sormustin - Banneri

Talvipakkaset – ja tällä hetkellä niiden kaipuu – sai taiteilemaan lasten kanssa talvisia tunnelmia. Tykkään, jos lasten kanssa askartelut ovat täysin lasten tekemiä (eikä niitä, mitä 80-luvulla usein, että aikuinen leikkaa ja piirtää ja lapsi ehkä liimaa).  Toki tykkään myös näyttävistä ja näteistä lasten taiteiluista. Kelmumaalaus sekä suolamaalaus ovat pienellekin lapselle sopivia taiteilutekniikoita. Lapsi saa tehdä itse ja lopputulos on näyttävä.

kelmumaalaus suolamaalaus askartelu ohje

Lue myös: Lapsi ja sakset – ota nämä asiat huomioon, kun lapsi aloittaa leikkaamisharjoitukset!

Kelmumaalaus ja suolamaalaus – näin se käy

Tarvitset

  • Vesivärimaalaukseen sopivaa, hieman paksumpaa paperia
  • Teippiä
  • Vesivärit
  • Kelmua
  • Suolaa

Kiinnitä paperi teipillä alustaan. Käytän yleensä maalarinteippiä, mutta se oli päässyt loppumaan, joten käytin tavallista kirkasta teippiä. Teippaaminen estää paperia käpristymästä maalatessa. Laveeraa pohja reilulla kädellä, vettä saa olla paperin päällä paljon. Me käytimme laveerauksessa suihkepulloa, koska se on lapsista aina todella hauskaa päästä luvan kanssa suihkuttelemaan.

laveeraus suihkepullolla

Kun paperi on kostea, levitä erilaisia sinisiä tai muita värejä paperin päälle. Lopuksi laita maalauksen päälle kelmu ja rypistele kelmua hieman.

kelmumaalaus ohje

Kelmun reunoille voit ripotella hieman suolaa. Voit kokeilla myös, millainen jälki tulee jos käytät rakeisempaa suolaa. Suola vetää vesiväriä puoleensa. Jos pohja on liian kuiva, ei ilmiötä tapahdu, joten kosteus on tämän tekniikan juttu.

suolamaalaus

Jätä maalaus kuivumaan. Kun paperi on kokonaan kuiva, irrota teipit, poista kelmu ja karistele ylimääräiset suolat pois. Halutessaan maalauksen päälle voi leikata vaikkapa lumihiutaleita.

Lue myös: Nikkaroi lapsen kanssa hauska hylly – katso ohje!

kelmumaalaus suolamaalaus ohje

Tein tällaisia töitä pikkuoppilaittenikin kanssa viime vuonna ja lähes poikkeuksetta kelmumaalaus aiheutti vau-reaktion – lopputulos kun paljastuu vasta työn kuivuttua. Suolamaalaus taas ihmetytti heti suolan ripottelun jälkeen, sillä on hauska seurata värin kerääntymistä suolaan.

 

Ihania taidehetkiä!

 

Anni

instagram / facebook

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X