operaatio äiti - Banneri

Poika tosissaan sairastui silloin viikkoja taaksepäin sunnuntaina tuohon viheliäiseen rokkoon. Illalla ihmettelin outoja näppyjä ja vasta maanantaina tunnistettiin ne vesirokoksi. Siitä alkoikin melkein kahden viikon sairastaminen monen vaiheen kautta.

Ensin näppyjä tuli muutaman päivän ajan lisää ja lisää koko ajan. Ostin heti apteekista jotakin vaahtoa, joka säilytetään kylmässä, panadolia ja talkkia. Meillä yleisesti ei talkkia käytetä sen takia, että siitä on ollut ristiriitaisia tutkimustuloksia, mutta nyt tein poikkeuksen. Panadolia ostin, koska buranan käyttö kiellettiin monessa lähteessä netissä enkä viitsinyt ottaa riskejä. Lätkin sitä vaahtoa monta kertaa päivässä näppylöihin ja lääkitsin kipulääkkeellä pari kertaa päivässä. Alkuun ei ollutkaan mitään ongelmia.

Muutaman päivän jälkeen kuume yritti nousta lääkkeenkin läpi ja poika oli väsähtänyt. Istuttiin monta päivää sisällä, mutta kerran päivässä ulkoiltiin asuntoa vastapäätä olevassa metsässä noin 10 minuuttia koiran kanssa, että myös poika saisi vähän raitista ilmaa hengittää. (Koira ulkoili kyllä siis muutenkin!) Pidin paljon ikkunoita kotona auki, ettei tulisi liian pöhelö olo.

Kuumeilun jälkeen alkoi kutina, jota pidettiin aktiivisesti kurissa hallussa olevilla apukeinoilla. Poika on onneksi maailman reippain sairastaja eikä raapinut, kun pyysin sekä vetosin olla raapimatta. Aina kutinan alkaessa tuo pieni puristeli sohvatyynyä käsissään ja irvisteli, mutta selätti kutinakohtaukset. Lätkin aina kutisevaa ehkäisevää vaahtoa sinne mihin kutitti. Pidettiin myös pitkähihaisia vaatteita, ettei raapimista tapahtuisi vahingossa.

Seuraavan viikon aikana näppylät pikkuhiljaa katoili ja rupeutui. Yksi uhkasi tulehtua varpaiden välissä ja tähän haettiin erikseen rasvamääräys lekurista. Puolet taudista poika oli kotona ja puolet isin luona sovitun mukaisesti. Jälkitaudit pelotti eniten, joten pysyttiin kotona tarpeeksi kauan eikä lähdetty riehumaan. Vieläkin iholta voi hahmottaa näppyjen paikkoja, mutta voin vihdoin todeta sen kaiken olevan ohi.

Pikkusiskolle ei haluttu koko tautia ja luin nopeasti netistä, että on 80% todennäköisyys ehkäistä tartunta, jos altistumisesta antaa 2vrk sisällä vesirokko-rokotteen. Oletan, että tartuntariski tuli isoveljeltä ja tartuttaminen alkaa noin pari päivää ennen näppyjen ilmestymistä ilmeisesti. En jäänyt odottelemaan, että onko tuossa tutkimuksessa perää, vaan soitin neuvolaan ja pyysin mahdollisuutta rokotteeseen. Se onnistui onneksi! Muuten oltaisiin rokote haettu yksityiseltä. Pikkusisko sai rokotteen 5vrk altistumisestaan.

Miksi tein näin? Koska mielestäni vesirokko on äärimmäisen kurja tauti eikä kenenkään tarvitse sitä sairastaa, jos on mahdollista se välttää. Sisarustartuntana vesirokko on joidenkin kokemusten perusteella aina rankempi. Rokotteesta ei osunut silmiini raportoituja haittoja, mutta vesirokon sairastamisesta kyllä osui. Nykyäänhän vesirokko-rokote kuuluu rokotusohjelmaan eli sen saa maksutta, jos haluaa. Se tuli mukaan tänä syksynä.

