, että muutaman illan silittely riittäisi. Meilläkin tuo tutin pois jättäminen vielä edessä..nyt pitäisi kuulostella vauvaa, mikä olisi hyvä aika jättää se pois.
Kylläpä siellä heräillään aikaisin. Meillä yöimetysten pois jättämisen jälkeen aamut alkaa 06:30-07 aikoihin, kun ennen vauva nukkui pisempään.
Tsemppiä sinne ja toivotaan niitä kokonaisia öitä sinne.♥

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X