sormustin - Banneri

Kaupallisessa yhteistyössä Askartelukulma

Erilaiset valuaskartelut ovat minusta hurmaavia. On sitten kyseessä betonin, kynttilöiden tai hartsin valaminen, prosessi koostuu esivalmisteluista, odottamisesta ja yllätyksestä, mitä valmistuikaan. Jokaisesta valusta oppii aina jotain seuraavaan kertaan. Kun kuulin EKO hatsista ensimmäistä kertaa, ajattelin, että tätäkin on kokeiltava, sillä lopputulos näytti kuvissa ihanan samettiselta. EKO hartsi kuitenkin yllätti positiivisesti, sillä odottamisaika oli reilusti lyhyempi kuin muissa tekemissäni valuaskarteluissa, tällöin saman päivän aikana pääsee valamaan useamman kerran samalla muotilla. Tykkäsin myös jauheen ”lisää vain vesi”-ominaisuudesta. Näissä askarteluissa käytetyt muotit, väripigmentit ja EKO hartsi on saatu kaupallisena yhteistyönä kuopiolaisesta Askartelukulma-verkkokaupasta. Silikonimuotteja löytyy Askartelukulmasta paljon, joten EKO hartsista voisi tehdä joulukoristeita, kynttilänjalkoja, rasioita ja vaikka mitä muuta.

eko hartsi askartelu

Mitä sitten tuo EKO hartsi käytännössä on? EKO hartsi on pakkauksen kyljen mukaan mineraalituote, joka on myös liuotinvapaa. Itse olen askarrellut sekä koruhartsista että valuhartsista. Erityisesti valuhartsi on aika tymäkkähajuista, ja se haju tuntuu tulevan ovistakin läpi, joten tämä EKO hartsin melko hajuton ja liuotinvapaa ominaisuus on ehdotonta plussaa. Fiilikseltään ja tuntumaltaan EKO hartsi muistuttaa mosaiikkitöissä käytettyä saumauslaastia.

eko hartsi askartelu kynttilänjalka

Näin askartelet EKO hartsi -jauheesta

Tarvitset

  • EKO hartsi-jauhetta
  • Väripigmenttiä
  • Silikonimuotteja
  • Sekoitusastian
  • Vaa’an
  • Pienen lusikan tai muun sekoitusvälineen

Mittaa ensin haluamasi määrä EKO hartsi -jauhetta sekoitusastiaan. Kuvissa näkyvä kynttilänjalka vaati jauhetta n. 70 grammaa, rasia vei jauhetta 200 grammaa ja kansi taas 150g jauhetta. Lisää jauheen sekaan vettä 28grammaa sataa jauhegrammaa kohden. Sekoita seos tasaiseksi. Lopputulos on hyvin valuvaa, mutta se jähmettyy nopeasti.

eko hartsi

Lisää halutessasi seokseen väripigmenttiä. Väripigmentin voi sekoittaa tasaisesti seokseen tai sen voi jättää vain osittain sekoitetuksi, jolloin valun lopputulos on eläväpintaisempi. Voit myös jakaa seoksen kahteen kuppiin ja lisätä väriä vain toiseen kuppiin, näin saat selvempirajaisia raitoja valuun, kun valutat muottiin samaan aikaan kata eriväristä EKO hartsia.

eko hartsi väri

Valuta seos silikonimuottiin rauhallisesti. Kopsuta varovasti muottia pöytää vasten valuttamisen jälkeen, jolloin ilmakuplat nousevat valusta pintaan ja pois. Jos valat rasiaa, älä nosta rasia-silikonimuottia. Itse sain pienelläkin nostoliikkeellä rasiaan möykkyjä, jolloin kansi ei enää istunut rasian päälle täydellisesti. Paras lopputulos rasian kanssa syntyi siten, että valutin EKO hartsin muottiin, naputtelin muottia varovasti muotin ympäriltä, mutta en nostanut muottia ollenkaan pöydältä. Ja sitten odotetaan 40 minuuttia.

eko hartsi kynttilänjalka

40 minuutin jälkeen voit pullauttaa valetun esineen muotista. Tässä kohtaa esinettä voi työstää hiomalla tai poraamalla, mutta itse en näitä työvaiheita kokeillut. Jätä esine kovettumaan vielä huoneilmaan vuorokauden ajaksi. Tämä odottamisvaihe on tärkeä – yhden kynttilänjalan onnistuin rikkomaan, kun en malttanut odottaa kunnollista kuivumista.

eko hartsi rasia

Tällainen oli siis EKO hartsikokeiluni, joka vei ilman muuta mennessään! Lopputulos yllätti viimeistellyllä ulkonäöllään, ehdotonta plussaa oli myös massan nopea kuivuminen, jolloin samaa muottia pääsi käyttämään nopeasti uudelleen ja myös lopputuloksen pääsi näkemään nopeasti. Oli myös kiva päästä kokeilemaan monimutkaisempaa muottia – ne ihan todella toimivat! Nyt to do -listalla on kokeilla lisää erilaisia värikombinaatioita ja -kokeiluja.

Siispä jos yhtään EKO hartsilla askartelu kiinnostaa, katso Askartelukulman EKO hartsi -tuotteet täältä.

Anni

instagram l  facebook

Kommentit (2)

Ihana postaus tästä eko-hartsista ja kauniita töitä myös! 😍 Olen TikTokista katsellut Askartelukulman videoita näistä ja nämä ovat ostoslistalla. Toki liike on tuttu jo ennestään, aina pitää siellä käydä kun Kuopiossa käyn! Valikoima on huikea, paljon löytyy uutta kokeiltavaa ja ihanaa, että hartsista löytyy myös tätä ekologisempaa versiota. 😊👌🏻

Kiitos! Itse myös tykkään, että löytyy ekologisempi (ja hajuttomampi!) vaihtoehto tavallisen hartsin tilalle 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X