äiti ja melukylän lapset - Banneri

Mainitsinkin aiemmassa postauksessani meidän vauvan ihosta ja lupasin tulla kertomaan siitä hieman enemmän. Painotan tähän alkuun, että imetysdietti alkoi omasta halustani ja olen saanut siihen valtavan paljon apua instagramissa minulle tulleista viesteistä sekä neuvolasta. Kerron siis miten tämä menee meillä, joten jos mietit onko lapsellasi samaa suosittelen ensin olemaan yhteydessä vaikka neuvolaan.

No niin, koitan kertoa mahdollisimman lyhyesti. Vauvamme on ollut kova puklailemaan ja vaippa-alueen iho on mennyt aina välillä aika pahasti rikki. Jalkoihin alkoi hiljalleen ilmestymään kuivia länttejä. Kun kävimme neuvolassa torstaina 7.5. jaloissa oli muutama hassu kuiva kohta, joihin kehotettiin laittamaan rasvaa. Minulle suositeltiin ACO:n minicare rasvaa. Lauantaina 9.5. ihoon ilaantui enemmän näppylää ja kuivia alueita ilmaantui pitkin kehoa, eniten jalkoihin. Hain apteekista rasvan jota oltiin suositeltu ja aloin rasvata sillä.

Tiistaina 12.5. iho sitten räjähti täysin käsiin ja tyttö oli aivan punainen ja kuivaa aluetta oli enemmän, kuin ei kuivaa. Mietin heti, että nyt hän on varmasti jollekin allerginen ja reagoi johonkin mitä minä syön, koska iho yhtäkkiä vain lehahti pahemmaksi ja vauva välillä jopa ihan kirkui. Laitoin neuvolaan ihosta kuvia ja päätin omatoimisesti jättää maidon heti pois (kananmunaa olenkin jo vältellyt). Seuraavana päivänä minulle soiteltiin neuvolasta.

Alla kuvat vauvan ihosta. Ylempi 7.5. kun läiskät alkoivat näyttää erilaisilta ja alemmat 9.5. kun iho räjähti täysin hetkessä.

Imetysdietti – Jatkoin, vaikka olisi voinut vain siedättää vauvaa syömällä kaikkea samaan malliin

Koska neuvolan terveydenhoitaja oli nähnyt ihon ihan juuri vain muutaman kuivan läikän kanssa, huomasi hän kuvistani kuinka iho todella on mennyt pahemmaksi. Puhuin imetysdietti ideastani ja sain siihen neuvolasta tukea. Puhuimme yhdessä, mitkä jättäisin nyt hetkeksi pois ja katsotaan olisiko sillä vaikutusta ja hän lupasi myös näyttää seuraavana päivänä neuvolaan tulevalle lääkärille lähettämäni kuvat.

Niinpä minä jätin pois kananmunan, maidon, soijan, kalan, tomaatin, suklaan, pähkinät ja sitrushedelmät. Niillä olisi hyvä aloittaa ja ne oli helppo karsia ruokavaliosta. Parin päivän dietin jälkeen suunta oli jo selvästi parempi. Söimme ruokaa, jossa oli naudan jauhelihaa. Kun sitten seuraavan kerran syötin vauvan, alkoi jonkin ajan kuluttua kova lohduton itku, johon ei auttanut sitten mikään. Syy paljastui, kun lähdimme vaipanvaihdolle ja ihon kuivat kohdat helottivat taas punaisena ja vauva puklaili taas runsaasti. Niinpä arvelin sen johtuvan naudanlihasta ja jätin nyt senkin pois.

Perjantaina minulle soitettiin neuvolasta uudestaan ja kerrottiin mitä lääkäri oli kuvista mieltä. Hänen mielestä imetysdiettiä ei tarvita, vaan rasvaamista vain. Meille määrättiin rasvoiksi kortisonikuuri ja ACO:n mini derm rasvaa. Koska vauvan vointi ja ihokin oli muuttunut parempaan vain muutamien diettipäivien jälkeen, päätin, etten lopeta diettiä, vaan jatkan sitä. Tärkeintä on saada vauvalle hyvä olo. Lisäksi rasvailen sitten tässä ohessa.

Uskon todella, että imetysdietti on toiminut meillä, sillä vauvassa on tapahtunut muutosta. Ensinnäkin hän puklailee vähemmän (niitä viimeaikaisia voisi kyllä kutsua oksenteluksi, eikä puklailuiksi, sen verran runsaasti sitä tuli) ja toiseksi iho on mennyt paljon parempaan. Se on kaukana vielä vauvan pehmeästä ihosta, mutta enää se ei helota kauttaaltaan punaisena.

Katsotaan mitä lääkäri sanoo, kun meillä on hänelle tällä viikolla aika. Mutta kaikkeni nyt teen, että vauvalla on hyvä olla, eikä joudu kestämään kipua.

