ihan mamina - Banneri

Onko koskaan oikea aika lisääntyä? Fyysisesti naisen keho on parhaimmillaan 20-25-vuotiaana mitä tulee raskauteen. Keho on silloin hedelmällisin ja kestää yleensä paremmin raskauden fyysiset muutokset sekä raskauskomplikaatioiden riski on pienempi. Mutta onko nainen silloin henkisesti tarpeeksi kypsä elämänmuutokseen? Tähän tuskin on oikeaa vastausta, jokainen ihminen on yksilö. Voihan olla, että joku pitkälti yli kolmekymppinen on fyysisesti huomattavasti paremmassa kunnossa verraten johonkin parikymppiseen. Tämäkin on niin yksilöllinen asia.

Mua alkoi tänään taas hirveesti ärsyttää facebook keskustelu teiniäideistä / nuorista äideistä. Erityisesti otti päähän kommentti: ”Kenenkään alle 25-vuotiaan ei pitäisi hankkia lapsia. Ei voi olla tarpeeksi elämänkokemusta vielä silloin”. Siis voi hyvänen aika. Oli pakko sulkea facebook, koska olisin saattanut raskaushormoneissani kommentoida siihen jotain todella kärkästä ja sarkastista.

Toisaalta julkaisussa oli myös kommentteja ja kauhisteluja siitä että nelikymppiset vielä hankkivat lapsia. Silloin ollaan jo kuulemma ihan liian vanhoja eikä jakseta samalla tavalla ja lapsesta voi tulla vaikka kehitysvammainen kun ”äiti on NIIN vanha”. Tälläiset kommentit saivat myös mun verenpaineen nousemaan. Tunnen useamman naisen, jotka ovat yrittäneet useita vuosia raskautua ja raskaus on onnistunut vasta lähemmäs 40-vuoden iässä.

Miksi kukaan kokee oikeudekseen kauhistella toisen raskaus uutista? Mielestäni jokaisella saa ja pitää olla oma mielipide asioihin, mutta jos kommentoit mielipiteesi toisen iloiseen uutiseen ilman että sitä on kysytty – olet mennyt liian pitkälle. 

Älä kommentoi näin kun sinulle kerrotaan vauva uutinen:

”OHO! Miten sä jaksat kun oot noin vanha??”


”Oliks tää vahinko, kun teillähän on jo kolme lasta?”


”Voi että, nyt sulla jää koulut kesken ja varmaan poikaystävä jättää sut kun ootte noin nuoria vielä”


”Sun vanhempas varmaan suuttu kauheesti, nythän ne joutuu hoitamaan ton lapsen ku sä oot vasta teini”.

Tälläisten kommenttien sijaan suosittelen joko olemaan hiljaa tai sanomaan näin: 


”Onneksi olkoon! Muista että minulta voi aina pyytää apua jos tarvitsee, varmasti saat myös tukea neuvolasta / läheisiltäsi.”

Raskaus yhdistää naisia

Minusta on ollut ihana huomata kuinka raskaus yhdistää naisia oli ikää sitten 20, 30 tai 40-vuotta. Raskauden suhteen kaikki naiset ovat samalla viivalla, kokevat samoja asioita ja aina löytyy yhteistä puhuttavaa. Raskauden ansiosta olen tutustunut aivan ihaniin ihmisiin ja lähentynyt entisestään joidenkin vanhojen tuttujen kanssa jotka ovat samassa tilanteessa. Parasta siinä on, ettei ikäeroa oikeastaan huomaa.

Minusta tuntuu, että eniten mielipiteitä jakavat julkisesti ne ihmiset joilla ei itsellään ole vielä yhtään lasta. Asia pitäisi jättää aina omaan arvoonsa, mutta vaikka Suomessa on sananvapaus ei se tarkoita sitä että tarvitsee olla tahditon. Käytöstavat kunniaan myös netissä! 

𝐼𝒽𝒶𝓃 𝓂𝒶𝓂𝒾𝓃𝒶 – 𝒩𝒾𝒾𝓃𝒶

Saattaisit pitää myös:

Ärsyttävimmät asiat mitä ihmiset sanoo vauvakuumeiselle.

9 x HAUSKAA FAKTAA RASKAUDESTA

Kommentit (5)

Teet niin tai näin, niin aina on jonkun mielestä väärinpäin. Olen tosi tyytyväinen että tuli tehtyä molemmat lapset alle 25-vuotiaana. Nyt ne on melkein aikuisia ja mä oon vasta 40. 🙂

Joku viisas on joskus sanonut et äitiys kasvattaa! Sit kun saa sen oman nyytin kotiin alkaa molempien rankka kasvu 😊

Ihan oikeessa oot! En itsekkään koe olevani teiniäiti, vaan ihan tavallinen nuori äiti. Niin kuin sanoit, me jokainen ollaan niin yksilöitä! 😊

Olin 28v kun sain esikoiseni ja olin AIVAN yhtä pihalla kuin kuka tahansa äiti – ehkä jopa enemmän pihalla kuin monet nuoremmat äitikaverini 😀 Se on ihmisestä kiinni ja se äiti heittäköön ensimmäisen kiven, joka oikeasti tietää mihin ryhtyy – 18v tai 40v 😉

Jep, eipä se ikä kerro mitä on ehtinyt tapahtua ja mitä ei. Kaikilla on erilainen lapsuus, erilaiset koulutustaustat ja kaikki, niin ei voi pelkän iän perusteella sanoa onko joku valmis äidiksi vai ei. Ja todella sekin, ettei niitä lapsia niin vaan hankita. Mie itse olin 22 kun esikoinen syntyi. Muistan vieläkin sen kun oltiin juuri muutettu ja roskia viedessäni tajusin että hetkonen, mie en olekaan teiniäiti. Nuori kyllä. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X