sormustin - Banneri

Koodilla sormustin saat Pirtin Kehräämön verkkokaupassa 10% alennuksen normaalihintaisista tuotteista. Alekoodi on voimassa 30.11.2021 asti.

Suomalainen villa on tällä hetkellä super-suosittua. Pääsin tutustumaan Pirtin Kehräämöön, joka kehrää  suomalaista villaa langaksi Mikkelin Hiirolassa sekä Jämsässä. Suomalaisen villan kysyntä on kasvanut paljon viime vuosina ja niin Pirtin Kehräämö onkin laajentanut toimintaansa. Tänä syksynä Pirtin Kehräämön Villanka- tuotemerkin alla julkaistaan useita uusia lankoja!

suomalainen villa villanka

Suomalainen villa on hitti

Neulominen on noussut hyvin suosituksi parina viime vuotena ja myös suomalaisen villan arvostus on kasvanut paljon. Suomenlampaan villa on pitkäkuituista ja sen ansiosta hyvin pehmeää. Moni suosii muutenkin mielellään suomalaista. Muutama vuosi sitten luettiin uutisia siitä, miten suurin osa lampaan villasta joutuu poltettavaksi. Tämä tuntui käsittämättömältä haaskaukselta monen neulojan mielestä. Pirtin Kehräämö on kuitenkin halunnut lisätä lampureiden motivaatiota kerätä ja myydä villaa kehräämölle ja se nosti villasta maksettavaa summaa. Ennen ykköslaatuisesta villasta maksettiin 2,5€/kg, nyt Pirtin Kehräämö maksaa siitä 4€/kg, erittäin laadukkasta villasta jopa 5€/kg. Tästä lampuritkin ovat kiitelleet, sillä nyt villan hoitamisessa ja keräämisessä on enemmän järkeä.

villa paali

Suomalainen villa lampaasta vyyhdiksi

Omassa mielessä lampaan ja villalankakerän välillä on yhtäsuuruusmerkki. Oikeasti tässä välissä on todella monta työvaihetta. Pirtin Kehräämössä tapahtuu villan vastaanoton jälkeen villan pesu, avaus ja sekoitus, karstaus, kehruu, kertaus, vyyhtäys sekä lopuksi viimeistely.

Pirtin Kehräämö kehrää suomalaisten lammastilojen villaa lammastilojen omaan käyttöön, mutta myös Villanka-tuotemerkin alle. Koska tämän vuoden aikana käsiteltävän villan määrä pyritään tuplaamaan Pirtin Kehräämössä, villaa viedään vuoden aikana kolme rekkalastillista Iso-Britanniaan pestäväksi. Siellä villa saadaan pestyksi nopeammin ja tehokkaammin kuin Suomessa, lisäksi siellä lanoliini saadaan villasta otettua talteen. Pesukuljetusten hiilijalanjälki kompensoidaan kehräämön omistajan eli Lammastaloussäätiön metsien hiilinieluilla. Omalla Hiirolan kehräämöllä on Pirtin Kehräämöllä tilat, jossa saadaan pestyä pienemmät erät lampureiden omaa villaa. Villan pesussa tapahtuu suurin villan hävikki. Villan painosta tippuu n. 25% pesussa, kun villasta irtoaa lika sekä rasva.

villan vastaanotto

Villan vastaanotossa lajitellaan villat laadun mukaan. Osa villoista paalataan Iso-Britanniassa pesemistä varten.

 

villan pesu

Pirtin Kehräämön pesutiloissa saadaan pestyä pienemmät erät villaa. Kuvan oikeassa reunassa olevassa altaassa pilkottaa se vesi, mitä villan pesussa irtoaa – villassa on aikamoinen määrä likaa!

 

villan peseminen

Pesun jälkeen villa kuivataan pienissä kuivaushuoneissa. Tässä ollaan tekemässä beigeä lankaa, sillä nyt jo on ruskeaa villaa lisätty valkoisen villan joukkoon.

Villan avauksessa valmistellaan villat karstausta varten, poistetaan roskat sekä sekoitetaan eri värisiä villoja luonnonvärisävyisiä lankoja varten. Villan avaus tehdään koneellisesti. Koneesta villa matkustaa putkia pitkin isoon huoneeseen. Tänne olisi ollut kiva humpsahtaa, niin pehmoiselta näytti!

villan avaus ja sekoitus

Villa avataan villanavauskoneessa, mistä villa tulee putkia pitkin erilliseen huoneeseen.

Villan avauksen jälkeen villa karstataan. Karstatessa kuidut asettuvat samansuuntaisesti. Karstauksessa syntyy hahtuvaa, huovutuslevyä sekä esilankaa kehruuta varten.

karstaus

Tällä kertaa karstauksessa syntyy huovutuslevyä.

Kehruussa esilankaa venytetään sopivan paksuiseksi ja annetaan yksisäikeiselle langalle kierre. Näitä yksisäikeisiä lankoja kerrataan yhteen 2-, 3- tai 4-säikeiseksi ja lanka paksuuntuu sekä vahvistuu.

esilangan venytys

Esilanka venytetään ja kehrätään langaksi.

