sormustin - Banneri

Kävin kesällä Mikkelin Mosaiikkimyymälässä pyörähtämässä ja siellähän oli kaikenlaista ihanaa myynnissä, muutakin kuin mosaiikkia. Ostoskassiini tarttui askartelubetonia, lateksinen lintumuotti ja muotin pidike. En ole ennen valanut betonia tällaisella lateksimuotilla. Betonikokemukseni rajoittuvat oikeastaan näihin betoni-askelmiin, jotka tein vuosi sitten – lue niistä täältä –  ja näihin muutaman vuoden takaisiin betoni-pääsiäismuniin, joista olen kirjoittanut tänne. Olikin hauskaa testata tällaista muottia ja kokeilla, miten betoni toimii sen kanssa.

betoni lintu valu

Askartelubetoni on hienompaa

Rautakaupan betoniin verrattuna askartelubetoni on hienompaa ja vähemmän rakeista. Siksipä askartelubetoni on kalliimpaa kuin rautakaupan betoni. 2,5 kilon purkki maksoi vajaat 17€. Tästä vielä hienojakoisempi betoni on korubetoni, joka on sitten vähän vielä kalliimpaa. Askartelubetoni on myös siksi parempi valinta lateksimuottityöhön, että se ei hienojakoisuutensa vuoksi hajota muottia niin helposti.  Rakeisempi betoni saattaisi tehdä reikiä melko ohueeseen muottiin.

askartelubetoni betoni askartelu lintu

Pidike ja vesiastia avuksi

Lateksimuotilla valaminen vaatii pari apuvälinettä, sillä muotti on aika ohut ja betonia sisässään aika painavakin. Ostin muottia varten muovilevyn, jossa on ympyränmuotoinen reikä. Muotti asetetaan reikään ja siitä täytetään n. 1/3 betonilla. Tämän muotti lasketaan vedellä täytettyyn astiaan. Muovilevy pitää muotin paikoillaan ja vesi kannattelee muottia niin, ettei muotti veny betonin vaikutuksesta. Kun muotti on vedessä, voi muotin täyttää loppuun. Lisäsin betonia aina muutaman lusikallisen kerrallaan muottiin ja tämän jälkeen tärisytin muottia jotta mahdolliset ilmakuplat häviäisivät betonista.

lateksimuotti lintu

Nokka ja pyrstö olivat todella kapeita muotissa ja niitä erityisesti tärisytin ja koputtelin, jotta ilmakuplat häviäisivät. Tästä huolimatta nokan alle jäi pieni ilmakupla. Ilmakuplien kanssa tosiaan saa olla tarkkana. Betoni jätettiin kuivumaan vuorokaudeksi ja annoin betonin kuivua vielä seuraavaan aamuun, sillä en halunnut ottaa riskiä nokan ja pyrstön rikkoutumisen suhteen. Muotti oli helppo irrottaa ja lopputulos oli todella tarkka.

betoni valu ilmakupla

Tällainen betoniaskartelu oli hauskaa ja melko vaivatonta. Lintu oli todella kaunis ja muotin avulla sai tosi tarkan lopputuloksen. Betoni on kaunis materiaali, joka sopii sisään ja ulos. Toistaiseksi tämä lintu on ihan vain pöydällä, mutta ajattelin laittaa sen jouluna joulukukkien joukkoon. Jos saan näitä enemmän tehtyä, vien muutaman linnun ulos pihallekin – toivottavasti lintumuottini kestää mahdollisimman monen linnun valmistuksen!

 

Onko sinulle lateksimuottien käyttö tuttua? Millainen on lempimuottisi?

 

Anni

facebook | instagram

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X