sormustin - Banneri

Polkaistiin tuolla facebookin käsityöblogit-ryhmässä vuoden kestoinen kuukausihaaste käyntiin vuoden alussa. Tammikuu viipotettiin lempivärien parissa. Helmikuun teemana on kodin kestot. Ajattelinkin siis esitellä hieman, mitä kaikkea kestoa meidän arjesta löytyy. Minusta kertakäyttöisyys on usein aivan älytöntä ja turhaa. Siksi valitsenkin mieluummin kestävän kestovaihtoehdon, jota ei heti tarvitse laittaa roskikseen.

Kestoliivinsuojat ovat imettävän äidin pelastus.

1. Kestoliivinsuojat

Kestoliivinsuojat ovat kulkeneet matkassa esikoisen syntymästä lähtien. Ensimmäinen syy tälle kestolle on se, että kertakäyttöiset liivinsuojat tuntuvat sata kertaa kurjemmilta herkkää ihoa vasten, mutta on näiden kanssa säästynyt aika monta pakettia liivinsuojiakin. Imuiksi olen kuluttanut lumppuja tai tilkkuja. Kosteussuojana on aina PUL-kangasta ja rintaa vasten joko coolmaxia, trikoota tai joustofroteeta. Meillä roikkuu vessassa pesupussi, johon tiputan niin liivinsuojat, kestorätit kuin kestovanulaputkin. Pesupussi menee niin kuumaan lakanapyykkiin, mutta välillä saattaa pyörähtää vaatteidenkin kanssa. Kestot eivät siis tee elämää yhtään vaivalloisemmaksi tai hankalaksi.

2. Kestovanulaput

Kestovanulaput valmistuvat nopeasti jämätilkuista.

Kestovanulaput olen tehnyt joustofrotee-, college- ja trikootilkuista – ja niitähän ompelevalla ihmisellä tulee koko ajan lisää. Ei näillä kestovanulapuilla maailmaa pelasteta, mutta on kiva saada pienet tilkut käyttöön ja toisaalta en muista ikinä ostaa kaupasta niitä tavallisia vanulappuja. Monet pohtivat, että mites kynsilakat ja lähteekö kestovanulapuista meikkitahrat. Kynsilakkoihin käytän joko tavallista pumpulia tai sitten roskikseen menevää kangastilkkua, en kestovanulappuja. Meikit kyllä tahraavat kestovanulappuja, mutta meikinpoistoon käytänkin niitä tummempia lappuja, joissa tahrat eivät näy. Käytän pääasiassa kestovanulappuja kasvoveden kanssa. Siihen tarkoitukseen ne ovat vallan oivia.

3. Kestotalouspaperi ja kestorätit

Kestorätit ovat lumppujen päätepiste.

Ihan ensimmäisiä ”kestoja” elämässäni ovat olleet kauppakassit, mutta heti seuraavana kestorätit. Meiltä ei oikeastaan päädy lumppuja koskaan roskikseen, sillä saumuroin ne kestoräteiksi. Niillä pyyhitään suut, pöydät ja muut. Sitten kun alkaa näyttää ällöltä tai haista, menee kestorätti roskikseen, sillä lumppuja tulee kuitenkin koko ajan lisää. Näin kuitenkin tekstiili on jatkanut elämäänsä piirun verran pidempään. Yhdessä lasitölkissä on puhtaat, toisessa tiskipöydällä likaiset. Siitä ne nappaan aina muun pyykin mukaan pesuun.

4. Kestohedelmäpussit vanhoista verhoista

Kestohedelmäpussien suurin haaste on mukaan ottaminen.

Vanhasta valoverhosta tein syksyllä kestohedelmäpusseja ja näitä tein joululahjoiksikin. Kätevä ja näppärä. Tämän keston käyttöön vaikuttaa lähinnä se, tuleeko kestopussi mukaan kauppaan vai ei. Olenkin yrittänyt kylvää näitä joka laukun pohjalle. Nämä toimii muuten myös projektipussukkoina tai reissussa lasten lelu- tai duplokassina

5. Kestosuodatinpussi

Tiheä lakanakangas toimii kestosuodatinpusseissa hyvin.

Kuulin hiljan myös kankaasta valmistetusta kestosuodatinpussista! Meillä on muovinen kestosuodatin, mutta halusin kuitenkin testata tämänkin. Kankaana on vanhaa todella vahvaa ja tiheää lakanaa, kaavan otin suodatinpussista ja saumuroin yläreunan ja sivut. Kahvista tuli oikein hyvä, mutta puhdistus oli hieman työläämpää kuin muovisen suodattimen kanssa. Tämä on kuitenkin yksi ihan kiva vaihtoehto suodatinpusseille ja ihan kätevä olla vaikka pahan päivän varalle, jos suodatinpussit loppuvat kesken.

6. Mehiläisvahakääreet eli kestokelmu

On niitä kestojuttuja tullut esiteltyä aiemminkin: Meiltä löytyy kestokelmuja, mutta näiden käyttö on jäänyt vähälle, sillä useimmiten peitän ruuat toisella astialla.

7. Kestokassit lahjoille

Lahjat paketoimme erilaisiin kestokasseihin, tämä toistaiseksi toimii oikein kivasti.

Millaisia kestotuotteita te käytätte? Olisi kiva kuulla kokemuksia ja saada uusia ideoita!

Anni

Kommentit (2)

Tuo kestosuodatin onkin mielenkiintoinen juttu ja saattaapi päästä meillä käyttöön myös, ainakin pitää testata.

Mielenkiinnolla kuulen muidenkin kokemuksia siitä 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X