äiti ja melukylän lapset - Banneri

Vauvan synnyttyä, varsinkin jos hän on perheen esikoinen, tulee vauvan hoitoon ohjeita monesti ovista ja ikkunoista. Ohjeet voivat olla hyödyllisiäkin, mutta jos niitä tupataan sisään ovista ja ikkuinoista, voi se tuntua vanhemmista siltä, kuin ohjeiden antaja uskoisi, etteivät vanhemmat itse osaa hoitaa lastansa. Joten liika ohjeiden tuputtaminen ei ole hyvästä.

Yleensä ohjeita olisikin paras antaa vain silloin, kun toinen niitä pyytää, sillä se ohje joka on toiminut omalla lapsella hyvin, ei välttämättä sovi toisen pienelle ollenkaan. Jokainen lapsi on erilainen ja vaatii oman aikansa, ennen kun oppii tunnistamaan oman lapsen antamaa viestintää. Siksi nämä ”Kyllä meidän Pirjo-Pekalla vaan toimi, kun tehtiin tällä ja tällä tavalla, voisitte nyt koittaa sitä kun tuosta ei näytä mitään tulevan” kannattaa jättää sanomatta.

Synnytyksen jälkeen hormonien valtava voima voi yllättää äidin. Ne asiat, joita on suunnitellut ennen synnytystä vauvansa kanssa tekevän, voivatkin vaihtua lennosta toiseen. Esimerkkinä vaikka, että sitä voi alkuun olla varma kuinka vauva nukkuu omassa sängyssä ja jopa omassa huoneessa, mutta vauvan synnyttyä vauvaa ei raaskikaan laskea sylistään tai vierestään mihinkään. Tai kaikille onkin parasta, että vauva nukkuu siellä omassa sängyssä, jotta koko perhe saa nukuttua, eikä jomman kumman vanhemman kainalossa. Onneksi omaa mieltä on lupa muuttaa, vaikka niistä olisikin alkuun ollut aivan varma.

Tärkeintä on löytää perheelle toimiva tapa, pysyä siinä ja muokata sitä, kun hyvältä tuntuu

Meillä vauva nukahtaa monesti syödessään rinnalle ja laitan siitä hänet nukkumaan. Tämä tapa on meillä toimiva, vaikka joidenkin mielestä vauvaa ei kannattaisi siirtää rinnalta nukkuvana sänkyynsä, vaan herätellä ensin, jotta huomaisi siirron. Mutta koska tapa toimii meillä paremmin kuin junan vessa, niin miksi ihmeessä muuttaisimme sitä? Vauva kerkiää kyllä vielä opetella nukahtamista muullakin tavalla, eikä hän ole yöllä millään tavalla hätääntynyt siitä ettei olekaan sylissä.

Tätä nukahtamista me harjoittelemme juuri silloin, kun se sopii meidän perheellemme parhaiten ja huomaan meidän vauvan kaipaavan siihen muutosta ja ennen kaikkea olemaan valmis siihen muutokseen. Jokaisen lapsemme kohdalla on toimittu niin, miten se on tuntunut juuri hänen kohdalla menevän parhaiten. Ja jokainen heistä nukahtaa hyvin.

Samat asiat pätee mielestäni ihan kaikkeen, kuten esimerkiksi kiinteiden aloitukseen, imetyksen lopetukseen ja kuivaksi opetteluun. Näissä asioissa on parasta edetä juuri oman lapsen tahtiin, eikä kuunnella kuinka ”nyt jo pitäisi ja voisitte jo sanomisia”.

Vinkkejä kannattaa kysyä, aina kun siltä tuntuu ja niistä kannattaa poimia itselle ne parhaimmat talteen ja kehitellä niistä toimiva tapa omalle perheelle. Jos kokee, että ohjeita satelee liikaa joka puolelta, siitä kannattaa vain mainita. Uskokaa tai älkää, mutta meille niitä vinkkejä vieläkin välillä tuputetaan, vaikka onkin jo seitsemäs vauva perheessä. Ja kyllä, minä niitä vinkkejä edelleen välillä kysenlen, varsinkin nyt on tullut paljon kyseltyä tämän imetysdietin kanssa.

