sormustin - Banneri

Vaikka paljon puhunkin vaatteiden korjaamisen puolesta – tsekkaa vaatteiden korjaamiseen liittyvät postaukseni täältä – kaikkea en korjaa. Ohueksi hiutuneet, kainaloista pahasti deodorantti-tahraiset, ikitahraiset tai monesta paikkaa reikäiset vaatteet yleensä poistan käytöstä. Vanhoista vaatteista voi tehdä vaikkapa kudetta tai rahien täytteitä, mutta koska lapsiperheessä rättejä kuluu paljon, teen vanhoista vaatteista kestotalouspaperia ja kestorättejä (mikä siis on itselleni yksi ja sama asia).

kestotalouspaperi kestorätti

Kestotalouspaperi pyörii lasipurkeissa

Meillä kestotalouspaperi ja kestorätit ovat sama asia. Keittiön pöydällä on kaksi isoa lasipurkkia. Etummaisessa on puhtaat rätit, jotta ne on helposti lastenkin saatavilla. Taaempaan purkkiin laitetaan likaiset rätit. Jos rätti on märkä, se jätetään lasipurkin reunalle kuivumaan, mistä se tunkaistaan kuivana purkkiin. Likaiset rätit pesen pesupussissa muun pyykin mukana, usein 60 asteessa.

kestotalouspaperi kestorätti

Nämä rätit kulkevat arjessa kestotalouspaperin korvikkeena suun pyyhkimisessä ja sotkujen siivoamisessa, mutta myös ihan tavallisena rättinä pöydän ja pölyjen pyyhkimisessä. Rätit kiertävät pesuun melko tiheään tahtiin. Jos rätti alkaa kuitenkin olla ällön näköinen tahrojensa puolesta tai rätistä alkaa nousta ikävää hajua, laitan rätit roskikseen. Uusia rättejä tulee käyttökelvottomista vaatteista tasaiseen tahtiin. Roskikseenkaan laitto ei kirpaise, kun tekstiilin käyttöikää on voinut pidentää tällä tavoin useita kuukausia tai jopa vuosia. Nämä rätit pitävät myös huolen, ettei tarvitse ostaa rättejä eikä talouspaperia, näin välttyy myös uusien asioiden ostamiselta.

Paras rätti-materiaali on trikoo tai flanelli

Rättejä ei kannata tehdä ihan mistä tahansa materiaalista. Esimerkiksi lakanakangas ei toimi rättinä kauhean hyvin, sillä se ei ime kosteutta. Kestorätit on olleet meillä aktiivisesti käytössä kymmenisen vuotta ja parhaiten toimii trikoiset rätit, sillä ohut materiaali kuivuu nopeasti ja pehmeä matsku imee kosteutta ja likaa hyvin. Myös flanelli on hyvä materiaali. Toki college-rättejä löytyy meiltä myös, mutta niiden kuivamisaika on trikoota pidempi.

Usein leikkaan trikoiset vaatteet suoraan räteiksi – leikkaan vain saumat pois ja leikkaan kankaan suorakaiteen muotoisiksi räteiksi. Jos jaksan, saumuroin reunat, mutta olen huomannut, ettei trikoo mene juuri miksikään käytössä, joten saumurointia en jaksa useinkaan tehdä. Flanelliset, kudottua kangasta olevat rätit kuitenkin kannattaa saumuroida tai ommella siksakilla reunoista, jotta kudos ei lähde purkaantumaan.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Anni Ignatius – käsityöt (@sormustin) jakama julkaisu

Onko teillä kestotalouspaperi käytössä? Mitkä on sun parhaat niksit kestotalouspaperirumbassa?

 

Anni

instagram | facebook

Kommentit (4)

Tykkään kaksinkertaisesta kestotalouspaperista. Meillä on nykyään kuivaava pesukone, niin suosikkimateriaalini on frotee vanhasta pyyhkeestä. Rummutettuna se on mukavan pehmeä. Toisen puolen teen trikoosta, collegesta tai lakanakankaasta. Kirjoitin kestotalouspaperista Hääräämöön, siellä on myös saumuriompeluu linkkivinkkejä, jotta kulmat saa kätevästi siisteiksi.

Turhamainen luonteeni pitää siitä, että myös kestorätit näyttävät hyviltä. Siksi keittiöön päätyy vain mustia ja valkoisia rättejä ja siivouskomerossa on piilossa muuhun siivoukseen niitä värikkäämpiä. Lisäksi jokunen t-paita on leikattu valmiiksi räsyiksi, joita ei enää edes tarvitse pestä. Niitä käytetään esim. Polkupyörän pesussa ja huollossa.

Just hyvä! 🙂

Joo, vanhat pyyhkeet on imukyvyltään aivan loistavia!

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X