äiti ja melukylän lapset - Banneri

Olen aiemmin kertonut, kuinka meidän perheessä meillä vanhemmilla ja osalla lapsista (8v-16v) on omat päivät, joilla osallistutaan arjen puuhiin. Lähinnä se on kohdistunut keittiöön, johon on kuulunut ruokapöydän laitto ennen ruokaa ja sen jälkeen. Lisäksi astianpesukoneen tyhjentäminen sekä täyttö. Tällä tavalla on tienannut hieman rahaa, jos hommat on hoidettu. Viikko -tai kuukausiraha systeemiä ei ole ennen ollut.

Tämä on ollut oikein toimiva systeemi, mutta nyt homma on alkanut rakoilla pahasti ja huomaan mitä useammin hoitavani itse kaikki päivät ja silti rahaa on annettu tyyliin samaan tahtiin ja jopa enemmän. Siitä tuli mieleen ajatus koko päivien poistamisesta ja laittaa tilalle toinen systeemi ja tietyillä ehdoilla, joita miehen kanssa yhdessä pohdittiin.

Omat päivät pois ja tilalle tulisi viikko -tai kuukausiraha tietyin ehdoin

Omilla päivillä on kannustettu lapsia osallistumaan kotitöihin, jottei kaikki jäisi vain minun harteille tai se olisi aina vain se yksi ja sama lapsista joka hoitaisi niitä kotihommia. Meidän eskarilaisella ei ole ollut vielä omaa päivää, mutta hän on osallistunut innokkaasti ja auttanut sisaruksiaan yhtenä päivänä viikossa.

Meillä on rahaa annettu pyydettäessä ja silloin aina sovittu jokin tietty summa. Mutta se meni siihen, että sitä rahaa saisi olla antamassa koko ajan ja todettiin ettei se homma enää vaan meillä toimi. Niinpä syntyi ajatus siitä, jos alettaisiin antamaan viikko -tai kuukausirahaa ainakin niille, jotka sitä rahaa nyt eniten käyttävät. Luulisin, että viikkoraha tulisi meillä toimimaan parhaimmalla tavalla. Jos kuukaudessa antaa koko summan, niin uskon että se käytettäisiin hetkessä. Viikkorahaan olisi omat edellytykset, kuten oman huoneen siivoaminen kerran viikkoon, petivaatteiden vaihto ja kerran ainakin pitää hoitaa tiskikone, pyykkien ripustaminen yms.

Instagramin puolella kyselin muutama päivä siten, miten muilla tämä systeemi toimii ja millaisia määriä minkäkin ikäinen lapsi saa ja niistä sitten mietittiin meille sopivaa systeemiä. Moni laittoi, että ei anneta ollenkaan viikko -tai kuukausirahaa, vaan pyytämällä saa rahaa. Meilläkin se toimi hyvin tähän asti. Nyt testataan toimiiko tämä systeemi yhtään vai miten jatkossa toimitaan.

Ja jotta olisi mahdollisuus tienata hieman lisärahaa laitettiin kannustimeksi taulukko, johon saa merkinnän aina yhdestä tehdystä kotityöstä, kuten astianpesukone, pyykkien ripustaminen, pöydän laittaminen, imurointi tai pihatyöt. Kun on kymmenen merkintää saa kymmenen euroa (tämän vinkin sain instagramissa). Jos tämä motivoisi tekemään kotona nyt enemmän kuin tuo vanha systeemi.
Saako teillä lapset viikko -tai kuukausirahaa?

Kommentit (4)

Meillä on kotiyöt jaettu ikäryhmien mukaan ja kaikki osallistuneet niihin ihan ok. Välillä tietysti joutunut patistamaan.
Meillä lapset saaneet omat visa electron-kortit kun meneet yläkouluun. Tällöin myös rahaa tipahtanut tilille joka kuukausi 40€, maksupäivä aina sama. Tämä on raha mitä nuoret käyttäneet ns vapaasti, lähinnä ostaneet välipaloja, tankanut mopoja, pieniä ostoksia, elokuvissa. Summa on pysynyt saman myös kun siirtyneet opiskelemaan. Tietysti olemme maksaneet kaikki opiskelukulut.
Kortin käytön myötä lapset ovat myös käyneet itse yläkoululaisista asti vaateostoksilla. Olemme sopineet jos tarvetta mm takille, mikä on noin suurinpiirtein summa mikä olisi ok maksaa takista/ farkuista ym.. Olen siirtänyt rahan nuorten tilille jonka jälkeen nuori käynyt ostoksilla. Ostosten jälkeen vaate esitellään kotona ja ostosten kuitti. Meillä kaikki 4 lasta ovat erittäin ympäristötietoisia, mm vaatteita ostetaan vain tarpeeseen ja 2 nuorista ostaa pääsääntöisesti kirppareilta. Kännykät ja läppärit olemme ostaneet heille kunnes opiskelu päättynyt. Myös puhelin laskut maksettu kunnes opiskelu päättynyt.
Nyt kolme jo valmistunut työelämään ja pärjäävät hyvin taludellisesti. Esikoinen osti ensiasunnon 24 vuotiaana.
Ovat kaikki lähteneet kesätöihin kun ovat vaan päässeet. Olemme myös maksanee isommista töistä kotona jos työ olisi muutenkin teetetty talouden ulkopuolella, kuten vaikka auton jarrupalojen vaihto ym.
Olemme myös kannustaneet aina auttamaan isovanhempia, sitä kautta ovat saaneet jo aika nuoresta taskurahaa.
Rahan käytön oppii jo aika nuorena jos siihen kotona kannustetaan. Se että rahaa saa aina kun tarve tekee siitä näkymätöntä. Kun rahat omalla tilillä niin nuori seuraa todella tarkkaan kuinka paljon rahaa on.

Meillä ei ole viikko- eikä kuukausirahaa käytössä. Lapsilla on omat tilit ja sinne laittavat jos jostain tulee enemmän rahaa esim. synttärilahjaksi. Näitä omia rahoja saa myös käyttää jos on jotain mitä haluaa. Toki tämä menee aina vanhemman kautta, sillä heillä ei ole vielä käyttöoikeuksia tileihin. Aika vähän on tarvetta rahalle heillä ollut 🤔. Jos on jokin todellinen tarve rahalle, niin sitten me vanhemmat annetaan rahaa. Herkut ostetaan yhdessä kaupassa käydessä.
Kotitöissä meillä on ihan älyttömän hyvin toiminut vuorolaput tai siis oikeastaan astianpesukoneen tyhjennyksessä/täytössä. Jokaisen nimi on siis kirjoitettu lapulle ja se kenen lappu on alimmaisena, niin on tiskivuorossa. Tyhjennettyään koneen saa nostaa oman lapun ylimmäksi. Muutoin on valittu viikoksi jokin kotityö joka on sitten sinun vastuulla. Näin pääsee itse vaikuttamaan mitä kotityötä tekee, kunhan ei valitse viikko toisensa jälkeen samaa hommaa. Toki esim. pyykkikone pyörii niin usein, että sitten on sovittu esim. päivät, jolloin on ne omat pyykkivuorot.

Hei kiitos paljon kun kerroit miten teillä toimitaan. Kuulostaa hyvältä teidän systeemi. 🙂 Aina mielenkiintoista kuulla miten toisissa perheissä nämä hommat hoidetaan.
Oikein iloista alkavaa viikkoa sinne. 🙂

Kiitos tästä. 🙂 On aina mielenkiintoista lukea miten muilla toimitaan ja miten se tapa on toiminut. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X