sormustin - Banneri
Villasukat saa kuntoon aika vähällä, jos vaan viitsii nähdä vähän vaivaa.

Pakkanen paukkuu ja huomaan levittäytyväni villasukkineni joka paikkaan kotonamme. Laitan villasukat jalkaan, tulen ottaneeksi ne pois jossain, kylmän tullessa etsin seuraavat ja kohta villasukkia on joka nurkalla. Yksi päivä ihmettelin, että olenko todella, TODELLA, käyttänyt kaikki villasukkani risaksi ja mites tässä näin kävi. Pitääkö tässä käydä neulomaan villasukkia itselle? Ja mitä ihmettä minä näillä risoilla sukilla teen? Samalla harmittelin jo ajatusta rikkinäisten villasukkien poisheittämisestä, sillä niiden eteen on nähty taannoin paljon vaivaa. Vilkaisu peiliin ja ”haloo”. Puhun aina vaatteiden korjaamisen puolesta, niiden loppuun käyttämisestä ja siitä, miten ekologisin vaate on loppuunkäytetty vaate. Huollan ja korjaan kyllä vaatteitani, mutta villasukkien huolto oli unohtunut minulta täysin – aika hassua! Huollon jälkeen sain takaisin käyttööni kahdet lempparivillasukkani. Huolto oli aika simppeli ja osissa tehtynä vaivatonkin prosessi. Ja näin se meni:

Tämä oli villasukkien lähtötilanne. Ei nyt varsinaisesti kovin kutsuvalta näytä.

1. Pesu

Villa pesee itse itsensä. Näin on ja villavaatteille usein riittää vain tuuletus. Villasukat kuitenkin saavat pohjaansa likaa ja muuta töhnää. Itse en uskalla pesukoneiden villapesuohjelmia käyttää, koska en voi olla satavarma villasukkien materiaalin pesunkestävyydestä, vaan vannon käsinpesun nimiin. Tärkeät huomiot villan pesuun on haalea vesi, villanpesuun suunnattu pesuaine ja liotus. Villavaatteita ei kannata keittää superkuumassa vedessä eikä hangata, sillä ne saattavat (materiaalista riippuen) huopua. Siksi annoin villasukkien liota pesuvedessä hyvän tovin, minkä jälkeen puristelin niitä hieman. Huuhtelun tein samanlämpöisessä vedessä ja hellästi sukkia puristellen. Asettelin sukat kuivumaan paksun pyyhkeen päälle ja muotoilin lörpsähtäneet sukat takaisin alkuperäiseen muotoonsa.

2. Nukan poisto

Villasukat näyttävät helposti epäsiisteiltä, jos ne ovat kovin nukkaiset. Erityisesti Raijan Aitan villapellavalangasta tehdyt Pomatomus-sukkani olivat pahasti nukkaantuneet. Syksyllä Clas Ohlsonilta ostamani nukanpoistaja pääsi vihdoin käyttöön. Pesun jälkeen huristelin nukanpoistajalla sukasta nukat pois ja aikamoinen nukkakasa siitä syntyikin. Sukat näyttivät ei nyt ihan uusilta mutta paljon, paljon siistimmiltä.

Oikeanpuolinen sukka sai nukanpoistokäsittelyn ja näyttää jo reilusti toista sukkaa siistimmältä. Nukanpoistajasta löytyi jo mojova nukkapallero.

3. Parsiminen ja korjaus

Viimeisenä sitten se lopullinen silaus eli reikien paikkaaminen ja parsiminen. Mehukekkerit-blogissa on mainio ohje, miten villasukat saa parsituksi kahdella tapaa. Itse lähdin vähän hassuttelemaan ja parsin yösukkiini sydämenmuotoiset paikat. Parsimisessa voi lähteä huomaamattomuuden linjalle, jolloin haluaa paikan olevan mahdollisimman huomaamaton, tai sitten juurikin korostaa paikkaa. Itse halusin tällä kertaa, että paikka näkyy. Vaatteissa saa näkyä niiden eletty elämä.

Näissä sukissa paikka saa näkyä. Rakkautta vähän sukanpohjaankin.

Ja taas tassutellaan villasukilla! Ei tarvinnut pakosta neuloa uusia ja vanhat saivat taas lisää käyttöikää.

Oletteko te muistaneet pitää huolta villasukistanne?

Anni

Kommentit (12)

Minäkin luotan pesukoneen villaohjelmaan! Varsinkin paitojen osalta, sekä toki siihen että ne kuivatetaan tasona. Tästä pitäisikin tehdä erillinen postaus. Ja kiitos linkkauksesta 🙂

Mulla on sama nukanpoistaja, kunhan vaan löytäisin sen…

😀 mokoma lähtenyt karkuteille!

Mä luotan pesukoneen villapesuohjelmaan (meidän koneessa on kylmä, 30 asteen ja 40 asteen villapesuohjelmat, 30 asteessa pesen, jos on käsinvärjättyjä tai ei-superwash-käsitellyistä langoista tehtyjä, mutta teolliset sukkalangat kestää ihan normipesuohjelmankin). Pidän villasukkia paljaissa jaloissa ja meillä on aina vähän likaiset lattiat, joten pesen villasukkia yhtä usein kuin mitä tahansa muitakin sukkia. Toki pesukoneissakin on varmasti eroa, mutta mä oon niin laiska, että en jaksa pestä käsin 😀 Edellsiessä pesukoneessamme oli jopa käsinpesuohjema vielä erikseen, mutta pesin silti sillä villapesuohjelmalla 🙂

No hyvä tietää! Ehkäpä rohkaistun pesukonepesuihin vielä 🙂

kun ei enää viitsi parsia voi kutoa uuden teräosan.niin se ennen tehtiin ja nyt ehkä siksi että varsiin on tehty hienot kuviot.

Totta! Minä vaan en tosin saa tätä koskaan aikaiseksi…

Ihanat sydänpaikat! 🙂 Täytyy myöntää, että minun ei tule huollettua villasukkia kuin vasta parsimisvaiheessa. Parsimista olenkin sitten viime aikoina harrastanut enemmänkin.

Mun korjauskoriin on eksynyt taas parit uudet sukat. Parsimishommia täälläkin 😀

Iloiset nuo sydänpaikat. Kyllä sukkien huoltoon kannattaa uhrata aikaa, varsinkin jos on käytetty hyvää lankaa tai kyseessä on miehen lempisukat. Harrastan tavallista parsimista tai ennakoin reikiä tikkaamalla edestakaisin. Suuremmat reiät saattavat saada virkatun paikan, jonka ompelen kiinni. Irmeli

Totta, miksipä sitä reikää pitäisi odottaa, kun voi vahvistaa jo ennen sitä! Kiitti vinkistä! Ja kyllä hyvistä sukista kannattaa pitää huolta!

Enköhän minäkin sitten jatkossa rohkaistu 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X