Kannattiko? Meidän tapauksessa kyllä. Pikkusisko ei kyseiseen tautiin sairastunut eikä rokotteesta ilmennyt sivuvaikutuksia. Muutama punainen ihonmyötäinen piste tuli vuorokaudeksi noin viikon päästä rokotteesta, mutta ne hävisivät yhtä nopeasti kuin tulivatkin eikä neiti niihin reagoinut. Luin jostain, että sellaisia saattaisikin tulla.

Meillä on perheen vesirokot tässä toivottavasti ja masussa kasvava tapaus rokotetaan myös tulevaisuudessa. Tämä postaus pohjautuu omaan kokemukseen ja siinä esiintyvä toiminta ihan omaan harkintaan. Tiedot, joita sivuan.. olen löytänyt erilaisista lähteistä ja niiden perusteella tehnyt ratkaisuni. En ota itse kantaa täällä blogissa mitä rokotteen kanssa kannattaa tehdä.

Kommentit (8)

Onneksi teillä toinen säästyi tuolta inhottavalta taudilta. Mun mielestä toi vesirokkorokote on tosi hyvä lisä ohjelmaan ja tällä viikolla meidän poika sai sen kanssa eikä toistaiseksi ole ollut mitään oireita. Mä itse sairastuin neljän vanhana, juuri samaan aikaan kuin mun pikkuveli syntyi. Hän sitten sai tartunnan myös ja vaikka mitään pahempaa ei käynyt, niin muistan edelleen miten säälittävältä se vesikellojen täyttämä pieni vauva näytti. Ja luojan kiitos mitään ikävempiä seuraamuksia ei sattunut, huonostikin olisi silti voinut käydä. Mä en ainakaan halua ottaa riskiä, että meidän poika tartuttaisi jonkun riskiryhmään kuuluvan tai muutenkaan että hän itse joutuisi kärsimään taudista tai sen jälkioireista.

Olen luullut että vesirokko lapsella on ”helppo nakki”. Mutta kun omat lapset sairastui,niin 3vuotiaalla se oli helppo,mutta 6vuotiaalla tuli jälkitautina pikkuaivojen tulehdus. Meni kävely /tasapaino horjuvaksi ja puhe sammaloitui. Melkein viikko oltiin sairaalassa,tyttö toipui onneksi pikkuhiljaa entiselleen. Jokainen tietysti tekee itse valinnan rokotteen suhteen/hankkii tarkoituksella lapselleen vesirokon (me ei tehty näin), mutta itse päätin,että nyt 1kk ikäiselle vauvalle se otetaan.

Hui kamala! Onneks lopulta tyttö parani!

Itse sairastin vesirokon kanssa suht myöhään lapsuudessa noin 10vuotiaana kun nuorenmpi pikkuveli tarttutti. Pääsi itse vähemmällä mutta mulla oli ihan karsea kun on vielä atooppinen ihokin. Mun 2 lasta atooppikkoja hekin on molemmat rokotettu jo ennen kuin rokote tuli ohjelmaan.

Joo ja usein kai vanhempana sairastettu on pahempi!

Oon tosi paljon odottanut tälläistä kokemus juttua! kiitos! Vesirokko on karmea tauti ja itse sairastun sen tosi myöhään lapsuudessa. Oli ihan kamala! Mulls ei ole kokemusta että sisarukselta tarttuvana olisi pahempi (meidän perheessä ei ollut), mutts oon myös lukenut tälläistä kokemus tietoa. Mutts hitsin perää siinä on, että jos sairastuu niin mitä isompi, sen pahempi ja atopiat ym pahentaa mahdollisesti vielä oireita. Hienoa että rokote toimi ilman sivuvaikutuksia. Se jäikin mietityttään, kun pakkausselosteen menin lukemaan.

Iteki kaipasin pojan sairastuessa muiden kokemuksia 🙂

Joo toi on kyllä tosi hyvä pointti!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X