ihan mamina - Banneri

Minulla on ollut nyt neljät kuukautiset synnytyksen jälkeen, ja jokainen viikko vuotoa on yksi iso katastrofi. Imetän 7 kuukauden ikäistä allergista vauvaa, jolle ei ole vielä löydetty sopivaa korviketta. Aina menkkojen alkaessa tuntuu, että maidontulo loppuu kuin seinään (oikeasti ei hätää, se ei lopu kesken). Heruminen kuitenkin vaikeutuu ja malttamaton vauva meinaa raivota rinnalla, kun ei saakkaan heti mitään irti. Äitillä valuu hikikarpalot otsalla ja maidon pumppaamisesta on turha edes haaveilla. Haastavin on vuodon ensimmäinen päivä, sitten usein helpottaa. Tästä huolimatta aina ollaan selvitty hengissä kuukautisten ohitse ja yhtäkkiä maitoa onkin taas vaikka muille jakaa.

Äidin hormoneilla on iso vaikutus imetykseen. Moni imettävä äiti kokee, että maidontulo vaikeutuu kuukautisten ensimmäisenä päivänä ja joskus jopa ovulaation aikaan. Myös uusi raskaus voi olla syy maidontulon muutoksille. Suuri hormonien heittely kuukautiskierron aikana saattaa selittää imetyksen haasteellisuuden vuodon alkaessa. Esimerkiksi suuret estrogeenipitoisuudet saattavat vähentää maidontuloa. Osittain samasta syystä imettävälle äidille ei suositella yhdistelmäehkäisypillereiden käyttöä, vaan mielummin minipillerit. En toki ole lääkäri, mutta tämä selitys kuulostaisi pätevältä minun korvaan (korjatkaa jos olen väärässä). Herumiseen eli maidon ulostuloon rinnoista vaikuttaa oksitosiini ja dopamiini, maidon tuotantoon taas prolaktiini. Naisen keho on siis täynnä erilaisia hormoneja ja niiden yhteisvaikutuksia mitä näin maallikkona on hankala ymmärtää. Tärkeintä on kuitenkin tietää, että vika ei ole sinussa jos vauva raivoaa rinnalla hidasta palvelua. 

Mun kuukautiskierto on aika tarkkaan 31-32 vuorokautta, eli hieman pidempi kuin oppikirjoissa. Päivää ennen kuukautisia en saa enää pumpattua maitoa ulos kun korkeintaan muutamia tippoja. Vuodon alkaessa rinnat tuntuvat tyhjiltä ja vauva saa rintaraivareita hitaan herumisen vuoksi. Ei kiva. Menkkojen mennessä ohitse huomaan rintojen täyttyvän silmissä ja yhtäkkiä kaikki on taas ennallaan. Kunnes seuraavat menkat alkavat taas!

Kokeilemisen arvoisia vinkkejä:

Herumisen ollessa hidasta vaihdan vauvan rinnalta toiselle aina kun hän alkaa osoittaa hermostumisen merkkkejä. Saatan käännellä vauvaa jopa 4-5 kertaa ennen kun maitoa alkaa virrata. Laulan, hyräilen ja keinun samalla hämätäkseni vauvaa.

 

Syö, syö ja syö! Huhujen mukaan herumista helpottaa magnesium ja kalsiumlisä (noudata purkin ohjeita). Herkuttelu hiilihydraattipitoisilla ruoilla, reippaalla veden juomisella ja rintojen lämmittäminen esimerkiksi kauratyynyllä ja niskojen hierominen voivat auttaa. Aina pitäisi myös muistaa pysyä rentona, jotta keho voi tuottaa ihmeellistä oksitosiinia!

 

Kysynnän ja tarjonnan laki

Kun maito on kerran saatu nousemaan kunnolla ja imetys onnistuu, jatkossa maidontuloa säätelee kysynnän ja tarjonnan laki. Mitä enemmän maitoa poistuu rinnoista, sitä enemmän rinnat tuottavat maitoa. Tästä syystä myös silloin kun imetys tuntuu haastavalta kannattaa yrittää tarjota rintaa vauvalle mahdollisimman usein ja vaihdella rintaa kesken imetyksen, jos tavoitteena on jatkaa imetystä. Käsinlypsy ja pumppaaminen on myös hyvä keino tähän. Tietenkään pullon antamisessa ei ole mitään vikaa, teen sitä itsekkin joskus. Silti kannattaa huomioida, että runsas pullon tarjoaminen voi vähentää omaa maidontuotantoa rinnoissa. Mitä enemmän kysyntää, sitä enemmän rinnat tekevät töitä ja tuottavat maitoa! Mitä tyhjempi rinta on vauvaa imettäessä, sitä vauhdikkaammin se alkaa tuottaa lisää maitoa!

Maito ei lopu yhtäkkiä, vain heruminen saattaa vaikeutua pahasti, mikä aiheuttaa äidille tunteen maidon loppumisesta. Herumisen vaikeus voi olla kuitenkin korjattavissa! Eikä myöskään imetyksen lopettamisessa ole mitään pahaa, jos imetys tuntuu liian kuormittavalle.

 

 

Ihan mamina – Niina

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X