sormustin - Banneri
puikkojen suoja

Vaikka luova kaaokseni on ennen kaikkea kaaos, on minulla tasainen kaipuu järjestykseen. Asia kerrallaan, rauhassa laitan ompeluhilpakkeeni parempaan ordninkiin ja järjestän niille paikat, mihin mikäkin kuuluu. Nyt oli sukkapuikkojen vuoro löytää oma paikkansa. Meillä asuu myös yksivuotias, jolla on uskomaton sukkapuikkotutka! Hän jos kuka löytää keskeneräiset työt ja noukkii nopealla tahdilla jok’ikisen puikon keskeneräisistä töistä pois. Oli siis tehtävä puikkopiika eli puikkostoppari/puikkojenpidike/puikkosuoja/puikonsuojat. Kankainen säilytyspussi valmistui pitämään levossa olevat puikot paikoillaan.

Näin valmistuu puikkopiika

Tarvitset

Leveää kuminauhaa (3 cm)

Korkkikangasta (nahkakin käy)

Leikkaa kuminauhasta 20 cm (tai puikkojesi mittainen) pätkä. Leikkaa korkkikankaasta kaksi 3 x 10 cm pätkää. Aseta korkkikankaan puolikas kuminauhan reunaan, puolet korkkikankaasta menee siis kuminauhasta yli. Ompele suoralla ompeleella korkkikangas kiinni kuminauhaan korkkikankaan päästä ja kuminauhan päästä (2 ommelta vaakatasossa). Tee sama toiselle korkkikangaspalalle toiseen päähän kuminauhaa. Huomaa, että palat kiinnittyvät samoilta puolilta kuminauhaan. Käännä korkkikankaan yli menevä osa kuminauhan toiselle puolelle ja ompele suoralla ompeleella sivuista korkkikankaat kiinni kuminauhaan. Näin siis korkkikangas on kiinteästi kiinni toiselta puolen kuminauhaa ja toisella puolella on aukko sukkapuikkojen sujautusta varten. Ompele vielä toinenkin tasku kuminauhan toiseen päähän. Puikkopiika on valmis!

ohje puikkopiikaan

 

Näin valmistuu säilytyspussi puikoille

Tein inventaarion myös muille puikoilleni. Laitoin kaikki puikot kokojärjestykseen, luovuin ylimääräisistä puikoista ja mittasin kappaleet puikkosäilyttimelleni puikkojen vaatiman tilan mukaan. Suoja oli helppo ommella kahdesta kangaskappaleesta sekä nauhasta. Olenkin mieltynyt käärittäviin säilyttimiin, sillä paininjaloille tekemäni säilytyspussi on myös käärittävä.

Tarvitset

Kahta puuvillakangasta

Nauhaa 1,5-2 m

Säilytyspussi puikoille

Leikkaa vuoriksi tulevasta kankaasta 40 x 75 cm kokoinen pala (pidempi mitta määräytyy puikkojen määrän ja koon mukaan eli se voi olla pidempi tai lyhyempi). Huolittele toinen pitkistä sivuista saumurilla tai siksakilla. Leikkaa päälle tulevasta kankaasta 55 x 75 cm kokoinen pala ja ompele toiseen pitkään sivuun päärme. Aseta kankaat  kuten kuvassa (vuorikangas on vedetty tässä hieman sivuun, jotta kankaiden järjestys näkyisi) eli kankaat ovat oikeat puolet vastakkain, päällikankaan alareunassa päärmätty reuna taitettuna kankaiden väliin. Vuorikankaan huoliteltu reuna on myös alareunassa. Aseta nauhan keskikohta kappaleiden väliin.

Muoks. kuvaan pääsi virhe: nauha on kuvassa pystysuunnassa keskellä. Ompelin kuitenkin nauhan heti taskun yläreunaan, jolloin se asettui kauniimmin säilytyspussissa. Nauhan voi kuitenkin kiinnittää mihin kohtaan pussia tahansa. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että ylälaita käännetään puikkojen päälle kierittäessä säilytyspussi rullalle.

välivaihe säilytyspussin ompelemiseen

Ompele suoralla ompeleella lyhyet sivut sekä yläreunan pitkä sivu. Alareunaa ei tarvitse ommella. Käännä pussi ympäri niin, että vuoripuolelle tulee tasku. Silitä reunat siisteiksi ja tikkaa ne koko kappaleen ympäri. Ompele alareunan taskuun pystysuorat ompeleet niin, että puikot mahtuvat sopivasti taskuihin.

neulepuikot järjestykseen

 

Nyt pysyvät puikot paikoillaan nätisti ja pysyn myös kärryillä siitä, mitä kokoa minulla on ja kuinka paljon. Oikea koko löytyy helposti, kun pienimmät puikot ovat vasemmassa reunassa ja paksuimmat oikeassa. Pyöröpuikot ovat viimeisenä oikeassa reunassa (ja niiden määrää minun pitäisi seuraavaksi rajata). Aikaisemmin säilytin puikkoja lasipurnukassa, mikä oli ihan sievä tapa säilyttää myös, mutta nyt on järjestys parempi ja tiedän, mitä minulla on ja mitä ei!

Miten sinä säilytät puikkosi? Löytyykö puikkoja monessa eri koossa vai oletko mieltynyt käyttämään vain muutamaa kokoa?

Järjestysterveisin,

Anni

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X