äiti ja melukylän lapset - Banneri

Saako tai ”joutuuko” nuorin aina kulkemaan isompien vanhoissa vaatteissa? Periikö nuoremmat aina vanhempien sisarusten tavaroita? Mitä mieltä lapset ovat siitä, että saavat isompien vanhoja? Millaista tavaroiden ja vaatteiden kierrätys on meidän perheessä?

Kun on näin iso perhe on ihan järkevääkin kierrättää vaatetta ja tavaraa lapselta toiselle. Olen kuitenkin sellainen, etten jaksa katsella tiettyjä vaatteita pitkään. Niinpä laitan niitä myyntiin tai lahjoitan eteenpäin. Myytyjen tuloilla voi sitten ostaa uusia. Lisäksi osa vaatteista ei kierrä seuraavalle joko siitä syystä, että malli on väärä tai koot eivät natsaa, kuten esimerkiksi talvivaatteissa.

Meillähän lapset ovat syntyneet järjestyksessä tyttö 8/05, tyttö 4/09, poika 12/10, tyttö 2/13, poika 8/2015 ja tyttö 4/18. Tämä on pieni haaste tavaroiden kierrättämisessä, kun ei voi laittaa tyylillä suoraan edellisen kaapista seuraavan kaappiin.

Esimerkkinä, meidän esikoistytöltämme toiselle tyttärellemme siirtyy tosi vähän vaatteita. Heillä on aivan eri maku vaatteissa ja en vaadi toista pitämään vaatteita joista ei tykkää. Joitakin vaatteita, joista itse olen tykännyt olen laittanut jemmaan, jos kolmas tyttäremme niistä joskus innostuisi. Mitään suurta määrää en kuitenkaan niitä jemmaa.

Vaatteiden kierrätys – Jokaisella uutta ja vanhaa tasapuolisesti

Vanhemman poikamme vaatteista jemmaan vain ne omat lempparit nuoremmalle pojallemme, sillä menee niin monta vuotta, että toinen niitä pääsisi käyttämään. Onhan heillä ikäeroakin viisi vuotta. Oikeastaan ulkovaatteet ja farkut ovat ainoita joita säilytän. Ostan pojalleni vaatetta paljon ystäväni pojalta ja hän myy aina todella hyväkuntoista vaatetta. Niistä osa on käytössä nyt myös nuoremmalla pojallamme.

Taaperolla on noin puolet uutta ja puolet joko kirpparilta tai sisarusten vanhaa. Paljoa ei ole sisaruksilta perittyä, sillä vaatemaku on muuttunut paljonkin näiden vuosien aikana. Onhan kahdella nuorimmalla tytöilläni ikäeroa reilu viisi vuotta.

Vaatteiden suhteen jokainen saa oikeastaan osan käytettyä, myös esikoinen, mutta jokainen saa myös ihan uutta ihan vain hänelle ostettua. Olen oppinut löytämään alesta hyvin vaatetta ja ihan ilman aleakin ostetaan jos kyseessä on vaate, jonka toinen ihan oikeasti haluaisi ja ei ole varmuutta jääkö sitä edes aleihin.

Tavaroista meillä kiertää esimerkiksi polkypyörät, sukset, luistimet, osa leluista, kylpyamme, joitakin kalusteita, syöttötuoli, sänkyjä, kuten pinnasänky on nyt ollut meidän viidellä lapsellamme. Kun lapset kasvavat jää isommilta paljon tavaraa, joita ei enää halua ja se voikin olla niin, että nuorempi on jopa haaveillut saavansa joskus sen.

Kierrätys on ihan hauskaa, sillä kun kaivetaan jemmasta vaatteita, tulee vaatteita muistoja mieleen niin minulle kuin vanhemmille lapsista. En muista, että meillä olisi kukaan lapsista valittanut, ainakaan vielä, jos saa jonkun sisaruksen vanhoja vaatteita tai tavaroita. Yhdessä katsotaan mikä olisi sellaista jota haluaisi ja mikä taas ei tunnu omalta tai koko ei natsaa.

Kiertääkö teillä vaatteet ja tavarat sisarukselta toiselle?

Postauksessa kuvaparit samasta vaatteesta eri lapsen päällä.

Kommentit (14)

Meillä on kolme poikaa (10, 7 ja 3-vuotiaat), joten todella paljon kyllä kiertää lapselta toiselle. Ja lisäksi lapsilla on vielä 11-vuotias serkkupoika, jolta saadaan paljon todella hyväkuntoisia ihania vaatteita. Housut tosin ei kestä ehjänä kuin yhden lapsen, jännä juttu… 😀 Mutta paljon muuta. Vasta nyt 10-vuotias on alkanut kiinnostua vaatteista ja sen mukaan on toki ostettu sitten uuttakin. Ja toki muillekin! Mutta niin kauan kun lapsi on tyytyväinen mihin tahansa mitä pukee päälleen, niin en ota stressiä vaikka 90% tavaroista olisikin käytettyä. Kun kerran ovat ehjiä ja siistejä, niin mikä ettei. 🙂 Ja on kyllä huikean helppoa, kun kaikki ovat poikia, niin esim. luistimet kiertää sujuvasti aina seuraavalle.

