sormustin - Banneri
Mietimme kesälomalle sopivaa matkakohdetta perheellemme. Halusimme pysyä kotimaassa, mutta kaipasimme jotain uutta ja raikasta. Mukana olisi meidän vanhempien lisäksi kolme lasta sekä koira ja kohteen tulisi olla kaikille matkustajille kiva. Suomen kartan ja netin pläräämisen jälkeen se löytyi: Bomba! Bomba-sanan olin joskus kuullut, mutta ei se sanonut minulle kauheasti mitään. Paljastui, että Bomba on karjalaiskylä keskellä Pohjois-Karjalaa Nurmeksessa. Siellä voisi tutustua karjalaiseen kulttuuriin, nauttia myös luonnosta, mutta siellä olisi myös kylpylä. Ja koiran saisi myös mukaan!
Bomban talo
Bomban lomakylä keskittyy Bomban talon ympärille, joka on 70-luvulla rakennettu kopio rajan taakse Suojärvelle jääneestä, 1800-luvulla rakennetusta Bomban talosta. Bomban talossa on ravintola ja pieni museohuone. Bomba ei kuitenkaan rajoitu vain Bomban taloon, vaan taloa ympäröi karjalaiskylä, jossa on erilaisia karjalaistyylisiä rakennuksia mm. majoittumiseen. Lähellä on tsasouna, rantasauna, leikkipuisto ja laavu. Alue jatkuu hotellilla, jossa on kylpylä ja muilla lomamökeillä ja loma-aktiviteettimahdollisuuksilla.

Hirsirivitaloon mahtui koko perhe ja koira

Olemme ehtineet jo huomata, että viisihenkisen perheen majoittuminen ei ole mikään yksiselitteinen juttu, puhumattakaan kun mukana kulkee koira. Bomban kylässä sijaitsevassa Sokos hotel Bombassa on erilaisia hotellihuoneita erikokoisille seurueille, silmiin pisti erityisesti parvihuoneet. Tarjonnasta löytyy myös lomahuoneistoja saunalla ja ilman. Meille passeli vaihtoehto löytyi karjalaiskylän hirsirivitalojen huoneista.
Bomba karjalaiskylä
Bomba hirsirivitalo
Karjalaiskylän huoneisiin on oma sisäänkäynti. Huoneet on remontoitu tämän ja viime vuoden aikana, viimeisimpänä huoneiden kylppärit on remontoitu kokonaan (lattialämmitys olikin tarpeellinen sateen kastelemien kamppeiden kuivatukseen) ja huoneiden mukavuutta lisää ilmalämpöpumppu. Käytössämme oli kaksi karjalaiskylän huonetta, jotka sai yhdistettyä välioven avaamalla – eloisan perheen kanssa reissatessa kaksi eri huonetta on kaikkia miellyttävä ratkaisu, kun on mahdollisuus saada vähän omaa rauhaa. Koira oli huoneisiin tervetullut – koiraa varten löytyi oma pyyhe, kuppi, herkkuja ja kakkapusseja – ja olikin kiva, kun koiralenkeille pääsi suoraan huoneesta.
Bomba hirsirivitalo
Bomba karjalaiskylä

Karjalaiskylä Bomba

”Ihan kuin ulkomailla olisi” on jo vähän kornihtavakin lausahdus, kun nautitaan Suomen rajojen sisällä jostain erilaisesta. Bombassa kuitenkin näin päädyin sanomaan aika monesti. Bomba ei ollut välimerentyyppinen ”etelän lomakohde”, vaan se oli uudenlainen kulttuuri, johon sai tutustua. Huomasin, etten tiennytkään karjalaisesta kulttuurista ja perinteestä kauheasti, vaikka luulin tietäväni. Karjalaisuudesta lukiessa tunsin tutustuvani suomalaisuuden ytimeen, josta olen kaupunkilaisena jo erkaantunut. Karjalan kieltä oli myös siellä täällä, kuten tienviitoissa.
karjalan kieli
Bomban kylässä on ihan omanlaisensa tunnelma. Kylän rakennukset on karjalaiseen tyyliin rakennettu. Itseäni hurmasi erityisesti erilaiset koristeelliset ikkunat. Karjalaiseen kulttuuriin pääsi tutustumaan erilaisten opastaulujen sekä Bomban talon pienen museohuoneen avulla. Pitkospuilla varustettu Hiljaisuuden polku vei metsän läpi niemen kärjessä sijaitsevalle tsasounalle. Bomban alue on Pielisen rannalla, joten isosta järvenselästä voi nauttia monessa kohtaa.
Bomba karjalaiskylä
Bomba karjalaiskylä

Mitä tehdä Nurmeksessa ja Bombassa?

Bomban lomakylässä meitä viihdytti leikkipuiston lisäksi Bomban hotellilla sijaitseva kylpylä Spa Bomba. Kylpylässä oli todella rauhallinen tunnelma, minkä ansiosta olisimme voineet olla kylpylässä vaikka kuinka kauan. Kylpylä ei ollut mitenkään valtava, mutta se ei meitä haitannut, koska tilaa puljaamiseen riitti ja kylpylä jakaantui erilaisiin osiin. Spa-puolella oli useampi sauna sekä elämyssuihkuja. Ulkoa löytyi kaksi lämmitettyä poreallasta – oli ihana tuijotella ulkona poreissa avaraa maisemaa Pieliselle. Sisältä löytyi lastenallas, isompi allas, poreallas sekä kylmä- ja kuumavesiallas. Näitä kiersimme moneen otteeseen fiiliksen mukaan.

Kylpylä Spa Bomba Kylpylä Spa Bomba

Meiltä jäi kokematta Bombassa frisbeegolf-rata sekä laavu. Olisi alueella päässyt myös golfaamaan ja pyöräilemään. Nurmes itsessään ei ollut kauhean iso paikka, mutta puu-Nurmeksessa Kauppalan alueella pystyi ihastelemaan kauniita vanhoja puutaloja. Elokuussa on muuten 11.-12.8.2023 Vanhan Kauppalan avoimet ovet -tapahtuma, jossa pääsee tutustumaan Vanhan Kauppalan taloihin ja puutarhoihin.

Kauppala puu-Nurmes
Kauppala puu-Nurmes
Minusta parasta Bombassa oli kauniit ikkunat sekä karjalaiseen kulttuuriin tutustuminen. 11-vuotias esikoiseni tuumasi monesti, että Bomba oli todella kotoisa ja siellä oli rauhallinen olo. Perheen pienimmistä (ja kyllä meistä muistakin) kivointa oli kylpylä.  Meillä Bomban jäi Bomban vierailusta vielä vähän ”nälkä”, olisimme viihtyneet pidempäänkin!
Anni
instagram | facebook

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X