sormustin - Banneri

*Yhteistyössä Husqvarna Viking*

Käsi pystyyn, jos sinulla on paininjalkoja, etkä tiedä, mihin niitä käytetään! Minulla on kädet ja jalatkin pystyssä! Edellisen koneeni mukana paininjalkoja tuli iso säkillinen ja olen käyttänyt niistä 15 vuoden aikana ehkä kolmea. Paininjalkoja tuli nyt vähän vielä lisää, kun ompelupöydälle saapui Husqvarna Viking Opal 670 (onneksi ne vanhat paininjalat käyvät tähän uuteenkin masiinaan). Viime vuoden viimeisessä kirjoituksessani lupasin uuden vuoden kunniaksi opetella tänä vuonna mahdollisimman paljon uusia juttuja uuden koneeni kanssa ja ottaa niitä paininjalkojakin haltuun.  Toivon tietysti samalla, että kokeiluistani on iloa teillekin ja rohkeammin uskallatte tarttua uusiin paininjalkahaasteisiin! 

Viime keväänä – eli huhhei lähes vuosi sitten – piti ottaa työn alle päiväpeitto Aan pinnasänkyyn. Minulla oli visio, mutta keinot onnistuneeseen lopputulokseen olivat vähän hakusessa, joten päiväpeitto ei valmistunut. Erilaisiin ompelukoneen lisätarvikkeisiin tutustuessa törmäsin onneksi ympyräohjaimeen ja johan alkoi raksuttaa. Ympyräohjaimessa ideana on painaa nasta ympyrän keskikohtaan, kankaan läpi, koneeseen kiinnitettyyn ympyräohjaimeen. Kun kankaan pitää vain suorana, ompelukone ajelee automaattisesti täydellisen ympyrän, tai halutun osan siitä. Puoliympyröitä ommellen saisin haluamani simpukkakuvion ommeltua ja pinnasänky saisi vihdoin päiväpeittonsa.

Päätin toteuttaa päiväpeiton lempparitekniikallani, alikeompelulla. Neulasin kaksi päiväpeiton kokoista kangasta, tummanharmaan markiisin sekä sinisen farkun, päällekkäin, ompelin haluamani kuviot (ohje simpukkakuvion ompeluun lopussa), ja leikkasin ylimääräiset farkut pois. Aluksi ajattelin jättää farkut raakareunalle, mutta farkku osoittautuikin hyvin liestyväksi kankaaksi, joten surauttelin päälle vielä siksakit (voin kertoa puolanneeni alalankaa erinäisiä kertoja tuon siksakkauksen aikana).

Parhaimmat apurit ympyräohjaimen lisäksi olivat viivotin, liitu sekä hyvät sakset.

Simpukkakuvioisen peiton valmistuksessa matemaattinen täsmällisyys, viivoitin, liiturissa sekä hyvät sakset osoittautuivat parhaimmiksi apuvälineiksi ympyräohjaimen ohella. Näin siis onnistut parhaiten simpukkakuvion ompelemisessa.

Tarvitset:

Liiturissa tai terävä liitu

Viivoitin

Ympyräohjain

1. Mieti ensin, minkäkokoisen kuvion haluat tehdä. Itse halusin simpukkakuvion leveydeksi 14 cm. Merkitse kankaaseen liidulla vaakasuorat viivat ympyrän säteen pituuden välein, työssäni siis 7 cm välein. Merkitse pienet merkinnät myös vaakaviivoille 7 cm välein. Pidä huoli, että merkinnät ovat samalla kohdalla jokaisella viivalla.

2. Aseta ympyräohjaimen nasta alareunan toiseen merkintään oikealta. Ommel alkaa ensimmäisestä merkistä. Ompele puolikas ympyrä, lopeta ompelu kolmannessa merkissä. Laske neula alas, nosta paininjalka ylös, poista nasta, käännä työtä 180 astetta eli kohti seuraavan puoliympyrän ompelemista, aseta nasta neljänteen merkintään ja jatka ompelua kohti viidettä merkintää.

3. Ommeltuasi alimman rivin, siirry seuraavalle riville. Huomaa, että aloitat kuvion alareunasta eli eri kohdasta kuin ensimmäisellä rivillä. Piirroksen kolmannessa mallissa näet nastan paikat ja muodostuvan ompeleen. Mikäli ompelemasi kangas on iso tai raskas, ole tarkka, ettei ympyräohjaimen nastan paikka vaihdu huomaamatta. 


Lisävinkkejä ympyräohjaimen käyttöön voit löytää mm. Neulanhaltijalta – klik ja klik – ja Kototeolta – klik, klik, klik.


Tämän päiväpeiton myötä toivon todella kauniita unia pikkumies Aalle – nimittäin unet ovat olleet aikamoisen vähässä viime aikoina niin hänellä kuin luonnollisesti sitten minullakin. Ehkäpä nämä simpukkakuviot liplattelevat rauhoittavasti ja uni on sikeä vauvalle ja siten minullekin. Toivotaan parasta!


Pysykää lämpiminä!


Anni


Kommentit (8)

Mielenkiintoinen tekniikka. Minulle meinaan aivan uusi. 🙂 Ompelukone on ja sitä pitäisi opetella käyttämään.
https://muijaneuloo.wordpress.com/

Ompelukoneet taipuvat yllättävän moneen! Kannattaa alkaa vain kokeilla 🙂

Mahtava! Ehdottomasti haluan tuommosen ympyräohjaimen. Juuri kehitin itselleni sellaisen tarpeen. 🙂

Tulipa siitä upea! Hauskasti hyödynnetty ympyräohjainta puoliympyröissä. Ja juu, ennen HV-yhteistyötäni en minäkään ollut juuri erikoisvimpaimia ja -paininjalkoja hyödyntänyt. Niistä.on kyl sekä iloa että hyötyä. ☺

Kiitos! Kyllä, hyötyä ja paljonpaljon iloa 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X