 

Villanka lanka

Kehrättyä lankaa kerrataan eri paksuisiksi langoiksi.

 

kampalanka villa topsi

Kampalanka valmistetaan villatopsia venyttämällä.

Lopuksi lanka vyyhditetään, jonka jälkeen lanka vielä pestään, jotta pellavaöljypohjainen kehruuöljy ja muu langan valmistuksessa muodostunut irtolika lähtee pois. Vasta tämän jälkeen lanka on valmista vyötettäväksi ja myytäväksi.

vyyhditys

Langat vyyhditetään koneellisesti, mutta sidotaan käsin.

 

Villanka langat

Isot lankavyyhti-säkit näyttävät ihanan houkuttelevilta. Mitä ihania projekteja näistä syntyykään!

Mikä ihmeen TEX?

Muistan, miten opiskeluaikoina puhuttiin langan tex-luvusta, mutta sittemmin olen tottunut tulkitsemaan langan paksuutta suhteessa grammamäärään. Pirtin Kehräämön langoissa kuitenkin lankojen tiedoista jo otsikkotasolla löytyy ensimmäisenä TEX. Laskukaava menee näin: 1 TEX = 1g/1000m. Eli yksi tex tarkoittaa sitä, että 1000 metriä pitkä säie painaa gramman. Jos lanka on 180 tex x 3, tarkoittaa se, että lanka on kolmisäikeinen ja kukin tuhatmetrinen säie on 180 gramman painoinen. Eli 1000 metriä lankaa painaa 3 x 180 g =  540 g. 100m/54 g.

Itse tykkään pyöritellä lankoja mielessäni suhteutettuna 100 grammaan. Tex-luvut lasken matemaattisen kaavan sijaan kätevästi vaikkapa tällä tex-laskurilla. Vaikka TEX löytyy Pirtin Kehräämön verkkokaupasta otsikkotasolta, löytyy tarkemmat tiedot kyllä myös jokaisen langan kohdalta. Tässä kuitenkin koottuna:

140 x3 = n. 230 m/100g

180 x3 = n. 180 m/100g

140 x2 = n. 350 m/100g

110 x4 = n. 220 m/100g

90 x3 = n. 360 m/100g

villalanka vyyhti kone

Villanka 2021 on monia uusia lankoja

Pirtin Kehräämö valmistaa lankoja suoraan lammastiloille heidän omista villoista sekä alihankintana muille yrityksille, mutta se myy lankaa myös itse Villanka-tuotemerkillä. Tänä syksynä tulee verkkokauppaan myös uusia Villanka -lankoja. 100 % villaa olevia 180 tex x 2 karstalankoja (270m /100g) on tulossa uusissa väreissä. Verkkokauppaan on tulossa myös iso satsi vakiovalikoiman kauan loppumyytynä ollutta 140 tex x 3 karstalankaa 18 vakiosävyssä.

villanka teku

Lisäksi tulee sukkalangaksi nylonvahvisteista karstalankaa, Villanka Teku -lankaa, joka vahvuudeltaan on 160 tex x 2 (310 m/100g). Tämä lanka on sikäli jännittävä uutuus, sillä siinä käytetty lampaanvilla on texel-rotuisten lampaiden villaa. Texel on liharotu, joten villa on erityyppistä kuin suomenlampaan villa, hieman karkeampaa ja kovempaa, mikä tekee villasta kestävämmän sukkia varten sekä on kuohkeaa eikä huovu herkästi. Teku-langassa käytettävä nylon on biohajoavaa. Sukkalankoihin saadaan myös aivan uusia värejä.

villanka pirtin kehräämö

Itse ostin kehräämöltä lankoja niin villasukkiin kuin villapaitaankin. On ihan uudella tavalla upeaa käyttää lankaa, kun on nähnyt, miten monia työvaiheita langan valmistuksessa on ollut ja tietää, että lanka on mennyt tuon ja tuon koneen läpi. Suomalainen villa on upea, kotimainen materiaali.

Koodilla sormustin saat Pirtin Kehräämön verkkokaupassa 10% alennuksen normaalihintaisista tuotteista. Alekoodi on voimassa 30.11.2021 asti.

 

Anni

instagram | facebook

Kommentit (2)

Tämähän oli oikein kattava katsaus langan valmistamiseen. Olen aiemminkin nähnyt jotaki vastaavaa mutta ei näin hienoa. Kiitos tästä. Olen käyttänyt Pirtin Kehräämön lankoja useitakin ja aina on ollut kiva neuloa Oikeasti kotimaista lankaa. Kuten myös Tukuwoolista tykkään. Ja tietysti pientilojen langat ovat ihania ja niistä löytyy erilaisia värejä kuin tehdasvärjätyistä. Kotimainen villa ja lanka onneksi on nyt alkanut hyvin tulla tietoisuuteen ja neulojien puikoille enenevässä määrin.

Kiva kuulla! Samaa mieltä, tuntuu hyvältä neuloa oikeasti kotimaista lankaa ja on hienoa, että sitä myös käytetään enemmän. Itse asiassa jos olen ymmärtänyt oikein, Tukuwoolin langat kehrätään juurikin Pirtin kehräämöllä 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X