sormustin - Banneri

Pallokuosit ovat ihania, leikkisiä ja hauskoja! Pallokuoseja – tai kansainvälisemmin polka dot -kuoseja – löytyy sisustustarvikkeista, vaatteista, tapeteista ja vaikka mistä. Vaan mitä löytyy pallokuosin takaa, millainen historia on nykyisin niin hauskoilla palleroilla?

polka dot kuvio*

Pallokangas symboloi kulkutauteja ja taikuutta

Keskiajan Euroopassa pallokuosi ei todellakaan ollut mikään hauskuuden ja leikkisyyden symboli. Päin vastoin pallerot symboloivat tauteja ja likaa, ja siksi pallokuosiin pukeutuminen oli paheksuttavaa. Jos kankaaseen mieli saada palloja, oli ne tehtävä jälkikäteen käsin, sillä keskiajalla ei ollut vielä osaamista, jolla pallojen luominen kankaaseen olisi onnistunut helposti. Käsin tehden pallot olivat kuitenkin epäsäännöllisiä. Sattumanvaraiset pallot taas muistuttivat eri tautien, kuten isorokon, paiseruton ja lepran aiheuttamaa ihottumaa. Polka dot -kankaat olivat kiellettyjen listalla aina 1600-luvulle.

Ei-länsimaisissa kulttuureissa pallot ovat olleet paljon positiivisemmassa valossa. Pallot symboloivat usein taikuutta afrikkalaisessa taiteessa – mitä pienempiä palloja ja mitä tiheämmin niitä on, sitä taianomaisempi kuvattu henkilö tai asia on. Pallot ovat symboloineet myös miehistä viriiliyttä ja suorituskykyä.

1900-luvulla palloista tuli leikkisiä ja iloisia

Polka dot -kuosin suosio iski todella 1900-luvulla. Nimitys tuli polkka-tanssin suosion mukana. Polka dots -kuosi on yhtä leikkisä ja kevyt kuin polkkakin. Pallot olivat mainio myyntiartikkeli ja myyntiin tuli monenlaisia pallollisia tuotteita. Itse polka dot -nimitystä pilkullisesta kankaasta käytettiin ensi kertaa 1857 Godey’s Lady’s Book -nimisessä naistenlehdessä.

Buustia pallokuosin suosiolle tuli, kun Miss America Norma Smallwood kuvattiin 1926 pallokuosisissa bikineissä ja 1928 pallokuosi löytyi Minni Hiiren mekosta ja rusetista. Polka dot -kankaat tulivat kunnon megahitiksi 40-luvulla, jolloin pilkullisia kankaita näkyi kaikkialla, Sinatrakin lauloi ”Polka dots and Moonbeams”. Löytyivät pallot tuolloin myös Christian Diorin vaatteista ja asusteista. Julkkikset, kuten Marilyn Monroe ja Elizabeth Taylor, pukeutuivat myös pilkkuihin.

Toinen pilkullisen kankaan suosion kausi tuli 60-luvulla. Tuolloin suosion taustalla oli Brian Hylandin hitti ”Itsy Bitsy Tennie Weenie Yellow Polka dot Bikini”. 60-luvulla Batmanin vihollisten joukkoon liittyi Polka Dot Man. Pilkukkaat kankaat ovat olleet vahva osa myös rockabilly- ja pin up-kulttuuria.

pallokuosi villasukissa

Pallokuosi on retro ja vintage

Nykyisin pallot usein liitetään retroon ja vintageen. On se nykyisin myös nimenomaan hauska ja leikkisä kuosi. Pallokuosi nähdään usein myös naisellisena ja tyttömäisenä – ehkä juuri siksi, että palloja oli paljon erityisesti naisten vaatteissa tuolloin 40-60-luvuilla. Historian valossa siis voi sanoa, että pallokuosi on todellinen klassikko. Itse olen myös yllättynyt, miten niinkin simppelillä kuviolla kuin pallokuosilla voi olla historian saatossa niin monia erilaisia merkityksiä ja konnotaatioita.

Pallot pääsivät myös yhteen kesän käsitöistä. Neuloin kirjoneulesukat, jossa oli palloja. Roosan värinen lanka on itse avokadolla värjättyä, muut langat jämälankojen joukosta. Puikkoina oli 3,5 cubicsit. Pallojen kirjoneulekaavio on täältä.

 

Anni

 

Lähteet:

theoldtimey.com/the-fascinating-origins-of-polka-dots/

thehairpin.com/2013/06/a-brief-history-of-polka-dots/

fashionologiahistoriana.com/costume-history-legends-essays-in-english/polka-dot-pattern-in-history-of-fashion

Kommentit (2)

Olipa kiva ja mielenkiintoinen teksti.

Oi kiitti!! Olin itsekin ihan innoissani näistä historian käänteistä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X