Kullannuttu - loistava lastenvaate-kaavakirja
Kirja saatu arvostelukappaleena Moreenilta.
Janita Perttula: Kullannuttu. Lastenvaatteita joustavista kankaista. 2022. Moreeni.
Rakastan käsityökirjoja ja usein löydän ohjeet käsitöihini (oman pääni lisäksi) nimenomanan kirjoista. Koen kirjoista ohjeiden ja kaavojen etsimisen helpompana kuin kymmenien lehtien pläräämisen. Huomaankin, että minulla on muutamat kestosuosikkikirjat, joiden puoleen käännyn säännöllisesti. Sain arvostelukappaleeksi Janita Perttulan Kullannuttu-kirjan, josta löytyy kaavoja ja ohjeita joustavista kankaista tehtyihin lastenvaatteisiin. Minulla on vahva tuntu siitä, että käsissäni on uusi kestosuosikki- ja luottokirja, josta tulen ompelemaan säännöllisesti ja paljon. Tämä kirja sopii myös aloittelijalle, sillä kirjasta löytyy selkeät ohjeet ja kattava kaava-kattaus lastenvaatteisiin.
Sopii aloittelijallekin
Tähän kirjaan on helppo tarttua, oli sitten kokemusta ompelusta enemmän tai vähemmän. Kirjasta löytyy kaavat 24 erilaiseen joustavasta kankaasta ommeltavaan vaatteeseen. Alkusanoissakin luvataan, että kokeneemmalle ompelijalle löytyy haastavampia projekteja ja joukossa on myös iisejä kaavoja heille, jotka ovat ommelleet viimeksi peruskoulussa. Kuinka ihanaa! Vaikka itselläni on ompelemisesta enemmänkin kokemusta, tykkään tarttua nimenomaan nopeisiin ja helppoihin kaavoihin, koska aikaresurssi lastenvaatteiden tekoon on rajallinen.
Jos ompelutaidot ovat vähän ruosteessa, niin ei hätää. Kirjan alusta löytyy perustiedot erilaisista joustavista materiaaleista aina langan suunnista lähtien. Ohjeet löytyy myös kaavakoon valintaan, kaavamerkkeihin ja kaavojen muokkauksiin. Itse ilahduin saumurisivuista, joissa neuvotaan, miten tietyt tikkiin liittyvät ongelmat saadaan korjatuksi ja tulipa palautetuksi mieleen myös mm. laakasauman ompeleminen.
Kullannuttu-kaavat
Ensiaukeamalta näkee hyvin, mitä kaikkea kirjasta löytyy! Tykkään myös siitä, että heti hakemistossa näkyy myös se, missä koossa kaavat löytyvät. Suurin osa vaatteista löytyy koossa 80-146. Poikkeukset tähän ovat Hymy-body, jonka kaavaa löytyy koossa 44-86, sekä Metka-haalari, Jekku-housut sekä Hali-haalari, jonka koot ovat 80-110.
Itse testasin jo Kuiske-paitaa, joten kirja on testattu ja hyväksi havaittu. Ainoa asia, mitä kokemattomampi ompelija saattaa kavahtaa on kaava-arkki. Kaavat erottuvat selkeästi (ei mitään ”burda-kamaa”, jossa tarvitaan suurennuslasia), mutta kaavoja on kuitenkin useampia päällekkäin, mikä voi harjaantumatonta silmää säikäyttää. En kuitenkaan pelkäisi kaava-arkkia liikaa, sen kun vain alkaa seurata oikeaa viivaa, niin hyvä tulee.
Mielestäni söpöin kirjan vaate on Metka-haalari.
Omalla tekolistallani on Hupi-huppari, Kaiku-paita, Tauko-kalsarit, Läpsy-lapaset, Riemu-pipo, Pehmis-lippis…. Sanoinko jo, että käsissäni taitaa olla luottokirja?
Joko olet törmännyt tähän Kullannuttu-kirjaan? Entä oletko ehtinyt jo ommella siitä?
Anni
Jaa oma kokemuksesi