äiti ja melukylän lapset - Banneri

Ajattelin tulla hieman kertomaan teille ajatuksia siitä, kun taaperon ja vauvan ikäero on 1v 9kk. Monesti on kyselty, minkä ikäeron koen lapsilla parhaaksi, mutten osaa siihen oikein vastata, kun jokaisessa ikäerossa on puolensa. Meillä on nyt vauva-arkea takana reilut kolme kuukautta ja monenlaista tähän on jo mahtunut, vaikka aika onkin ollut lyhyt.

Odotusaikana jännitin paljon taaperon reagointia siihen, kun vauva syntyy ja siksi puhuimme vauvasta paljon jo silloin kun hän oli vatsassa. Eri tilanteissa puhuttiin vauvasta tulevalle isosiskolle ja hiljalleen hänkin alkoi mainita vauvaa eri tilanteissa. Hän silitti vatsaani ja sanoi vauva. Tuntuu, että se oli todella iso apu, kun vauvasta oltiin puhuttu taaperolle paljon.

Jännitin ihan valtavasti taaperon reaktiota silloin, kun mies tuli lasten kanssa hakemaan meitä potilashotellista kotio. Onneksi olimme voineet puhua taaperon kanssa videopuheluita sairaalassaoloajan ja hän näki siinä jo, että äidillä on vauva siellä. Muistan elävästi, kun huoneen oveen koputettiin ja avatessani oven taapero sanoi äiti ja tuli syliini. Voi sitä onnen tunnetta, kun nähtiin taas. Vaikkei oltukaan oltu erossa kuin pari päivää, niin se oli meille pisin aika erossa koskaan.

Kun hän näki vauvan sängyssä, jännitin mitä mahtaa olla mieltä, mutta hän rakastui pikkusiskoonsa täysin. Voi sitä silittelyä, ihmettelyä ja onnellisuutta, joka hänen kasvoiltaan oikein loisti. Silloin tiesin, että meidän arki lähtisi varmasti rullaamaan mukavasti. Ja niinhän se on mennytkin.

Taaperon ja vauvan 1v 9kk ikäero on ollut, ainakin nämä viime kuukaudet, oikein toimiva

On käynyt niin, että taapero kuvittelee aika usein omistavansa vauvan, ja ei millään haluaisi antaa isompien sisarusten hoitaa. Niissä tilanteissa usein auttaa puhuminen, kuinka jokainen saa kyllä vuorollaan hoitaa vauvaa. Näissä tilanteissa hän on todella mustasukkainen vauvasta.

Imetyshetkissä taapero on monesti mukana. Hän istuu ihan kiinni minussa ja tutkii samalla vauvan jalkoja, katsoo pieniä sormia, silittelee vauvaa, pitää kättään tissini päällä, kun vauva syö tai hän selailee vieressäni kirjaa. Toki kaikki imetykset ei ole näin seesteisiä, mutta usein hän on siinä mukana.

Taapero rakastaa istua rattaissa, joten kävelyllä käyminen sujuu mukavasti ja välillä he nukkuvat päiväunia samaan aikaan. Hän on mukana vauvan hoitamisessa ja hoitaa usein omaa vauvaa siinä samalla. Tärkeintä hänelle on päästä äidin syliin kun hän haluaa ja niin hän on päässytkin. Ja jos on ollut sellainen tilanne, etten ole voinut ottaa, on isin syli kelvannut ihan yhtä hyvin.

Taapero on ihanan innostunut vauvan taidoista, kuten vatsalla makaamisesta ja hän kovasti koittaa näyttää mallia miten voi tehdä temppuja. Hänestä on kiva näyttää vauvalle leluja ja monesti hän innostuu itsekin leikkimään niillä. Ovat niin suloinen näky kahdestaan, etten kestä.

Onhan tässä enemmän tietty hommaa nyt, kun on kaksi pikkuista jotka molemmat tarvitsevat paljon äitiä, mutta ollaan silti saatu ihan toimiva rytmi meidän arkeen ja hyvin sitä aikaa saa annettua molemmille (he kun tarvitsevat äitiä vielä paljon enemmän kuin isommat sisarukset), sillä vauva nukkuu kuitenkin vielä aika paljon päivisin. Molemmat nukkuvat yönsä hyvin, joten sitä saa itsekin nukutuksi.

Taaperolla on tällä hetkellä todella vahva oma tahto, joka ei jää keneltäkään huomaamatta. Hän on myös vauhdikas tapaus, joka tykkää järjestää kaikenlaista ohjelmaa ja todellakin saa olla silmät selässä. Nyt onneksi näin kesällä vietetään paljon aikaa ulkona. Vauva nukkuu vaunuissa jolloin voidaan puuhailla taaperon ja isompien kanssa kaikenlaista.

