sormustin - Banneri

Suomen Kädentaidot -messutapahtuma lähestyy kovaa vauhtia! Tässä kun on pandemian varovaisuuksia parin vuoden edestä takana, tuntuu lähenevät messut aivan erityisen kutkuttavilta. Kutkuttavilta messut tuntuvat myös siksi, että nämä ovat ensimmäiset Suomen Kädentaidot -messut minulle. Onkin ihana perehtyä jo etukäteen siihen tarjontaan, mitä messuilla on tulossa! Messut järjestetään 18.-20.11.2022 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Kuva: Jyri Kivimäki

Tulevaisuus edellä

Suomen Kädentaidot -messutapahtuma alkaa kutkuttavilla avajaisilla. Avajaisissa rouva Jenni Haukio kertoo Taito-Finlandia-palkinnon voittajan ja pitää messujen avajaispuheen. Lisää avajaisohjelmasta voit lukea täältä.

Tämän vuoden käsityömessujen teemana on Tulevaisuus tehdään käsin. Teemasta kerrotaan kauniisti näin: ”Kaikki käsityötaito on arvokasta ja jokainen toteuttaa kädentaidoissa luovuuttaan itselle sopivalla innostuksella. Aivan alusta alkaen, pienesti, suuresti, ostamalla valmista, tekemällä ja oppimalla alusta alkaen itse. Jokainen kädentaitaja kannattelee käsityökulttuurin jatkuvuutta myös tulevaisuudessa. Kädentaitajat vaille vertaa. Oletko sinä yksi heistä?”

suomen kädentaidot 2022

Minusta on ihanaa, että kädentaitojen ympärillä puhutaan tulevaisuudesta. Uskon, että kädentaidoilla on iso merkitys siinä, miten elämäntapaamme saadaan ekologisemmaksi ja kestävämmäksi, esimerkiksi vaatteiden korjaaminen tulisi olla kaikkien omaama kansalaistaito. Kädentaitoja on hyvä ylläpitää myös sen vuoksi, että käsityökulttuuri säilyy tulevillekin sukupolville.

Kestävää elämäntapaa käsityömessuilla

Itseä kiinnostaa kestävä elämäntapa kovasti. Näin ollen haluan tsekata, mitä uutta ja jännittävää kierrätys- tai kestävyys-teemaista kässäilyä messuilta löydän! Tässä muutaman tärpit, jotka itse haluan ehdottomasti katsastaa:

 • Ensimmäiseksi haluan ehdottomasti katsastaa T!ink Design Shop -teema-alueen, joka löytyy E-hallista. Tältä teema-alueelta löytyy kotimaisia tuotteita, jotka on valmistettu ekologisten ja eettisten periaattein. Alueen teemoina on suomalainen kestävä muotoilu ja kiertotalouden mahdollisuudet.  Lue lisää T!hink design shop-alueesta täältä.
käsityömessut

Kuva: Jyri Kivimäki suomen kädentaidot -messut

 • Erilaiset kierrätysmateriaalit kiinnostavat kovasti. Pirtin Kehräämön uutuuslanka, Kierrätysvillalanka, kiinnostaa kovasti, joten sitä ajattelin käydä hiplaamassa Pirtin Kehräämön pisteellä A611.
 • Haluan ehdottomasti käydä myös hiplaamassa Kongaamo-yrityksen (E418) värikkäistä retrokankaista tehtyjä takkeja. Vaikka itse ei innostuisikaan retrokankaista, kannattaa takkeja käydä kokeilemassa, jotta oppii, miltä tuntuu laadukas, 50-60-luvun kangas. Sellaista kangaslaatua ei enää valmisteta.
 • Nextiili (A1240) on erikoistunut tekstiilien kierrättämiseen, mikä on ihan superjuttu. Täällä aion viivähtää tovin!

Messutärppejä askarteluun ja muihin käsitöihin

Itseä on viime aikoina innostanut saippua-askartelut lasten kanssa sekä erilaiset  hartsikokeilut. Siksipä ajattelin piipahtaa etsimässä saippuavärejä ja kivoja muotteja sekä jotain askartelutarviketta lapsille. Ainakin tällaiset näytteilleasettajat tsekkaan:

 • Askarteluliike Taitava (A301), heidän nettisivuillaan oli ainakin kattava valikoima silikonimuotteja ja saippuavärejä.
 • Askartelumaa.fi (C539) tsekkaan myös, sillä haluaisin nähdä heidän nettisivuillaan olevia 3D-paperiveistoksia livenä, toivottavasti niitä on mukana siellä!
 • Askartelutarviketukku Farnia (C151) pitänee sisällään yhtä sun toista myös.
 • Pitää mikkeliläistä Mosaiikkimyymälääkin (C511) käydä moikkaamassa!
 • Hartsivarastoni tarvitsee täydennystä. Hartsiostoksilla ajattelin käydä Omakorussa (C401)
 • Blockwallah (C261) myy puisia leimasimia. Löytyisiköhän täältä joku sievä lintuleimasin?

