sormustin - Banneri

Suomi on suljettu. Vaikka olen osannut tätä päätöstä odottaa, tuntuu se hurjalta, kun niin julkiset paikat kuin kotien ovet menevät kiinni. Itse huomaan ahdistuvani tästä kaikesta, mitä edessä on, mutta yritän suhtautua myös mahdollisimman käytännönläheisesti. Kotona on huomisesta lähtien yhden sijaan kolme ja meillä kaikilla on helpompaa, jos heille kaikille on tarjolla mielekästä toimintaa. Ulkoilemme pihalla, kuuntelemme äänikirjoja, teemme koulutehtäviä – ja askartelemme. Olen koonnut tähän postaukseen 10 ideaa lasten kanssa tehtäviin askarteluihin, joihin ei tarvitse ostosreissua askartelukauppaan, vaan materiaalit löytyvät kotiroskiksesta! Kierrätysmateriaalit tarjoavat tilaa mielikuvitukselle ja mahdollisuuksia erilaisille kokeiluille. Toivottavasti näistä ideoista on iloa teillekin!

 

kierrätysmateriaalit

1. Marionetti-koira vessapaperirullista

vessapaperirullasta tehty koira-marionetti

Tähän askarteluun tarvitsee vessapaperirullia, vesivärejä, lankaa, helmiä, askartelusilmiä ja jäätelötikun. Vessapaperirullista tehty marionettikoira oli hyvin mieleinen askartelu meidän lapsille. Ensin maalattiin, sitten leikattiin ja lopuksi koottiin koko homma langalla kasaan. Näistä tuli oikein sympaattiset ja näillä onkin leikitty aktiivisesti. Ohje marionetti-koiraan löytyy esimerkiksi täältä 

2. Kukat kananmunakennoista

kukka kananmunakennosta

Tähän askarteluun tarvitsee kananmunakennon, vesivärit ja rautalankaa/piipunrassia. Nämä kukat askartelimme Een kanssa viime kesänä. Kovan kananmunakennon leikkaaminen on lapselle hieman haastavaa, mutta maalaus ja rautalangan pujottelu onnistuu kyllä. Nämä ovat edelleen maljakossa ilahduttamassa.

3. Kukkia kasvavat kortit kananmunakennoista

ystävänpäiväkortti lasten kanssa

Tähän askarteluun tarvitsee kananmunakennon lisäksi siemeniä – koko tarvikelistaus sekä ohje löytyy täältä. Nyt voi varustautua vaikka pääsiäiseen tai äitienpäivään tekemällä kukkia tai rairuohoa kasvavat kortit. Mössön tekeminen ja levittäminen on lasten mielestä kivaa puuhaa. Kukkia kasvavien korttien valmistuksessa tärkeintä on, että siemenlevy kuivuu riittävän nopeasti, ettei siemenet ala itää liian aikaisin.

4. Hyrrä maitopurkista

Hyrrään tarvitsee maitopurkin, lankaa ja tussit. Nappihyrrä on helppo perinneaskartelu, jonka versio myös maitopurkista ja langasta tehty hyrrä on. Ohje hyrrään löytyy täältä. Maitopurkkipalojen värittäminen onnistuu pieneltäkin, sen pyörittäminen oli kuitenkin kolmivuotiaalle vaikeaa. Sitten vain laitetaan lanka pahviin ja ihmetellään värien leikkiä hyrrän molemmin puolin. Meidän hyrrissä toisella puolella pyörii lehmä, joka sekin näyttää aika hauskalta pyöriessään vinhasti. Kolmevuotiaan mielestä kaikista innostuttavinta oli piirtää neliskanttisiin maitopurkin palasiin – piirtämiään kappaleita hän kanniskeli pitkin päivää ja leikeissä ne olivat milloin karttoja, milloin palapelejä. Joskus siis epätavalliselle  materiaalille piirtäminenkin on riittävän jännittävää.

5. Punottu kuppi muovipullosta

muovpullosta punottu kuppi

Punottuun kuppiin tarvitset muovisen pullon pohjan sekä matonkudetta tai vaikka vanhoista vaatteista leikattua kudetta. Vinkit ja ohjeet tällaiseen punottuun kuppiin löytyy täältä. Tämä sujui ekaluokkalaiselta hetkessä ja tästä tulikin kiva kippo värikynille – mikäs sen kivempaa kuin saada omaan huoneeseen itse tehtyjä juttuja.

6. Kruunut vessapaperirullista

kruunu vessapaperirullasta

Tässä askartelussa pärjää pelkällä vessapaperirullalla, mutta siihen saa lisäiloa tusseilla, maaleilla, tarroilla, helmillä ja muilla härpäkkeillä. Toki vaikka mainoksista voi leikata kruunuun koristeita. Ohje vessapaperirullakruunuun löytyy täältä.

7. Kukat yllätysmunien kuorista

Lapsen kanssa askarreltuja kukkia

Kukkiin tarvitsee yllätysmunien muovikuorien lisäksi piipunrassia sekä huopaa. Voit lukea postaukseni näistä yllätyskukkasista täältä.

8. Talot maitopurkeista

talo maitopurkista

Erilaisista laatikoista tehdyt pikkutalot ja huoneet ovat ihan klassikkoaskartelu. Maitopurkki kannattaa päällystää paperilla tai spreijata kalkkimaalispraymaalilla, niin sen ulkopuolelle voi piirrellä vaikkapa ikkunoita ja ovia tai muita upeita koristuksia.

9. Kiikarit vessapaperirullista

kiikarit vessapaperirullasta

Tähän ei tarvita kuin vessapaperirullia ja teippiä. Miten niin simppeli juttu voikin olla lapsista niin hauska! Kun teippailin kiikarit valmiiksi keskimmäiselle, oitis esikoinen vaati, että kuluttaisimme vessapaperia reilusti, jotta hänkin saisi omansa. Ihan hitti askartelu! Ja nyt vain kiikaroimaan!

10. Lintunaamio kananmunakennosta

lintunaamio kananmunakennosta

Kananmunakennon pohjasta saa leikattua lintuhenkisen naamion, jonka voi maalata vesivärein tai  koristella vaikka tussilla. Kuminauhalla naamio pysyy päässä hyvin. Tässä askartelussa tosin on se huono puoli, että lintuleikki saattaa kirvoittaa turhan äänekästä kraakkumista, jota on mahdoton rajoittaa 😀

 

Kuten nämä ideat osoittavat, aina askartelu ei vaadi huimia erikoismateriaaleja ja investointeja, vaan kierrätysmateriaalit tarjoavat oikein mainiot lähtökohdat askarteluille! Ihan kotiroskistakin saa aikaan kivoja juttuja!

 

Askartelun iloa ja tsemppiä jokaiseen kotiin!

Anni

Kommentit (6)

Pyydän lupaa myös linkkinä laittaa etäkoululaisille. Kävisikö?

Kiitos kivoista vinkeistä! Saanko linkata opena tämän postauksen vanhemmille vinkkinä? 🙂

Ilman muuta! Kiva, jos tästä oli iloa!

Hei Anni

Saako siis tämän kierrätyssivusi tästä blogista jakaa linkkinä koulumme pedanet sivuille tai sitten suoraan vanhemmille, jos ei pedanetiin onnistu?

Toki saa! Ihanaa, jos siitä on teille iloa! <3

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X