Minusta tämä taaperon ja vauvan 1v 9kk ikäero on aika kiva. Millaisia ikäeroja teiltä löytyy? Täällä muiden sisarusten tarkat ikäerot on: ensimmäisen ja toisen 3v 8kk, toisen ja kolmannen 1v 7kk, kolmannen ja neljännen 2v 1kk, neljännen ja viidennen 2v 6kk ja viidennen ja kuudennen 2v 8kk.

Meitä voi seurata myös instagramissa.

Kommentit (6)

Onpa kiva kuulla että teillä on mennyt taaperon kanssa hyvin. Mitä mieltä nuorempi isoveli on toisesta pikkusiskosta? Meille on kesän lopussa tulossa toinen ja esikoinen tulee olemaan vähän päälle 4v kun vauva syntyy ja jotenkin tosi jännittävää miten homma tulee sujumaan, hän on kumminkin jo sen verran iso että ymmärtää todella paljon mutta toisaalta taas vielä tosi pieni ja yritän kovasti muistaa sen että hänenkin elämä muuttuu hurjasti. Onko sulla jotain vinkkejä tämän isomman ikäeron kanssa?

Hei! Meillä nyt tytöt 4v ja 2v, ikäeroa heillä 1v10kk. Heillä on kyllä ihanat jutut keskenään, leikkivät jo yhdessä pitkiäkin leikkejä <3 Toki riitaa tulee sitten myös, useimmiten kun molemmat tahtoo saman lelun tms, mutta pidän tätä ikäeroa tosi hyvänä, kun heillä on toisistaan seuraa. Ja se on ihana huomata, miten haluavat yhdessä kulkea joka paikkaan ja harmittaa jos toinen ei mukaan pääse! Ovat tosi tärkeitä toisilleen <3

Ihanat siskokset siellä ja kuinka ihana että tulevat hyvin juttuun keskenään.♥ Toivon, että Saagalla ja Eeditillä tulee olemaan tuollaista.♥

Meillä pojilla ikäeroa 1.5 vuotta. Oli tosi raskasta. Lasten keskinäisten välien kannalta on hyvä mutta vanhempien jaksamisen kanssa ei. Ainakaan meille. Esikoinen otti vauvan tosi hienosti. Itki reppana aina samaan aikaankin kun luuli että on jokin hätä… Kun pienempi oppi puhumaan alkoivat yhteis leikit luonnistua. Nyt pojat 4v ja kohta 6v mahtava pari valjakko.

Kyllä se pieni ikäero on vanhemmille rankempi. Toki paljon riippuu lasten luonteistakin kuinka pieni ikäero toimii. 🙂
Voi toista.♥ Meilläkin Saaga välillä itkee, jos Eedit itkee paljon tai sitten toisinpäin.

Moikka. Meillä Sisu otti vauvan todella hyvin vastaan.♥ Mitään ongelmia ei ollut. Hän on alusta asti ollut kova pitämään vauvaa sylissä, antanut suukkoja, työntänyt rattaita ja istunut vieressä, kun olen imettänyt. Hän laulaa vauvalle omakeksimäänsä laulua ja sanoo kuinka Eedit on paras pikkusisko ikinä. Toisaalta tämä oli meidän Sisulle jo tuttua puuhaa, kun tuli toistamiseen isoveljeksi, joten tiesi mitä odottaa. 🙂 Välillä kun vauva on itkenyt paljon, on Sisu sanonut, etteikö vauva voisi olla välillä hiljaa, mutta näitä on ollut lopulta aika vähän.
Kannattaa odotusaikana jo puhua siitä, miten arki hieman muuttuu vauvan synnyttyä ja kuinka nelivuotias on kovin rakas vaikka vauva tuleekin alkuun olemaan paljon äidin sylissä. Kannattaa ottaa nelivuotias mukaan vauvan hoitamiseen jos häntä se kiinnostaa. Jos teillä on jokin juttu, mitä olette tehneet aina kaksin, niin jatkakaa sitä vauvan synnyttyäkin. Meillä esimerkiksi mun ja Saagan juttu on ollut käydä yhdessä suihkussa ja se on ollut Saagalle tärkeä juttu, joten vauvan synnyttyä sitä on jatkettu. Jokin tämmöinen pieni asia voi olla lapselle tärkeä juttu.
Suosittelen myös sitä, että jos vieraat sitten tulevat teille vauvaa katsomaan, huomioivat he ensin nelivuotiaan ja sitten vasta vauvan, jolloin hän kokee olonsa tärkeäksi.♥
Oikein ihanaa odotusaikaa sinne.♥

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X