äiti ja melukylän lapset - Banneri

”Äiti Eedit ei vielä osaa puhua. Minä osaan puhua!” Näin sanoi meidän reilu kolmevuotiaamme eräs päivä. Hän on nykyään kiinnittänyt useinkin huomiota siihen, kun pikkusisko ei vielä puhu.  Lähinnä sanoo kaikkeen ”ka”. Ollaan sitten kolmevuotiaan kanssa puhuttu siitä, kuinka pikkusisko kyllä oppii ajallaan puhumaan. Hän ei vaan nyt kaikelta muulta touhulta ehdi siihen keskittyä.

Tyttöjen yhteiset leikit sujuvat kuitenkin oikein mukavasti, vaikka toinen ei vielä puhukkaan. On muuten hauska kuinka kolmevuotias selittää paljon pikkusiskolleen kaikkea mahdollista ja toinen on vieressä ja nyökkäilee. Hauska seurata heidän yhteisiä puuhia ja kuinka se leikki sujuu näinkin upeasti. Pienin saa kyllä viestinsä hyvin muutenkin perille erilaisilla äänillä ja eleillä ja meillä koko perhe ne ymmärtää.

”Minun pikkusisko ei vielä puhu” –  Ensimmäiset sanat tullut

Hän on nyt 1v 5kk vanha ja koittaa selvästi toistella sanoja, muttei saa niitä vielä tuotettua. Ihana kun hän yrittää niin kovasti ja osoittaa samalla sormella. Ja varmasti ajallaan sieltä alkaa tulla puhetta, eihän hänellä mikään kiire ole oppia. Ensimmäiset sanat on jo tulleet ja ne ovat olleet äiti ja kukka, mutta ne eivät ole jääneet kuitenkaan vielä päivittäiseen käyttöön. Vain satunnaisesti niitä sanoo. Hän kuulee puhetta arjessa todella paljon, lisäksi luetaan kirjoja, josta hän tykkää. Hän myös ymmärtää puhetta hyvin. Osaa hienosti näyttää navan, silmät, nenän, suun, kielen ja korvat.

Kyselin instagramin puolella jokin aika sitten mitä ensisanoja muiden lapset ovat sanoneet ja siellä mainittiin esimerkiksi tissi, käpy, kakka, hauva, vettä, tonttu, ei, äiti, kurkku, auto, lamppu, mamma, hyvä, pallo, pappa, ankka, moi, apua, anna, en, tyttö, vauva, barbapapa, tutti, öitä, isi, nenä, kenkä, kukka ja paljon muita. Näitä oli hauska lukea, joten laittakaahan tännekin viestiä, mitä ensisanoja teillä on lapset sanoneet.

Meillä on muilla lapsilla mennyt vähän samalla kaavalla ja lopulta sitten, kun ovat alkaneet puhua tulee sitä tekstiä ihan tolkuttoman paljon. Se vaatii oman aikansa, kun sen homman hokaisee. Vähän samalla tavalla kuin kävelemään oppiminen. Nyt meidän pienimmällä onkin menossa vaihe, kun joka paikkaan jopa juostaan ja kiivetään. Vauhtia tuntuu piisaavan.
Meidät löytää instagramista @_terhin_

Kommentit (4)

Omani sanoi 2v neuvolassa 3 sanaa, ja 2,5v pulisi jo kovaa kyytiä. Ymmärrys ja kommunikointi olivat hyvät joten ei kukaan huolehtinut. Ei tosiaan 1,5v vielä tarvitse puhua jos muuten ymmärtää ja tuottaa yritystä sanoihin. Ehtii hyvin oppia.

Ei tosiaan 1,5v ole vielä mikään kiire puhua. Pääasia että ymmärtää ja kommunikoi. Omani sanoi 2v neuvolassa 3 sanaa ja 2,5v jo pöpisi kovaa kyytiä. Hän vain avasi sanaisen arkkunsa vähän verkalleen. Onneksi neuvolan terkka oli järkityyppi eikä hänkään turhia hötkynnyt,sanoi vain että ellei 2,5v ole alkanut puhua niin katsotaan.

Ei niin. Hyvin ehtii vielä ja puhetta ymmärtää ihan todella hyvin. Ihana vain kuinka isosiskonsa siihen on kiinnittänyt nyt huomiota.♥
Niin siinä voi käydä, että ihan lyhyessäkin ajassa sitä puhetta lähtee vaan tulemaan.♥

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X