Kommentit (18)

Meillä vauvana mm. atooppinen iho ja paljon muitakin oireita. Todettiin allergiatesteissä paha, maito, muna ja pähkinät allergia. Imetysdietillä myös olin 9kk. En paljon siedätellyt, koska allergialääkärinkään mielestä ei järkevää kun iho on kokajan rikki. Huom muuten naudanlihassa on samanlainen proteiinikoostumus kuin maidossa eli jos maitoalleria niin nauta voi myös vaivata. Nyt meidän pieni 3. V ja vielä kaikki edellä mainitut pois ruokavaliosta. Adrenaliinipiikki varmuutena mukana.

Meillä oli samantapainen tilanne, vauva oksensi imemänsä maidon pois. Meni luvattoman kauan kaikkine rasvakokeiluineen, ennen kuin selvisi, että juomani lehmän maito aiheutti oireet. Ratkaisuksi ei tarvinnut muuta kuin minun jättää kaikki ruuat, missä oli maitoa. Oireet meni ohi noin kolmessa vuodessa. Tytär on nyt jo 36 vuotias.

Hyvä, että syy lopulta löytyi ja tilanne parani.♥

Jään mielenkiinnolla odottamaan miten teidän ihottuma ongelmat etenevät (& mikä auttaa!), koska ihan samannäköistä ihottumaa löytyy täältäkin!

Meidän 4.lapsella alkoi parin kk iässä tulla nilkkoihin tuollaista ihottumaa (välillä vähän, välillä ei yhtään). Neuvolassa ei suhtauduttu asiaan mitenkään erityisesti ja minä vaan perusvoiteilla rasvasin. Oisko 8kk neuvolalääkärissä kun lääkäri suositteli hydrokortisonia ja sitä kyllä joskus laitoin mutta pääosin pyrin välttämään koska en halunnut sen joutuvan suuhun tms ja 8kk ikäinen osaa olla jo haastava rasvattava.

Joskus 1v alkaen ihottuma alkoi levitä ja pahimmillaan on just kokonaan jalat, pylly, selkä kokonaan, käsivarsissa laikkuja jne. Jossain vaiheessa pidin ruokapäiväkirjaa (taaperon syömisistä), mutta en saanut kiinni mistään aiheuttajasta.

1,5v neuvolalääkärissä kokenut lääkäri sanoi heti, että on atooppista – ei ruoka-aine allergiaa. Suositteli ettei hirveän usein läträtä vedellä ja perusvoiteilla vaan rasvattava usein. Itse olen nyt huomannut että kylvyssä käymisen jälkeen kun heti rasvaa kunnolla, niin tod.näk menee iho parempaan kuntoon ja sitten taas pahenee lähempänä uutta kylpy kertaa. Ristiriitaista tietoa tuon suhteen et pitäiskö ihoa pestä usein vai harvoin. Jos iho hyvässä kunnossa, niin pitkitän kyllä kylpemis väliä….

Ollaan käytettya mm aqualan, carbalan, ceralan ja probicare perusvoiteita.

Moikka, ikävää että teillä tuollainen tilanne ihon kanssa. 🙁
Olen kuullut, että toisilla iho ns vaatii sitä, että pestään aina vanhat rasvat pois ennen uusien laittamista ja toisilla taas pidempi pesuväli toimii paremmin, joten kannattaa ihan koittaa kumpi teillä toimisi. 🙂
Oletko koskaan koittanut vaikka kahta viikkoa pitää pientä täysin maidottomalla? Ihan vain kokeilla näkyykö yhtään helpotusta ihossa?
Hurjasti tsemppä sinne.♥

Nykyisten hoitosuositusten mukaan tosiaan pitäisi lasta siedättää, Itse kuitenkin oman allergikon kanssa huomasin dietillä selvän vasteen oireisiin ja kaikkien oloon sitä kautta. Nyt on fiksua rauhoittaa tilannetta ennen kiinteiden aloittamista ja niissäkin pitää tahti maltillisena. Lasta ehtii hyvin altistaa myöhemmässä vaiheessa. Kiusata ei kannata. Ei aikuisetkaan syö ruokaa jos siitä tulee hankala olo. Jos lääkärin määräämät voiteet ei riitä hävittämään laikkuja niin kannattaa hankkia tujummat voiteet, ettei ihottuma kroonistu. Tsemppiä!

Näin mäkin sen olen järkeillyt. Nyt ei todella aleta kiusata siedättämällä, kun pienen vointi vihdoin saatu paremmaksi. Sen aika on myöhemmin.
Kiitos tsempeistä.♥

Meidän pojalla oli tuollainen ihottuma vauvana, hän söi korvikemaitoa. Maito jätettiin pois ja siirryttiin apteekin erikoismaitojauheeseen. Sillä meni jo paremmin, mutta tiukka dieetti hänellä sitte oli kun alkoi kiinteitä syömään. Perunaa, sianlihaa, nimenomaan ei nautaa. Riisikakkuja, mustikkasosetta mm. Parani se siitä mutta sitrusallergia, siitepölyallergia, kanamuna jäivät. Mutta mä luulen, että sun kannattaa olla dieetillä, koska aineet tulee vauvaan imetyksen mukana.

