äiti ja melukylän lapset - Banneri

Joka kesä meillä on tapana laittaa pakkaseen erilaisia marjoja. Yleensä pakastamme mansikkaa, mustikkaa ja puolukkaa. Vadelmaa ei oikein ole enää löytynyt pakastimeen asti. Meillä lapset ovat innokkaita marjastajia. Heitä on viety ihan pienestä metsään ja lähtevät sinne aina mielellään. Varsinkin mustikoita he raskastavat poimia, sillä niitä voi napostella samalla.

Mansikat olemme ostaneet valmiiksi poimittuna, mutta puhuimme esikoisen kanssa, että olisi kiva vaikka ensi kesänä käydä itse noukkimassa niitä. Siinä säästäisi muutaman euron ja se on ihan kivaa puuhaa. Olen itse aikoinaan parina kesänä ollut mansikanpoimiana ja helposti sitä kävisi noukkimassa pari laatikkoa.

Maanantaina viipaloitiin pakastimeen pari laatikollista mansikkaa ja mietin pitäisikö vielä yksi hommata, viime vuonna pari laatikkoa riitti juuri ja juuri. Äitini oli lukenut jostakin uutisesta, että mansikoiden viipalointi käy näppärästi munaleikkurilla ja me testasimme sitä ja toimi oikein hyvin. Tunnissa oltiin esikoisen kanssa laitettu mansikat pakkaseen.

Pakkaseen tarvittaisiin vielä lisää mustikkaa ja paljon puolukkaa

Mustikkaa tarvittaisiin vielä lisää, mutta marjanpoimiat ovat aika tehokkaasti käyneet tyhjentämään tuon metsän, joka alkaa meidän takapihalta. No mutta onneksi on useampi rasia valmiina, sillä lapset rakastavat, kun saavat laittaa puuroonsa jäisiä mustikoita. Oikeastaan mihinkään muuhun meillä ei niitä pakkasesta enää olla käytetty. Silloin kun ne on poimittu, ollaan tehty mustikka tai mansikka-mustikka piirakkaa.

Seuraavaksi odotellaan että puolukkaa voi alkaa poimimaan. Sitä saakin olla hurjat määrät, sillä meillä menee älyttömästi vuodessa sitä. Tuntuu, että lapset ja mieheni tunkevat sitä ihan joka ruokaan. Mutta hyvähän se on, että sitä syövät. Itse yleensä käytän puolukkaa vain mustanmakkaran kanssa tai sitten kun syömme vispipuuroa. Mutta se ei meillä mene niin hyvin kaupaksi, joten tehdään sitä aika harvoin.

Nyt meillä mahtuu hyvin pakkaseen, kun vanha pakastin-jääkaappi yhdistelmämme hajosi ja ostimme uuden isomman pakastimen ja jääkaapin. Nyt saa marjojakin pakastaa oikein tunteella, eikä tarvitse miettiä paljonkohan sinne mahtaa mahtua.

Onko siellä innokkaita marjastajia? Pakastatteko mitä marjoja?

Kommentit (4)

Mansikat täälläkin pakastettu, kaksi laatikkoa vaikka loppuuhan ne varmaan kesken taas 😂
Mustikkaa ja puolukkaa kerätään aina se mikä ehditään ja puolukkaa menisi aina enemmän mitä saadaan tai ehditään kerätä. täälläkin sitä tungetaan joka ruuan kanssa melkeen jos vaan on 😂
Punaherukkaa kerätään myös.
Meidän lapset tykkää tosi paljon sienestää ☺ melkeenpä enemmän kuin marjastaa. Eilen käytiin kerää kanttarelleja 😀

Mansikkaa laitoin pakkaseen pari laatikkoa. Vadelmaa tulee omista puskista muutamia litroja myös pakkaseen. Sellainen isomarjainen, kaunis ostovadelma olisi ihanaa pakastettavaa, mutta vaikeaa löytää. Viinimarjoja pakkaseen livahti juuri kymmenisen litraa. Se on meidän talviytössä aika maksimi.

En pakasta marjoja ylettömiä määriä, sillä kaupan pakasteallas toimii meillä hyvin. Marjaa kuluu kuitenkin niin paljon talven aikana, ettei kaikkea tilaa kannata kerralla sillä täyttää. Lisäksi pelkään sitä keväistä ”pakkosyömistä”, kun edellisen vuoden marjat on kulutettava loppuu .
Siispä pakastan tunnelman vuoksi muutamia litroja ja ostan sen jälkeen loput tarvittavat kaupasta sitä mukaa, kun tarvetta ilmenee.
Ostomansikkakin on tuoreena usein kalliimpaa kuin valmiiksi pakastettuna.

Meillä marjaa kuluu puurojen lisäksi päivittäin smootheihin. Niitä tehdää aamulla ja illalla, mutta myös suoraan pulloon treenievääksi. Juomien joukossa menee hyvin myös vähän erikoisemmat marjat, kuten tyrni.
Karpalo on oma suosikkini!

Meidän vadelmapuskista ei enää tuu pakkaseen asti, ihana et teillä saa vadelmat omista puskista. Ne on niin hyviä. 🙂 Täällä on jonkin verran myyty sitä vadelmaa, mutta ei ole tullut tänä kesänä ostettua. Myydään niin pienissä rasioissa. 😀 Viinimarjat on niin hyviä.
Mekin ostetaan jonkin verran, kun kesällä pakastetut loppuu, meillä ei ole tullut vielä eteen tuota ”pakkosyömistä”, mutta on niin paljon syöjiäkin, että marjat on varmasti loppu ennen kevättä. 😀

Hih, hauska että teilläkin puolukka on suuressa suosiossa. Sitä kyllä menee järkkyjä määriä. 😀
Oi punaherukka on niin hyvää, tuon sitä välillä pari rasiaa mun vanhemmilta meidän pakkaseen. 🙂
Täälläkin esikoinen kävi mummun kanssa poimimassa kanttarelleja ja tehtiin niistä kalan ja uusien perunoiuden kylkeen hyvä kastike. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X