sormustin - Banneri

Olen vuosia turvautunut mustaan ja harmaaseen. Aina. Villeimmilläni olen neulonut villasukat harmaasta, mustasta ja valkoisesta! Tämä kevät on ollut uuvuttava ihan jo  vuoden ensimmäisistä päivistä lähtien. On ollut monenlaista epävarmuutta, paljon sairasteluja ja kaiken kruunaa nyt nämä poikkeusolot.  Pelkkä harmaiden sukkien jalkaan vetäminen yhtäkkiä alkoi tuntua ällöttävältä. Ihan kuin ne sukatkin siinä huutelisivat, että onpa elämäsi synkkää. Kun ei ole! Vaikka on raskasta, niin silti elämässä on paljon hyvää ja ihanaa, johon haluan tarttua. Halusin heti puikoille jotain oikein rämäkkää pinkkiä, fuksiaa. Nyt olisi värien aika. Nyt värit saisivat tulla elämääni rytinällä

Niina Laitisen hankiaiset - villasukat

Millainen ihminen käyttää fuksiaa

Kaupunkijalan fuksianvärisestä Kivijalka-langasta alkoi syntyä Niina Laitisen Hankiaiset-sukat. Värien kaipuussani aloin pohtia, mitä tuo sukkien värivalinta kertoo minusta. Fuksia (englanniksi fuchsia) viittaa itseluottamukseen, itsevarmuuteen ja kypsyyteen. Kuulemma fuksia lempivärinä kertoo siitä, että haluaa elää elämänsä ihan niin kuin itse haluaa välittämättä muiden mielipiteistä. Jaa. En tiedä, mihin tällaiset ajatukset perustuvat enkä koe elämäntapaani kovin anarkistisena, mutta koen saaneeni viime vuosina valtavasti itseluottamusta ja itsevarmuutta, ehkä olen kypsempikin kuin ennen. Olisinkohan alitajuisesti tällä värivalinnalla halunnut herättää minussa sen jämäkämmän minän, joka ei murehdi niin paljon muiden mielipiteistä?

Bambu-nappi villasukassa

Mustalla auktoriteettia, punaisella energiaa

Entä se suosimani harmaa? Harmaa nähdään käytännöllisenä ja ajattomana, mutta liikaa käytettynä se korostaa alakuloa ja mitättömyyden tunnetta. No ilmankos se harmaa ei tuntunutkaan enää kotoisalta! Toinen suosimani väri, musta, symboloi älyä, viisautta, auktoriteettia ja voimaa. Mustalla aikakaudellani en kokenut itseäni kauhean voimakkaaksi, mutta ehkä olen alitajuisesti pyrkinyt vahvistamaan auktoriteettiani. Yksi suosikkini erityisesti huulipunissa ja kynsilakoissa on punainen. Punainen auttaa lisäämään suorituskykyä ja kestävyyttä. Se on muutenkin huomiotaherättävin ja hyvin energisoiva väri, toisaalta se saattaa synnyttää stressin, vihan ja aggression tunteita – punainen nostaa verenpainetta ja sykettä. Huomaan myös keltaisen ujuttautuneen värimaailmaani – tällä hetkellä kaipaisin sinapinkeltaista neulepaitaa! Keltainen väri saa kehon vapauttamaan serotoniinia, joka lisää onnellisuuden tunnetta aivoissa. Keltainen myös lisää keskittymiskykyä.

Vaatekaapistani löytyy myös sinistä, joka liitetään usein luovuuteen ja on rauhoittava väri, toisaalta sininen lisää surullisuuden tunteita. Vihreää taas ei löydy vaatteistani ollenkaan! Vihreä vähentää stressiä ja on rauhoittava väri. Muita itselle vieraita värejä on elegantti ja henkevä violetti, energinen oranssi sekä romanttinen ja rauhallinen vaaleanpunainen.

Pinkit villasukat

En ole alla olevia lähteitä enempää perehtynyt värien psykologiaan, mutta olisi mielenkiintoista lukea väreihin liittyviä tutkimuksia ja artikkeleita enemmänkin. Vaikka välillä mietin, onko värien psykologia ihan humpuukia, on niissä oltava jotain perää,  onhan värit ja niiden symboliikka merkityksellistä mainonnassa ja viestinnässäkin. Ehkä värien merkityksiin perehtyminen lisää myös itsetuntemusta. Voin miettiä, miksi haluan pukeutua juuri tiettyyn väriin ja voisiko se kertoa minusta jotain, auttaa ymmärtämään omaa elämää paremmin. Nyt ainakin olen onnellinen fuksianvärisistä sukistani ja haluan niillä vahvistaa itsevarmuuden tunteitani.

 

Millaisia värejä sinä käytät? Kertovatko nuo värit sinusta vai valitsetko värit ihan mututuntumalla?

 

Minulla on menossa instagramissa arvonta, jossa arvon vaatteidenkorjaustarvikkeita. Voit osallistua arvontaan täällä!

 

Anni

 

 

Lähteet:

 https://www.colorpsychology.org/fuchsia/

http://brandnews.fi/varien-psykologia-merkitys-viestinnassa/

https://askelterveyteen.com/varien-psykologia/

Kommentit (2)

Miun kaapista löytyy melkein kaikkia värejä! Lila, sellainen vaalea, on inhokkivärini, sitä en pukisi mistään hinnasta enkä osta edes sen värisiä roskapusseja (muuton takia kun oli pakko käydä yksi rulla ostamassa). Punainen on ollut ykkössuosikki vuosia.
Nyt jo aikuinen tyttäreni on monesti sanonut, että vain minä pystyn pukemaan monia värejä yhtaikaa ja se vielä näyttää hyvältä – miun päällä. Ei kuulemma kenenkään muun! Muuton takia lähes kaikki vaatteet on jo pakattu ja olin jättänyt kaappiin (järkevänä) viimeisille parille päivälle tummansinistä ja mustaa vaatetta. En meinannut osata pukea mitään päälle, kun ei ollut mielialaan sopivia värejä kaapissa! Kamala tilanne! 😅

Ihanaa! Värien käyttö ja niiden yhdistely on upea taito!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X