operaatio äiti - Banneri

Ollaan asuttu Lauttasaaressa lähes koko meidän seurustelun ajan, vaikkakin käväistiin välissä myös nopeasti Espoon Matinkylässä, joka ei silloin meitä vakuuttanut. Nyt pohdimme seuraavaa askelta, koska vuokralla asuminen kyllästyttää. Olisiko jo aika ostaa asunto?

Oma asunto?

Eri lähtökohdista

Toinen meistä asui jo ennen meidän seurustelua Lauttasaaressa melkein koko ikänsä. (Osan varhaisista vuosista Belgiassa!) Lauttasaari on siis Helsingissä sijaitseva saari, jossa asuntojen hinnat ovat todella pilvissä. Minä taas vartuin Espoossa rivitaloissa ja vuokrakämpissä ilman omaa huonetta. Kun päädyttiin yhteen, oli meillä hyvin erilaiset suunnitelmat tulevaisuuden asumiselle.

Kun kaksi haluaa eri asiaa..

Joissain asioissa ollaan aika erilaisia. Osa varmasti johtuu ympäristöstä, jossa ollaan eletty. Totutut tavat tulee mukana vahvasti. Mulle oli esimerkiksi vaikeaa ymmärtää, että ruoka laitetaan roskiin, jos se sattuu olemaan pahaa. Meillä kotona lapsuudessa raha oli usein tiukassa ja sitä syötiin, mitä oli tarjolla. Vuosien varrella ollaan kyllä omaksuttu tapoja toisiltamme ja nykyään pahakaan ruoka ei lennä roskiin, vaan se hyödynnetään ja itse taas olen oppinut sujuvan ravintola-etiketin. Enää ei tee mieli piiloutua paniikissa pöydän alle tarjoilijan lähestyessä.

Asumisessakin olemme erilaisia. Toinen on todella kiintynyt tuttuun asuinalueeseen eikä suostu edes harkitsemaan muita. Toinen taas ei pysty ymmärtämään sitä hehkua pienestä kerrostaloasunnosta. Voisin kyllä asua Lauttasaaressa loppuelämäni, jos meillä olisi varaa ostaa täältä vähintään neliö. Kolmioidenkin hinnat pyörivät yli 500 000 eurossa, joten neliöiden arvoisesta lainasta saa vain haaveilla. Mistä siis meille asunto ja sopiva kompromissi?

Kumpi luopuu haaveestaan?

Minä päätin luopua haaveestani. Osaan etsiä erilaisista tilanteista positiivisia asioita ja olen oppinut sopeutumaan pieneen kämppään. Onhan täällä luontoa, meri takapihalla sekä metromatka keskustaan. Aina välillä haikeus tilasta ja takapihasta on kuitenkin nostanut päätään. Onko tämä varmasti se, mitä haluan? Jos ostetaan tämä pikkuinen asunto, olenko tyytyväinen vielä viidenkin vuoden päästä?

Meidän asunto on tulossa myyntiin ja tässä näkee sen, miksi vuokralla on ärsyttävää asua. Aina kivan asunnon löydyttyä omistajat päättävätkin myydä sen. Tämän asunnon myyntihinta jää alle 500 000 euron ja meillä olisi voinut olla mahdollisuus lainaan, mutta talous menisi niiiin tiukille, ettei näin pienestä kodista tuon summan maksaminen tunnu järkevältä.

Asunto

Yhtäkkiä kaikki muuttui

Aivan yhtäkkiä tilanne muuttui ja toinen osapuoli ilmoitti, että saattaisi olla valmis muuttamaan muualle. Meihin iski valtava innostus siitä, että saataisiin lisää tilaa, lapsille omat huoneet sekä oma pieni piha. Haluan kesäisin nauttia auringosta omalla terassilla ja upottaa yhdessä sormet mansikkalaatikkoon. Se vanha haave heräsi henkiin, jonka olin jo sammuttanut.

Asuinalue pohdintaa

Etsitään pääosin uudiskohteita tietyillä ehdoilla. Ollaan katsottu myös vanhempia asuntoja ja ihan pelkkiä alueitakin ilman asuntoa. Harkittiin Vuosaaren lähellä olevaa Ramsinrantaa todella vahvasti, mutta ajeltuamme katsomaan mieli muuttui. Paikka vaikutti monesta paikasta ränsistyneeltä (mm. hylätty hotelli) ja yhteydet huonoilta. Sinne nousevien rivareiden lisäksi alueelle on tulossa paljon uusia rakennuksia, joten tietynlainen jatkuva metelikin olisi varmasti läsnä seuraavina vuosina. Myös moni seuraaja osasi kertoa, että alue on rauhaton.

