Kenkävero luo joulun tunnelman
Kenkävero on ykköspaikkani Mikkelissä ja kaikille ohikulkijoille suosittelenkin Kenkäveroon eli Suomen suurimpaan pappilaan ja sen miljööseen pysähtymistä. Kenkäverolla on erityinen paikka sydämessäni myös siksi, että häämme pidettiin siellä 12 vuotta sitten. Kenkävero on enemmän kuin kaunis puutarha, hyvä ruoka tai kädentaitoihin keskittyneet kaupat. Se on käsityöläisyyttä ylistävä elämys, joka täytyy kokea – erityisesti joulun aikaan. Useat pappilamiljöön pienet yksityiskohdat saavat hymyn huulille ja tuo itselle inspiraation lisäksi joulumieltä.
Puutarhassa viljellään ideoita
Kesäisin Kenkäveron puutarha tuo paljon väkeä samoilemaan vanhan pappilan maastossa. Puutarha pyrkii viljelemään erityisesti ideoita kaikenlaisille puutarhan viljelijöille ja sisustajille. Käsityöläisyys näkyy paitsi Kenkäveron myymälöissä, myös kaikessa sisustamisessa sisällä sekä ulkona. Talvisin kun puutarha käy talviunille, syttyy lukuisat valot. Kävijä voi kokea itsensä tervetulleeksi heti parkkipaikalta saakka. Ulkovalaistus johdattelee syvemmälle Kenkäveron tunnelmalliseen maailmaan.
Valot rakennetaan aina isänpäivän jälkeen marraskuussa ja ne ovat pihan kaunistuksena aina pimeimmän talven yli. Myös muu pappilan miljöö laitetaan joulukuntoon isänpäivän jälkeen. Koska tilat ovat korkeita ja isoja, myös koristelut tehdään isosti ja näyttävästi. Kaikki koristelut suunnitellaan koko Kenkäveron henkilökunnan voimin pitkin vuotta, puutarhuri on kuitenkin joulusisustamisen organisoija, sisälläkin.
Vastuullisesti ja kierrättäen
Vastuullisuus ja kierrättäminen on Kenkäveron ydinarvoja. Kierrätys näkyy myös sisustuksessa. Ekotorilta haetaan paljon tavaroita niin sisustukseen kuin ravintolaankin – mm. kahvikuppeja on noudettu ekotorilta jo pitkään, sillä Kenkäveron mustikkarättänät tehdään erilaisiin pieniin kahvikuppeihin. Uutta ostetaan mahdollisimman vähän. Vaikka tällainen kierrättäminen on työlästä, maksaa se tunnelmassa takaisin.
Vastuullisuus on ollut aina Kenkäveron merkittävä arvo – onhan vastuullisuus käsityöläisyydessäkin tärkeää. Ravintolassa tarjoillaan lähiruokaa, omasta leipomosta saadaan leivät ja leivonnaiset. Muovipusseja ei käytetä ollenkaan ja sellofaanikin pyritään jättämään pois. Kukat ja koristeet sekä ruoka-annosten yrtit tulevat omasta puutarhasta. Kenkäverolla on Green Key -ympäristösertifikaatti, mutta sertifikaatin mukaan on toimittu jo vuosia – ainoa lisätyö sertifikaatissa on dokumentointi.
Lahjat itselle ja muille löytyy kädentaitoja ylistävistä myymälöistä
Kenkävero on itselleni erityinen paikka myös siksi, että siellä kädentaitoja arvostetaan ja tuodaan esille kauniisti. Kenkäveron miljöössä on useampi putiikki, jota ylläpitää paikalliset käsityöläiset. Pauliina Rundgren Handicraftsin myymälässä pitää aina käydä kurkkaamassa, mitä emalitaitelijia Rundgren on luonut. Kesäisin navetan alakerrassa on käsityöläisten deSavo -kesäpuoti.
Kenkäveron myymälä on isompi kokonaisuus, josta löytyy kotimaisia tuotteita aina Metsolasta ja GlobeHopesta lähtien, käsityötarvikkeita kuten lankoja ja Taito-shopin tarvikepaketteja sekä lähivalmistajien elintarvikkeita ja suomalaisia koruja.
’
Koe Kenkäveron joulu
Jouluvalaistuksessaan Kenkävero on aina vuoden loppuun saakka. Joulun tunnelmaa voi nauttia päivittäin Kenkäveron aukioloaikojen puitteissa mutta myös erilaisissa joulun tapahtumissa.
5.12. klo 14-22 järjestetään perinteikäs Kenkäveron yötapahtuma. Tänä vuonna tapahtumassa nähdään yrityksiä pihamaan kojuissa, joulupukkia, neuleklinikkaa ja leipomon tuotteita, toki myös Kenkäveron omat myymälät ovat auki.
18.-19.12. klo 10-15 on Herkkumarkkinat, josta voi käydä hakemassa herkkuja, somisteita tai lahjoja jouluun.
25.11-3.12 Kenkäveron päärakennus valaistaan oranssiksi. Valaistus on osa UN womanin oranssit päivät -kampanjaa sukupuolittunutta väkivaltaa vastaan – oranssi on naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen väri.
Lue Kenkäverosta ja sen tapahtumista lisää täältä.
Tunnelmallista joulun aikaa!
Anni
Jaa oma kokemuksesi