sormustin - Banneri

Mainos JS-parketit Mikkelistä sekä Pallmann Suomi.

Olen lattiaihminen. Viihdyn lattialla, mutta kiinnitän lattioihin myös huomiota. Huvittavakin esimerkki lattiafiksaatiostani on häidemme suunnittelun ajalta, jolloin vaihdoimme hääjuhlapaikkaa siksi, että mielestäni varaamamme juhlapaikan lattia oli todella ruma. Edellisessä kodissamme kaipasimme räväkkää lattiaa, joten maalasimme lautalattian mustaksi, postaus siitä löytyy täältä. Mökillä taas on harmaa lautalattia, mikä on osoittautunut oivaksi värivalinnaksi, sillä siinä ei näy tassujen ja saappaiden pohjasta tuleva lika niin helposti. Muutimme nykyiseen kotiimme kaksi vuotta sitten ja muuttaessa maalasimme kellastuneen mäntypaneelikaton valkoiseksi. Se kirkasti kotimme ilmettä huomattavasti. Nyt oli olohuoneen, eteisen ja keittiön lattian vuoro, sillä 34-vuotiaan talon parketti alkoi jo näyttää kulahtaneelta ja kellertävältä. Kunnostettavia lattianeliöitä oli 40.

Parketti on hiottu ja lakattu uudestaan.

Parketin keltaisuus hävisi hionnan ja uuden lakkauksen myötä.

Mitä vanhan lattian tilalle?

Pitkään mietimme eri vaihtoehtoja lattialle. Mielessä kävi laminaatinkin vetäminen kuluneen parketin päälle, mutta se olisi tuntunut hassulta, sillä parketti on aina parketti, ja onhan se järkevää ja ekologisempaakin uudistaa uuden laittamisen sijaan. Mietimme myös parketin maalaamista harmaaksi tai valkoiseksi. Päädyimme kuitenkin puun värin säilyttämiseen, sillä se sopisi 80-luvulla valmistuneeseen kotiimme parhaiten. Valintamme oli ranskalainen lakkaus. Puun väri säilyisi, mutta valkoista pigmenttiä sisältävä PALL-X PURE A/B -lakka toisi lattiaan kaivattua kirkkautta, lakan UV-suoja estäisi lattiaa kellastumasta jatkossa. Lakka sopii ”erittäin kovaa kulutuksenkestoa vaativiin kohteisiin”, joten lapsi- ja lemmikkiperheeseen lakka kuulostaa aivan nappivalinnalta. PALL-X PURE A/B -lakka on liuotinvapaa kaksikomponenttilakka ja yleensä se tarvitsee vain kaksi käsittelykertaa. Lakkaus olisi siis nopsakka homma.

Kunnostettu parketti olohuoneessa

Olohuoneen ilme kirkastui uuden lattian myötä.

Tuumasimme parketin kunnostuksen olevan sen verran spesifiä hommaa, että päätimme jättää työn ammattilaiselle ja pyysimme JS-parketit apuun. JS-parkettien Jari Siiteri antoi lupaukset ja kriteerit omalle työlleen: pölytön, tasainen ja täysi. Ammattilaisen välineillään hän saisi tehtyä kunnostuksen mahdollisimman pölyttömästi. Hiomajälkiä ei jäisi näkyviin ja hionta olisi tasainen. Lisäksi lakkapinta tulisi olemaan täysi.

Ennakkovalmistelut ennen parketin hiomista

Vaikka meillä ei omasta mielestä ole kauheasti huonekaluja olohuoneessa ja keittiössä, mahtuu 40 neliöön yhtä sun toista. Piano siirrettiin keittiöön, huonekaluja rahdattiin muihin huoneisiin, nostin taulut ja muut tauluhyllyiltä sivuun sekä otin verhot pois, etteivät ne vaan tipu kosteaan lakkaan tai muuten hankaloita hommaa. Pölyltä ei tarvinnut huushollia suojata sen kummemmin, sillä ammattilaisvälineillä hionta on lähes pölytön. Kun huonekalut oli saatu siirrettyä muualle, otimme irti jalkalistat. Jalkalistat numeroitiin, jotta oikeat palat löytyisivät oikeisiin kohtiin. Hioimme ja maalasimme listat uusien listojen hankkimisen sijaan, sillä on helpompaa ja nopeampaa maalata vanhat mäntylistat kuin ostaa listaa pitkänä tavarana, mitata ja sahata. Valkoista maalia löytyi varastosta, joten siitäkään ei tullut kustannuksia.

Ihmesienellä puhdistettu lista

Ihmesienellä sai liat helposti pois, vanhat lakat eivät kuitenkaan lähteneet.

Muoviset listat olivat ottaneet kolhua ajan saatossa, ihmesienellä nekin sai kuitenkin puhtaiksi. Hankaluuksia aiheutti metalliset listat takan edustalla, sillä ne oli liimattu jollain todella tehokkaalla liimalla kiinni. Niitä pois repiessä pari mattoveistä meni rikki, parketti otti kolhua ja listat vääntyivät, joten ne piti hankkia uusiksi. Kustannus siihen ei kuitenkaan ole kuin 20-30€. Keittiön sivussa ollutta metallilistaa emme kertakaikkiaan saaneet irti. Lista pysyi kuitenkin hionnan ja lakkauksen aikana siistinä ja lakkaus oli siitäkin kohtaa moitteeton.

