sormustin - Banneri

Viime keväästä lähtien on suvussamme käyty paljon mummini tavaroita läpi. Vaikka mummini kuolemasta on pian 10 vuotta, aina jää ne muutamat laatikot vaille huomiota ”sitten kun on aikaa”-hetkeä varten. Niinpä mummini perintö on näkynyt tämän vuoden aikana monissa käsitöissänikin. Mehiläisvahakääreet valmistuivat mummini kirjomista tyynyliinoista, vanhaa osin rikkinäistä pöytäliinaa käytin niin tyynynpäällisiin kuin kirjoittuihin nappeihinkin. Mummin kutomasta pellavakankaasta ja mummin hilloamista napeista syntyivät nämä (ehkä tämän vuoden lempparikäsityöni) kirjaintyynynpäälliset. Seuraavaksi käsiini tarttui mummin vanhat kirjotut irtokaulukset.

En voi kuin ihailla näitä käsin tehtyjä kirjailuja.

Minusta on ekologisuuden näkökulmasta mieletöntä, että vielä viitisenkymmentävuotta sitten ja myöhemminkin on ollut aika, jolloin ei olla aina uuden kaipuussa viipotettu vaatekauppaan, vaan vaatteita on uudistettu eri tavoin. Vanhasta jakusta on saatu uudenlainen, kun siihen on kiinnitetty erilliset kaulukset. Käsiini sattuivat upeat vanhat kaulukset, joissa oli tarkkaan käsin reikäkirjailtu perhosia sekä kukkia. Ahkerasta kaulusten käytöstä kertoi tummentunut niskaosa sekä napit, joilla kaulukset oli kiinnitetty vaatteisiin. (Olen aivan varma, että otin näistä kauluksista kuvan ennen ompelua, mutta en löydä kyseistä kuvaa mistään.) Näitä kauluksia ei vain voinut heittää pois. Niille ei kuitenkaan kauluksina ollut minulle käyttöä, tyyli ja käyttötarkoitus ei ehkä kuitenkaan kohdannut ainakaan omassa vaatekaapissani nykypäivän kanssa. Päätin tuoda kaulukset nykypäivään.

Pieni v tablettipussin etureunassa on kirjailun jälkeen toinen lempiyksityiskohtani.

Äidilläni oli syntymäpäivät, joten päätin ommella hänelle tablettipussin Swoonin Dakota-kaavalla. Kaava on kaunis, ohje selkeä ja jopa ilmainen! Kankaaksi valikoitui viimeiset tilkut neuletakkiompeluksestani, vuoriksi Finlaysonin kukkakangasta viime vuosikymmeniltä ja tablettipussin läppään tuo kaunis kirjailtu kauluksenpuolikas. Oli ilo huomata työn valmistuessa, miten juurikin yksityiskohdat tuovat viimeistelyn tuntua ja tyylikkyyttä valmistuvaan tuotteeseen. Tablettipussin magneettinappi tuo paitsi käytännöllisyyttä, myös siistiä ulkoasua, näyttää heti jotenkin enemmän proolta. Lisäksi kaavan pieni v-muoto tabletin noukkimisen helpottamiseksi sekä kanteen kiinnitetty kirjailu tuovat juuri sitä jotain tähän tablettipussiin. Kunpa aina jaksaisi ja muistaisi lisätä omiin ompeluksiin jonkun pienen jujun, jolla valmistuvasta käsityöstä tulee entistä ainutlaatuisempi, viimeistellympi ja tyylikkäämpi.

Tukikankaalla joustavastakin kankaasta saa oikein mainion kassikankaan.

Vanha kaulus, upea käsityön näyte sekä mummin kauneuden arvostamisen perintö, saa jatkaa käytössä vielä uudessa käyttötarkoituksessa! Vielä on kuitenkin kauluksen toinenkin puolikas, jolle mietin käyttötarkoitusta vielä. Nämä vanhat käsityönnäytteet ovat aivan liian arvokkaita laatikoissa pidettäviksi.

Ihanaa ja kaunista viikkoa!

Anni

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X