sormustin - Banneri

Meidän pääsiäiseen kuuluu kananmunien keittäminen ja syöminen. Pääsiäispäivän aamuna kananmunia on aamupalaksi ja otamme kolauttelukisaa, kenen kananmuna kestää pisimpään ehjänä – hauskoja perinteitä jo omasta lapsuudesta asti. Myös kananmunien koristelu kuuluu asiaan. Otin jo varaslähtöä ja kokeilin kananmunien värjäämistä punakaalilla.

punakaali värjäystä paperille ja kananmuniin

Liitua ja punakaalia

Otin pienen palan punakaalia, pilkoin sen, laitoin kattilaan ja laitoin päälle vettä niin, että kaalinpalat peittyivät. Sitten kiehuttelin kaaleja 10-15 minuuttia. Siivilöin kaalit pois ja otin väriliemen talteen.

Olin keittänyt kananmunia jo valmiiksi muutaman, joten en lisännyt munia tähän keitinliemeen, vaan laitoin keitetyt kananmunat punakaaliliemessä jääkaappiin. En lisännyt liemeen etikkaa niin kuin monien luonnonvärien kanssa, punakaali tarttui näinkin hyvin. Ennen munien väriliemeen laittamista testasin piirtää valkoisella vahaliidulla kananmunan pintaan. Testi oli oikein onnistunut eikä väri tarttunut piirrettyyn kohtaan!

Väriä tarttui kananmunien kuoreen todella nopeasti. Kääntelin munia muutaman kerran ja lopuksi jätin munat yöksi liemessä jääkaappiin – se erottuukin vahvana värierona kananmunien puolissa. Luonnonvärissä värjätessä ei myöskään haitannut, että yksi muna oli keitettäessä rikkoutunut pinnastaan. Väriä toki tarttui itse kananmunaankin, mutta se ei haitannut.

Lopuksi värikokeiluja punakaalipaperilla

Kun munat oli värjätty, säästin liemen vielä muihin askarteluihin. Teippasin paperia alustaan ja levitin punakaalilientä paperin pintaan, teippauksen ansiosta paperi ei käpristy kuivuessaan. Kun paperi oli kuivunut, testattiin lasten kanssa punakaalipaperin pintaan etikalla, soodavesiliuoksella ja saippualla maalaamista. Punakaali toimii pH-paperin tavoin ja vaihtaa väriä maalattavan nesteen pH:n mukaan. Värierot eivät olleet näissä papereissa huimia, mutta muutos näkyi kyllä erityisesti soodavesiseoksen kohdalla, kun paperi muuttui vihreäksi. Värikokeilut näkyvät munien alla olevissa papereissa. Lisää tästä taikapaperista voit lukea Leikki leikkinä -blogista.

Nämä luonnonvärikokeilut menevät jatkoon ja ehkä kokeilemme pääsiäisenä jotain muutakin väriä. Lisää vinkkejä kananmunien värjäämiseen luonnonväreillä löytyy esimerkiksi täältä.

punakaali värjäystä paperille ja kananmuniin

Mukavaa pääsiäisen aikaa!

Anni

instagram | facebook

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X