Meillä on neljä lasta pienillä ikäeroilla. Kyllä vaatteet kiertää ja periytyy, mutta ei kaikki. Jokainen saa kumminkin tasapuolisesti juuri itselleen vaatteita, varsinkin ulkovaatteet on sellaisia. Lähinnä kirpparilta joka tapauksessa ostetaan suurin osa vaatteista (sisävaatteet). 🙂

Kuulostaa hyvältä. 🙂
On kyllä hauska, kun joskus jokin vaate voi päästä monenkin lapsen päälle. 🙂

Mää oon nelilapsisen perheen toiseksi nuorin ja tyttö. Siskoon ikäeroa 6.5 vuotta, veljeen 3.5 ja pikkuveljeen sitten 1.5. Ikäeroista ja sukupuolesta huolimatta olen käyttänyt jokaisen sisarukseni vanhoja vaatteita ja vielä niitä näin aikuisenakin on päätynyt käyttöön 🙂 kirpparilta ei oo koskaan meillä ostettu vaatteita, mutta käytettyjä vaatteita olen saanut myös serkuilta tai tutuilta.

Kiva että kierrätys jatkuu myös aikuisena. 🙂
Meilläkin tulee tutuilta joitakin vaatteita. Osa niistä ollut tyyliin kerran pari päällä, niin ovat olleet kuin uusia meille tullessa. 🙂

Hei!

Meillä kiersi isojen poikien vaatteet ja tavarat kun olivat pieniä. Aika lailla kaikki sillä isojen poikien ikäerot ovat 1v10kk ja 1v8kk. Nuorimmalla näistä kolmesta oli aina tavaraa ja vaatetta liiaksikin. Nyt enää harvat vaatteet kelpaavat isolta veljeltä sillä jokaisella on niin tarkka ja erilainen maku. Mutta ei meillä poikia koskaan harmittanut käyttää isoveljien vanhoja vaatteita. Eikä minuakaan käytetyt vaatteet häiritse, jos ovat hyväkuntoisia. Eetulla on lähes kaikki vaatteet ostettu käytettynä eikä minulla itselläni ole vahvaa makua lasten vaatteiden suhteen.

Vaatteiden kierrättäminen helpottuu mukavasti, kun ikäerot ovat pienemmät. 🙂 Isompina lapsilla sitten se oma maku tulee ja kierrätys vaikeutuu, näin meilläkin. 🙂
Kierrätetyt vaatteet on kyllä tosi kiva juttu, kunhan just ovat siistejä. 🙂

Mulla ja veljelläni on ollu aikanaan 90-luvulla äidin ja hänen sisaren vanha pinnasänky, joka on ollut ainakin 50- ja 60-luvulla käytössä. Nyt se oottaa varastossa lapsenlapsia 😂

Kyllä meillä kiertää. Meillä kolme ekaa on tyttöjä, joten siinä mielessä tuo kierrättäminen on helppoa. Jokaisella on kuitenkin oma makunsa, ja löytyy vaatteita, joista ei tykätä. No, eipä niitä voi pakottaa pitämään – enhän minäkään pidä vaatteita, joista en tykkää.

Lapset on myös keskenään eri mallisia, joten vaikka koko muuten kävisi niin vaatteen malli ei välttämättä käykään.

Aina kaikki vaatteet ei ole hyviäkään kahden lapsen käytön jäljiltä, joten kolmannelle on taas ostettu enemmän uutena. Olen aika tarkka vaatteista, enkä tykkää jos niissä on lähtemättömiä tahroja, nukkaa tai ne on jotenkin muuten huonokuntoiset. Rymyvaatteet toki erikseen.

Neljäs lapsi on poika. Vauvanvaatteita ostaessa pyrin jonkin verran neutraaliuteen, mutta olihan se ihana jotain ”poikamaisempaakin” hankkia eli ihan kaikki ei käy seuraavalle kierrätettäväksi, jos seuraava onkin tyttö.

Kierrätys on heti helpompaa, kun on useampi samaa sukupuolta peräkkäin ja jos sattuvat yhtään olla samaa mallia keskenään. 🙂 Mä laitan yleensä heti ne vaatteet pois, joista tiedän, etten kuitenkaan pukisi niitä seuraavalle (juuri nukkaisuus, pinttyneet tahrat yms).

Meillä myös kaikki lapset saavat sekä uutta että käytettyä.
Kuopus on perheen ainoa tyttö. Häneltä vaatteet eivät enää perheen sisällä hai ystäväpiirinkään kesken luontevasti jatka matkaansa seuraavalle käyttäjälle, joten on ollut järkiratkaisu hankkia pääosin käytettyä hänen kaappiinsa. Ja tytöille löytyykin käytettynä tosi hyvin vaikka mitä.

Myös esikoiselle ostan käytettyä, jotta voisin vastaavasti ostaa myös keskimmäiselle uutta.
Tosin meillä sisarukselta peritty vaate on useinmiten kunnia-asia sen sijaan, että olisi jotenkin noloa.

Tietyt urheiluvälineet, kuten sukset ja luistimet, kiertävät pääosin perheen sisällä aina seuraavalle. Polkupyörät, joita käytetään enemmän mm. päivittäisiin koulumatkoihin, on ostettu jokaiselle uutena. No ihan ne ensimmäiset lastenpyörät toki kiersivät lapselta toiselle sen mitä kestivät.

Tytöille löytyy kyllä paljon käytettynä kaikkea kivaa. 🙂
Meilläkin onneksi lapset ovat uhan hyvillä mielin ottaneet sisaruksien vanhoja vaatteita käyttöön. Ja jos jokin ei yhdelle kelpaa, saattaa joku toinen vaata sen jo itselleen.
Meilläkin sukset ja luitimet pyörii oman perheen sisällä. Polkupyöriä on niin uutena kuin käytettynä. 🙂

Hih, meilläkään ei housuja ihan hirveää määrää jää seuraavalle. Farkkuja ei onneksi saa heti polvista puhki. 😀
Teillä mennään sitten aika samoin kuin meillä. 🙂 Ja kyllä sitä hyvillä mielin voi käyttää käytettyjä vaatteita, kun ovat siistejä. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X