Laittakaahan tähän alle niitä parhaita vinkkejä, jotka teillä on päässeet käyttöön.

Meitä voit seurata myös instagramissa.

Kommentit (8)

Esikoisen kanssa on kyllä saanut kaikenlaista vinkkiä mutta ehkä eniten on häirinnyt varoittelut (varo ettei vauva nyt kaadu tuosta, lyö päätä jne). Ihan kuin olisin aivan pöhkö 🙂 Sitä vaan on aika hyvin oppinut mitä oma lapsi osaa varoa. Joskus tietysti kolistelee, mutta onneksi ei ole vakavampaa sattunut.

Luin blogiasi ekaa kertaa ja monta monta postausta putkeen. Teillä tuntuu olevan ihana perhe ja sinulla on tosi mukava tyyli kirjoittaa. 🙂

Hei tätä lukiessa tuli mieleen, että olisi hauska kuulla miten teillä eri asiat on eri lasten kanssa hoidettu ja onko ollut kovinkin erilaisia toimintatapoja eri lasten kanssa. Tai jotain mikä toisen kanssa on toiminut hyvin ja jonkun toisen kanssa ei ollenkaan.

Moikka, pitääkin katsoa saisinko tästä tehtyä jonkinlaisen postauksen. 🙂

Täytyy vaan todeta, että meillä myös tuo tissitainnutus on toiminut kaikkien lasten kanssa hyvin. Sitten kun ei enää olekaan imettäessä nukahtanut niin viety hereillä olevana sänkyyn. Mitään uni ongelmia ei kellään ole tuosta seurannut ja varmasti tulevankin vauvan siirrän pinnasänkyyn nukkuvana 🙂
Ei onneksi olla paljoa saatu neuvoja lasten kanssa, vaikka melko nuorina aloitettukin.

Ihana kuulla, että teilläkin tämä systeemi toiminut ongelmitta. 🙂

Niin totta <3
Ja miten eri ikäpolven ihmisiltä tulee vaikka mitä "neuvoa" kuten esim "ota raskausaikana rauhallisesti niin tulee rauhallinen vauva" tai se miten aikaisin pitäisi olla jo antamassa perunaa ym. Ja sitten se herkkujen tuputtaminen, huoh.

Itse olen huomannut jo neljännen kohdalla että esim neuvolassa kuvitellaan minun tietävän jo kaiken et niitä ohjeita ei tuputetakaan vaan tokaistaan "kyllähän sinä osaat" ja se siitä.

Sinulla on ihanan iso perhe <3 Tsemppiä arkeen ja oman tien kulkemiseen, lapset on ennen kaikkea rikkaus <3


Juu niitä kyllä tulee ja varsinkin tuo herkkujen tuputtaminen ihan liian pienelle kyllä ärsyttää suunnattomasti.
Meillä ei onneksi ole neuvolassa noin, olisi kurjaa jos olisi. Jokainen lapsi kun on yksilö, joten se on tavallaan kuin jokainen kerta olisi uusi kerta. 🙂
Kiitos paljon.♥

Noi varoitukset on kyllä suurin osa ihan turhia. Siinä tulee väkisinkin sellainen tunne, että minä tuo minua nyt pitää. 🙂 Jokainen vanhempi varmasti kyllä tuntee oman lapsensa parhaiten ja osaa havaita milloin on syytä tilanteeseen puuttua.
Kiva kuulla ja kiva kun lueskelit ja jätit kommenttia.♥ Pahoittelut, että vastaaminen kesti. Teen blogia nyt vielä vain sunnuntaisin ja viime sunnuntaina en ehtinyt vastailla.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X