Miltä näyttää parketin ranskalainen lakkaus

Jari toi työvälineet kotiimme keskiviikkona ja kävi työn touhuun torstaina. Torstaina saimme tiedon, että toinen eli viimeinen lakkakerros levitetään perjantaiaamuna ja perjantaina kolmen maissa sisällä voisi jo tassutella – lakkaus olisi kuitenkin vielä pehmeä eikä esimerkiksi lemmikkejä eikä lapsia suositella silloin vielä päästää testaamaan lattian kestävyyttä.  Lattia kovettuu 90-prosenttisesti kahdessa vuorokaudessa, kokonaan kuiva se on seitsemän vuorokauden kuivumisen jälkeen. Kevyitä huonekaluja voisi kuitenkin varovasti nostella paikoilleen jo aikaisemmin, kunhan ei lattiaa pitkin raahaa mitään. Yllätyin siitä, ettei kotona haissut juurikaan perjantaina. Parkettirempan puolesta olisimme voineet asua rempan aikana kotona muissa tiloissa, kunhan lattiaan ei kosketa, mutta koska kunnostettava alue oli keskellä kaikkea ja pääsy keittiöön/makuuhuoneisiin/muihin kodin tiloihin kulkee kunnostettavan lattian kautta, oli helpompaa olla muualla.

Parketin hionta ja lakkaus

Lattia näytti ilman listoja tältä ennen ja jälkeen.

Ranskalainen lakkaus oli kerrassaan onnistunut! Keltaisuus hävisi lattiasta täysin, mikä oli itselle se tärkein juttu. Lattian mattapinta on ylellinen, puun kuviot tulevat kauniisti esiin, vaaleampi väri teki heti kodistamme raikkaamman ja kirkkaamman. Jari oli saanut paikattua muutamat syvätkin kolhut huomaamattomasti ja kauniisti. Myös muutamat kinkkiset paikat portaiden alta oli hiottu ja lakattu tasaisesti. Parkettipölyä ei löytynyt nimeksikään – kiiltäväpintainen tumma piano oli hyvä pölyindikaattori ja sen pinnalta löytyi pölyä vain hieman. Hiontajälkiä ei löytynyt mistään ja lakkaus oli todella tasainen. Jarin antaman kriteerit siis täyttyivät oikein hyvin.

Paikatut kolhut parketissa

Syvätkin kolhut melkein hävisivät näkyvistä hionnan ja lakkauksen jälkeen.

Mitä ”uusi” parketti maksoi ja vaati?

Lähdimme reissuun keskiviikkona ja palasimme sunnuntaina, olimme siis poissa neljä vuorokautta. Tänä aikana lattia oli hiottu ja kuivunut sen verran, että uskaltauduimme kotiin. Meidän työpanos parketin uudistamiseen oli listojen pois ottaminen, hionta ja maalaus sekä niiden takaisin asentaminen. Toki siirsimme myös huonekalut sivuun työskentelyn alta.

Kustannukset 40 neliön kokoiselle parketin ranskalaiselle lakkaukselle olivat

38,00€/m2 (sis. alv. 24%) eli 1520 €

josta tarvikkeiden osuus  on 6 €/m2 eli 240 €

ja työn osuus  32 €/m2 eli 1280 €, josta saa vielä kotitalousvähennyksen, eli 40% (0,4 x 1280€=512€) voi vähentää verotuksessa.

 

Vaikka lattiarempan tekikin ulkopuolinen, ottaa se oman aikansa ja vaivansa silti. Nyt on kuitenkin ihanaa istahtaa sohvalle ja katsoa iloiten uudistunutta lattiaa. Tämä remontti kannatti!

 

Anni

 

Kommentit (4)

Hei,

tässä pohdiskelen itsekin parketin uusimista, mutta onneksi kohteena helpompi kolmisauvainen (eli yhdensuuntainen) parketti. Taidan kokeilla itse hiomista.

Noihin kustannuksiin kommentoisin, että kotitalousvähennystä ei lasketa noin. Saat vähentää omasta verotuksestasi 40 % työn arvosta – eli tuo verotettava ansiotulosi kyseiseltä vuodelta vähenee tuon 40 % vastaavan arvon verran. Se lopullinen rahallinen hyöty on siis huomattavasti pienempi, toki riippuu paljon millaiset ovat ansiotulot ja veroprosentti muutoin.

Miksi villasukkien väri muuttui?

Valkoinen heijastaa todella helposti ympärillä olevia värejä. Kellertävä lattia heijastuu kellertävänä valkoiseen, vaaleampi lattia taas vaaleampana. Myös aurinko on saattanut paistaa eri suunnasta kuvien ottohetkellä, en ole siis mitenkään muokannut kuvia keltaisemmaksi-sinisemmäksi, vaan ihan tällaiset luonnolliset seikat voi vaikuttaa sukkienkin väriin 🙂

Tsemppiä lattian hiontaan! Hiominen tekee yleisilmeelle ihmeitä!

Hyvä huomio, korjasin tuota kohtaa nyt selkeämmin 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X