ihan mamina - Banneri

Yleisin asia mitä ihmiset tuntuvat pohtivan lasten hankinnassa on raha. Halutaan molemmille vanhemmille hyvätuloinen ja vakaa työ, maksaa luottokorttivelat ensin pois ja kerryttää rahaa säästöön pahan päivän varalle. Halutaan myös matkustella vielä, kun ollaan kahdestaan ja samalla myös kuluttaa sitä rahaa. Mikä siis on oikea taloudellinen aika hankkia lapsia? Kuka on tarpeeksi hyvätuloinen vanhemmaksi?

 

On ollut tosi mielenkiintoista keskustella kavereiden kanssa tästä aiheesta. Moni kysyy, että miten meillä on varaa elättää lasta. No vastaus on, että hyvin. Ennen lasta mulla ei jäänyt tilille ylimääräistä rahaa, eikä jää lapsen saannin jälkeenkään. Rahan kulutuskohteet ovat vaan muuttuneet. Ne rahat millä ennen shoppailin itselleni vaatteita, kävin baareissa ja ulkona syömässä käytetään nyt 80% lapseen ja 20% edellä mainittuihin. Meidän lapsella ei ole kalleinta merkkiä tai uusinta muotia, meillä on kirppistelyä ja lindexiä, mutta ekologisuushan on muotia! Isoimmissa hankinnoissa ollaan saatu apua isovanhemmilta ja sukulaisilta, oltaisi toki voitu hankkia esimerkiksi vaunut itse, mutta silloin olisi tyydytty edullisempiin mitkä ei välttämättä olisi kestänyt sitten mahdollisesti tuleville sisaruksille. ”Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa” sanoo vanha sananlaskukin.

 

Kysymys onko, tai eikö ole varaa hankkia lapsia on todella suhteellista. Moni meidän tilanteessa oleva olisi täysin sitä mieltä, että on mahdotonta elättää lasta, kun toinen on aloitteleva yrittäjä ja toinen kotiäiti / opiskelija. En mä kiellä, etteikö rahasta olisi tiukkaa, mutta lapselta ei ole koskaan puuttunut mitään ja aina ollaan me vanhemmatkin saatu vatsa täyteen ruokaa ja puhtaat vaatteet päälle. Mun mielestä ei tarvitse olla tuhansien säästöjä ja insinööritason tuloja, jotta voisi tulla vanhemmaksi. Kyllä mäkin haluaisin tuon kaiken, mutta en halunnut odottaa täydellistä hetkeä. Ne hetket saattaa mennä ohitse ennen kun huomaakaan. Elämässä ei koskaan tiedä mitä tapahtuu, siksi mun mielestä on tartuttava hetkeen.

 

Lue myös: Lapsellinen pelko lapsettomuudesta

 

Tulevaisuuden varalle meillä on vauvalle oma sijoitustili, mihin mun saamista Kelan tuista menee joka kuukausi 30 euroa. Se ei ole paljoa, mutta muutamien vuosien päästä kun lapsi haluaa mahdollisesti alkaa harrastaa jotain on siellä kiva potti säästössä. Toiveena toki on, että meidän tulotaso on siihen mennessä jo noussut niin, ettei säästöihin tarvitse koskea ja ne voidaan joskus antaa lapselle itselleen. Tarvikehankinnat aloitin heti tullessani raskaaksi. Siinä oli 9 kuukautta aikaa hankkia kaikki tarpeellinen. Hyödynsin kirppiksiä, tuttujen vanhoja tavaroita ja saimme myös paljon ihania lahjoja. Yhdeksän kuukauden aikana oli aikaa etsiä tarjouksia ja kierrellä kirppiksiä, toinen vaihtoehto on joka kuukausi säästää vaikka 100e. Silloin vauvan syntymähetkillä on hyvä pesämuna säästössä. Suosittelen kyllä tuota säästämistä, sillä sairaalalasku pääsi yllättämään meidät. Olin sairaalassa 5 päivää ja lasku oli n. 300e. En sano, että se olisi suuri lasku, mutta en ollut varautunut tai ajatellut koko asiaa.

 

Lue myös: Synnytys

 

Mun vanhempainvapaan viimeinen kuukausi alkoi nyt. Tiesin jo alusta asti, etten haluaisi laittaa vauvaa hoitoon vielä 9 kuukauden iässä, mutta tulot ei kestäisi kotihoidontuelle tipahtamista. Siksi onnistuin taktikoimaan ja sain tammikuussa opiskelupaikan. Opiskelen siis monimuotona, lähinnä kotoa käsin ja saan Kelasta hieman enemmän tukia. Sattuipa sopivasti, sillä olen muutenkin halunnut ammattikorkeakouluun opiskelemaan. Nyt saan lisäksi viettää vielä monen monta kuukautta kotona lapsen kanssa, vaikka helppoa se ei tule olemaan.

 

Lua myös: Opiskelu vanhempainvapaalla vauva kainalossa 

 

 

Ihan mamina – Niina

Kommentit (2)

Olipa mielenkiintoinen teksti ja kiinnostavaa lukea vauvaan liittyvistä taloudellisistakin asioista. Itsekin olen aina ajatellut, että pitäisi olla hyvin varoja kasassa ja muutenkin varma tilanne tulojen suhteen, että ajatusta perheen perustamisesta uskaltaisi ajatella. Todellisuudessa kuitenkin varmasti rahankäyttö muuttuisi niin kuin teilläkin oli käynyt. Vaikka raha ei ole kaikki kaikessa niin kyllähän se tuo sellaista turvaa.

Onnea opiskelupaikasta! ��

Raha-asia mietityttää kyllä kovasti, kun haluaisi lapsen. On niin vaikea käsittää, että paljonko sitä rahaa tarvitsee ja mihin sitä menee. Olis tosi mielenkiintoista nähdä konkreettisesti muutaman kuukauden rahamenot, paljonko lapsen osuus on tuloista 🙂

https://kohtiparempaaminua2020.blogspot.com/

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X