sormustin - Banneri

Erilaiset apuvälineet tekevät käsitöiden tekemisestä helpompaa ja sujuvampaa. Itse yritän aina kitkutella mahdollisimman vähillä apuvälineillä, mutta ennen pitkää hankin ja sitten pohdinkin, että miksi en hankkinut jo aiemmin. Itse koen tärkeäksi apuvälineissä, että ne on hyödyllisyytensä lisäksi myös kauniita ja ekologisia. Pääsin kokeilemaan DataNorpan valmistamia koivuvanerisia käsitöiden apuvälineitä ja näiden kohdalla olenkin nyt pähkäillyt, että miksi en ole hankkinut näitä aiemmin, ei laisinkaan mitään turhia kapineita. Koivuvaneri tekee näistä tuotteista myös kauniita. Säädettävä sukkaplokki tekee sukkien huolittelusta helpompaa ja lopputuloksesta siistimmän. Sukkamitta jeesaa sukan mittaamisessa, mittakehikko neuletiheyden laskemisessa ja pingotusalusta neulottujen tai virkattujen palojen pingottamisessa. DataNorppa valmistaa kaikki käsityö-apuvälineensä laadukkaasta kotimaisesta koivuvanerista pajallaan Lappeenrannassa. Lisäksi DataNorppa suunnittelee tuotteitaan mahdollisimman monikäyttöisiksi, mikä sekin on osa ekologisuutta käytettävän materiaalin ohella. Mutta katsotaanpa, miten näitä kaikkia välineitä käytetään!

Voit ostaa Datanorpan käsityövälineitä täältä.

Koodilla kesänorppa saat DataNorpan verkkokaupan käsityötuotteista 10% alennuksen. Alekoodi on voimassa 22.6.2021 asti.

sukkaplokki sukkamitta koivuvaneri

Säädettävä sukkaplokki pingottaa villasukat oikeaan muotoonsa

sukkaplokki koivuvaneri

Pitkään haaveilin sukkaplokeista, joilla voisi pingottaa villasukat oikeaan muotoonsa, mutta jätin sukkaplokit hankkimatta, sillä ne olivat aina yhden kokoisia ja teen sukkia monissa eri kokoluokissa. Säädettävä sukkaplokki oli vastaus tähän erikokoisten sukkien pingottamiseen, sillä se on säädettävissä useaan eri kokoon! Sukkaplokkeja on kolmessa koossa, 27-32, 33-36 ja 36-45. Kärkiosan voi siis säätää sopivaan kokoonsa käsittelyssä olevan sukan mukaisesti – kärkiosa on hammastuksin kiinni varsiosassa ja sen voi näppärästi irrottaa ja laittaa paikoilleen haluttuun
kokoon. Sukka asetetaan sukkaplokkiin ja sumutetaan kosteaksi. Toinen vaihtoehto, joka on kirjoneulesukille vielä parempi kuin sumutus, on kastella koko sukka ja puristella pyyhkeen avulla ylimääräinen vesi pois ja sen jälkeen asetella sukka sukkaplokin päälle kuivumaan.

Sukkaplokkeja voi hankkia pareittain, jolloin sukat voi huolitella samanaikaisesti, tai yksittäisinä kappaleina. Jos omat sukkaplokkinsa haluaa personoida tai nimetä, voi niihin pyytää oman tekstitoiveen.

säädettävä sukkaplokki

 

Mittauskehikko ja sukkamitta pistää neuleet oikeisiin mittasuhteisiin

Mallitilkku on isojen neuletöiden a ja ö – minulle tämä vaihe on osoittautunut yllättävänkin haastavaksi ja olen saanut vuoden aikana liian isoja villapaitoja aikaan jo kolme kappaletta. Aurinko-mittauskehikko auttaa katsomaan 10 x 10 cm alueen kerrokset sekä silmukat. Kulmasta löytyy myös puikkomittari, jolla on kätevä katsoa puikkojen koko.

mittauskehikko puikkomitta

Sukkamitta eli SuMi on sukantekijän apuväline. SuMi löytyy juniori- sekä aikuisten koossa. Molemmissa viivaimissa näkyy sentit sekä sukkien kokotaulukko. Sukkaa neuloessa sukkamitalla on helppo mitata varren tai jalkaosan pituus työntämällä pyöreäpäinen mitta sukkaan ja näin arvioida kärkikavennusten tai kantapään paikka, riippuen mistä suunnasta sukkaa neuloo.

sukkamitta

Tilkkujen tekijälle pingotusalusta

Olen jonkun pienen tilkkutäkin elämäni aikana virkannut. Virkattavat neliöt olivat kippurassa korin pohjalla, kunnes lopuksi sitten niitä höyryttelin ja pingottelin nuppineuloilla silitysrautaan. Tähän pingotusvaiheeseen on suunniteltu pingotusalusta. Alustaan saa neli- ja kuusikulmaiset tilkut pingottumaan. Naulat asetetaan mittataulukon mukaan ja virkatut palat voi aina valmistuttuaan sujauttaa nauloihin, supsutella suihkepullolla palan kosteaksi. Paloja voi kerryttää kasaan yksi kerrallaan ja antaa niiden tasoittua samalla kun neuloo tai virkkaa uusia. Pingotusalustoja on kolmessa koossa, kunkin reunoista löytyy myös mitta sekä puikkomitta.

pinotusalusta

Ja löytyy toki DataNorpalta tuotteet myös omien käsitöiden viimeistelyyn. Erimuotoiset ja -kokoiset nahkapaperimerkit saa tilattua omilla teksteillä käsitöidensä viimeistä silausta varten. Materiaalina nahkapaperi eli vegaaninahka, on ohutta mutta kestävää. Nahkapaperi kestää 40 asteen konepesua ja sopiikin siis erilaisten käsitöiden viimeistelyyn. Olipa kyseessä neule- tai ompelutyö, nahkapaperimerkit antavat työlle aivan oman, viimeistellyn vaikutelmansa.

ompelumerkki nahkapaperista

 

Oletko sinä kokeillut sukkaplokkeja, sukkamittoja, mittauskehikkoa tai pingotusalustaa aiemmin? Mikä on sellainen käsitöiden apuväline, josta et suostu enää luopumaan?

 

Koodilla kesänorppa saat DataNorpan verkkokaupassa 10% alennuksen. Alekoodi on voimassa 22.6.2021 asti.

Anni

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X