Saunalahteen nousee kauniita uusia asuntoja, joissa jo käytännössä näin meidät. Saunalahti vain on aivan hirveän matkan takana, kun lapset jatkavat Munkkivuoressa koulua. Ruuhkassa istuminen ei ole kenenkään mielestä kuulemma kivaa. Näissä asunnoissa iso etu olisi ollut nopea valmistuminen, koska olisimme päässeet jo keväällä muuttamaan.

Espoolaisia?

Meistä taitaa lopulta tulla Espoolaisia. Löydettiin ihana pientaloalue Espoosta, jonne nousee vielä uudiskohteita. Löydettiin sieltä asunto, joka tuntuu ihan meidän jutulta. Täytyy vielä tutkailla tarkemmin asioita, ajella alueella ja miettiä asiaa. Laitettiin asunto kuitenkin varaukseen, kunnes saadaan vähän pohdittua juttuja! Tuon alueen etu on se, että sieltä on alle 20 minuuttia vähän joka paikkaan; mun äidille, siskolle, J:n äidille, J:n isälle, isoisälle, koululle, Lauttasaareen jne. Kaikista paras etu on, että kodin läheltä lähtee suora linja lasten kouluun! Palvelut on myös hyvin lähellä, koska Selloon pääsee hetkessä bussilla.

Asiat riippuu myös pankista

Laitettiin netissä lainahakemus sisään ja saatiinkin sieltä soitto. Puhelimessa jo sanottiin, että erittäin hyvältä näyttää lainan saaminen, mutta maanantaina meillä on vasta neuvottelut. Koko homma voi kaatua vielä lainan saamiseen, koska provisiopalkkanen työtulo on aina oma riskinsä. Toki mulla on vakituinen työsuhde (vuodesta 2012) odottamassa töihinpaluuta tämän sometyön lisäksi ja uskon, että J:n juuri saama ylennys voi auttaa myös.

Jos pankki ei näytäkään vihreää valoa tai asunto ei lopulta olekaan se, mitä haetaan.. saattaa suunnitelmat hetkeksi siirtyä. On ihan hyvin mahdollista, että joudutaan vielä pari vuotta tässä säästämään eikä olla lähelläkään omaa kämppää vielä. Jaksan kuitenkin odotella, koska tiedän tulevaisuuden näyttävän täydelliseltä!

Asunto mistä

 

SEURAA MYÖS INSTAGRAM @operaatioaiti

 

Kommentit (4)

Uudet asunnot Espoossa on kaikki vuokratonteilla, ja muutenkin valtavat vastikkeet. Miten ihmeessä meinaatte saada sellaiseen lainaa teidän tuloilla ja lapsimäärällä?

Itse en eron jälkeen halunnut vuokralle, sillä se vain tuntui ”rahojen tuhlaamiselta”. Rahaa asunnon ostamiseen oli tietysti niukasti, vaikka toisaalta isolle pesueelle tarvittiin yksiötä suurempi asunto.
Lopputulos on kiva, monen kompromissin summa. Liikkeellä lähdettiin sijainnista ja hinnasta. Piirtelin karttaan meidän arjessa toimivat bussilinjat ja lähdin metsästämään asuntoa niiden varrelta. Toiset alueet osoittautuivat heti liian kalliiksi, toisaalta tarjontaakaan ei aina ollut sieltä, mistä olisin halunnut asuntoni ostaa.

Me asumme keskimääräistä suomalaista ahtaammin, emmekä tee sitä edes trendikkäästi suuren kaupungin keskustassa. Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että alhaisiin asumiskustannuksiin tuli panostettua jo silloin asuntoa valittaessa.

Tulevaisuudessa siintää unelmat varsin toisenlaisesta asunnosta ja sen sijainnista. Ne saavat kuitenkin odottaa tuonnemmaksi, kunnes lapset ovat muuttaneet omilleen. Ehtiihän sitä sittenkin.

Joskus sitä joutuu nipistämään sijainnista. Aiotaan juuri tehdä itse niin ja toivottavasti asiat onnistuu lopulta vielä ❤

Meillä on ihan hyvät tulot, niin se vaikuttaa 🙂 Tossa mitä katottiin oli vastike vaan 350e. Tontin voi lunastaa myös omaksi, mutta siihen ei saatu lainaa niin ei ehkä nyt uskalleta ottaa riskiä, että tonttivuokra nousee, vaikka se olikin 300e.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X