  Kuva: Jyri Kivimäki

Myös muita käsityöjuttuja, ompelu- ja neulomisjuttuja, kurkin näiltä näytteilleasettajilta:

 • Ommellinen myy aivan ihania kankaita. Vaikka olen kankaidenostokiellossa nyt, niin pakko on käydä tsekkaamassa, mitä ihanaa löytyisi heidän myyntipisteeltään (C821)
 • Olen seurannut somessa Idän kehräämöä (A848), joka kehrää ja värjää lähellä tuotettua villaa Pohjois-Karjalassa. Vihdoin pääsen hypistelemään heidän suomalaisia lankojaan!
 • Uusi kehräämö Puumalassa, Saimas spinnery oy (C359), on myös messuilla!
 • Laine Magazinen (A369) luona haluan käydä imemässä vähän neulefiilistä tähän syksyyn.
 • Löytyisiköhän Lankavalta (A501 ja C201) jotain uutuuslankoja tai -värejä?
 • Myös kaikki eri Taito ry:t on paikalla Taito-kadulla. Taidolta löytyy usein uusia kivoja ideoita ja materiaaleja. Esim. Taito Etelä-Pohjanmaa löytyy paikalta A768 ja vierestä meidän Mikkelin Kenkävero A769.
 • Uusimmat Tauko-lehdet löytyy Tauko Magazinen pisteeltä C930
 • Toika (A10 ja A621) myy erilaisia työvälineitä mm. kudontaan. Sieltä saattaisi löytyä jotain uutta käsityövermettä kokoelmiini.
 • Eikä pidä unohtaa kollegiaalista tukea Tekstiiliopettajaliiton osastolla E1204

Työnäytökset ja luennot opettaa uutta

Eikä pidä unohtaa messujen muuta, kattavaa ohjelmaa. Itseäni kiinnostaa ainakin:

 • A-hallin Taitolavan ohjelma, mm. pe 12.30 Kimapuko, joka on minulle ihan uusi juttu!
 • yrittäjähenkisiä nuoria ideoineen löytyy 4H-yhdistyksen osastolta A1360
 • Välillä voi rauhoittua tekstiilitaiteen äärelle. Heidi Linsénin tuftausnäyttelyä voi ihastella E-hallissa osastolla E50.
 • Suomen Uutuustuote -näyttely (A649) pitää tsekata kanssa! Ihanaa, kun uudet ideat ja tuotteet saavat näkyvyyttä!
 • Taito yrityslaboratorio (A848) esittelee uusia, aloittelevia käsityöyrityksiä! Sinne siis!

Toki Suomen kädentaidot -messuilla on myös muotinäytöksiä ja työnäytöksiä enemmänkin! Onneksi messuilla voi edetä oman aikataulun ja impulssien mukaan! Koko messujen ohjelma löytyy täältä. Lippukauppaan pääset suoraan tästä.

suomen kädentaidot -messut, muotinäytös

Kuva: Jyri Kivimäki

 

Huh, tässähän aivan innostuu! En malta odottaa, että Suomen kädentaidot -messut olisi jo pian! Vinkkailen messuohjelmasta ja omista tärpeistä seuraavan kuukauden ajan säännöllisesti instagramissani, tiedossa on myös lippuarvontaa, joten kannattaa kurkkailla sormustin-instagramiinkin, mitä kaikkea messujuttua sieltäkin löytyy!

Mitä sinä odotat eniten Suomen kädentaidot -messutapahtumalta?

 

Anni

instagram / facebook

Kommentit (2)

En ole myöskään koskaan käynyt!
Jonkun kerran on ollut suunnitelmissa mennä, mutta vuodenaika on ollut ajokeleineen pitkänmatkalaiselle turhan haastava.

Samasta syystä se on oikeastaan itselläkin jäänyt – pitkästä matkasta ei niin helppo lähteä, mutta tänä vuonna kerrankin!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X