Hienoa, että erikoismaito ja myöhemmin dietti noissa kiinteissä auttoi. 🙂
Kyllä täällä diettiä on jatkettu. 🙂

Minä olin kuopuksesta vuoden imetysdieetillä (maidottomalla) . Allergiasairaalan lääkärin ohjeiden mukaan maito ja kananmuna oli kiellettyjen listalla. Jätin ne pois ja oireet helpotti. Ne on yleisimmät oireiden aiheuttajat. Sitten sain aloittaa munat- ei oireita ja sitten maidon-oireet palasi. Jos liian paljon jättää kerralla on allergisoivan aineen etsiminen vaikeampaa.

Niin ne tuntuvat olevan. 🙂 Hyvä että todellinen aiheuttaja siellä selvisi.
Kun aloitetaan sitten selvittämään mikä voisi olla syyllinen, palautan ruokavaliooni niitä todella rauhalliseen tahtiin, jotta nähdään reagoiko mihin niistä. 🙂

Olen ollut ja olen ollut olematta.
Lääkärien kanta imetysdietin tarpeellisuudesta ja toimivuudesta vaihtelevat. Ja ymmärrän tämän. Kuinka pitkälle on oikein rajoittaa äidin ruokavaliota vain siksi, että halutaan pitää kiinni rintaruokinnasta? Imettävä äiti tarvitsisi kuitenkin itsekin monipuolista ravintoa, joka ei ”pelkällä broilerilla ja mustikalla” oikein toteudu. Markkinoilla on hyvät erityiskorvikkeet allergisillekin lapsille, joilla oireiden hoito ja riittävä kasvu saadaan taattua.

Toisaalta äitinä tiedän sen, kuinka (jälkeenpäin) järjettömiinkin suorituksiin sitä yltää lapsensa parasta ajatellessaan. Imetys voi olla alkukantaisen tärkeä juttu ja eteenkin muuten sujuvaa sellaista ei tahtoisi allergioiden takia lopettaa. Toisaalta edessä voi olla korvikkeenkin kohdalla pahimmillaan vielä monta oireellista viikkoa, ennen kuin se oikea viimein löytyy (joskus toki osuu kohdalle jo kerrasta). Joten sitä on valmis tosiaan itse venymään joskus turhankin urheisiin suorituksiin imetyksen vuoksi.

Allergiaepäilyjen kanssa kannattaa muutenkin pitää päänsä ja luottaa omaan näkemykseen, sillä eri ammattilaisten näkemys samankin oirekuvan hoidosta voi poiketa monesti toisistaan. Onnea on, jos lapsella on pysyvä hoitosuhde saman allergialääkärin kanssa ❤️

Itselle imetys on tärkeä juttu ja niin pitkään aion jatkaa, kuin se vain onnistuu. Koitan syödä monipuolisesti rajoitteista huolimatta.:)
Tosi on se, nimittäin ettei se oikea korvikekaan löytyisi välttämättä helposti ja nyt kun diettikin toimii tällä hetkellä hyvin, niin tuntuu hyvältä jatkaa näin.
Olen kuullut juuri tuosta, että lääkäreillä on tästä tosi monia eri näkemyksiä. Aion kyllä pitää näissä oman pääni, sillä itse sitä näkee mistä vauva tulee kipeäksi ja milloin on hyvä olla. Katsotaan kuinka meidän asiat tästä etenee. 🙂

Pampers- poika sai sai sama reaktio Pampers vaipposta, kesti 3 kk ennen kun lähti pois Ceralanilla

Meillä 4kk vauvan iho lävähti samoin, silloisessa elämäntilanteessa tuli valtava kriisi ja minulle luontaishoitaja selitti että äidin stressihormoni joka siirtyy vauvaan täysimetyksen eli äidinmaidon kautta puskee tällä tavoin vauvan ihosta läpi. Meillä ihoa hillitsi aika ja emäksiset orgonsuola kylvyt. Emäksinen kylpy neutralisoi happoja vauvan kehosta pikkuhiljaa ja imetystä jatkoin tavalliseen tapaan. Aina kun stressaavia tilanteita tuli, niin vauvan iho reagoi rintamaidon välityksellä todella näkyvästi. Kuvat ovat kuin suoraan kotialbumista ja tämä koronan aiheuttama stressi voi laukaista tällaista. Asiaa tutkittu esim. Saksassa enemmänkin. Kannattaa googlettaa tästä rintamaidon ja äidin stressin yhteydestä vauvan iho ongelmiin

Kiva kun kerroit teidän kokemuksesta, pitää googlailla myös tuosta. 🙂
Aurinkoista alkavaa viikkoa.

Minustakin olisi outoa lähteä siedättämään, kun dietillä saa tilanteen rauhoittumaan ja pienelle selvästi paremman olon. Juu naudanliha on jätetty täällä pois, koska siitä tuli oirehdintaa.
Hyvä, että on piikki mukana, jos tulee tilanne, niin on apu ainakin heti saatavilla. Tsemppiä sinne allergioiden kanssa ja ihanaa viikon alkua.♥

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X