sormustin - Banneri
Näin teet tossut

Meillä oli Aan elämässä merkittävä viikko, sillä tällä viikolla hän aloitti päivähoidon. Osa-aikaisena, mutta silti. Jätkänpätkä mennä tohottaa siellä innoissaan, äidillä tekee enemmänkin tiukkaa. Kun jätin hänet ensimmäistä kertaa sinne yksin, meni kotimatkalla itkuksi. Hoito sujuu jo kuitenkin hienosti ja tämä järjestely mahdollistaa minulle paremmin osa-aikatöiden tekemisen. Toinenkin kiva juttu tässä päiväkotielämän aloittamisessa on, nimittäin pääsin ompelemaan Aalle tossut!

Tänä syksynä käsityöryhmissä on vilissyt toinen toistaan söpömpiä tossuja. Aina mukana on kulkenut sana ”folio”. Sitten (kuta kuinkin jokaisen kuvan alla) käydään keskustelu, että mitähäh, miten, ja sitten joku ystävällinen kertoo. Ja sama toistuu seuraavien söpöjen tossujen kohdalla. Kertoisin, jos tietäisin, kuka alunperin keksi käyttää foliota tossun kaavan ottamisessa, idea ei ole siis omani. Muoks! Alkuperäiseksi nerokkaan idean keksijäksi paljastui Leena Virkki – suuri kiitos siis hänelle loisto-oivalluksesta! Nytpä kuitenkin kerron, miten nuo mystiset ”foliotossut” tehdään – minun tavallani.

Tossut lapselle

Tarvitset tossujen tekoon

  • tossunkäyttäjän jalan
  • foliota
  • paperia
  • trikoo- tai college-kangasta tossuun sekä vuoriksi
  • framilon-nauhaa
  • nahkaa tossunpohjiin – tossut voi tehdä myös kokonaan kankaasta
  • ompeluklipsejä

Näin teet tossut

1. Aseta jalka paperin päälle ja piirrä jalkapohjan ääriviivat. Tässä sinulla on jalkapohjaosan kaava.

Kaava folion avulla

Tossun päällisen kaava tehdään painelemalla folio jalan päälle.

2. Aseta tossun käyttäjän jalka jalkapohja lattiaa vasten ja asettele folio mahdollisimman jalan myötäisesti jalkapöydän päälle ja nilkan ympäri. Leikkaa foliomalli kantapään takaa keskeltä ja irrota folio. Leikkaa lattiaa vasten tullut ylimääräinen folion osa pois ja suorista jäljelle jäänyt folion osa. Leikkaa kaavaan sopiva nilkan muoto. Piirrä päälliosan kaava vielä paperille. Tässä voit varmistaa, että päälliosan kaavan ulkoreunan pituus on sama kuin jalkapohjan kaavan ympärys.

Tossun kaavat

Kaava tehdään folion muotojen perusteella.

3. Leikkaa jalkapohjan kaavalla kaksi nahkapalaa tossujen pohjiksi. Muista saumanvarat. Esimerkiksi verhoiluliikkeistä voi saada ylimääräisiä nahkapaloja.

4. Leikkaa sekä päällikankaasta että vuorikankaasta kaksi kappaletta päälliosan kaavalla. Muista saumanvarat.

5. Laita päällikappale ja vuorikappale oikeat puolet vastakkain. Ompele sisäkaarre, ompele samalla saumaan framilon-nauha nauhaa hieman venyttäen. Tee näin myös toisille tossukappaleille.

Tossun ompelun välivaiheet

Vasemmalla tossusta on ommeltu sisäkaarre framilonin kanssa. Oikeanpuoleisessa tossussa näkyy, miten takasauma ommellaan.

6. Seuraavaksi ompele takasauma, vuori- ja päällikappale yhdellä saumalla.

7. Asettele tossukappale ja nahkainen pohjakappale oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä ne toisiinsa ompeluklipsein. Näin osat pysyvät paikoillaan mutta klipsit eivät tee reikiä niin kuin nuppineulat. Itse laitoin pohjakappaleen siten, että pehmoinen puoli on lattiaa vasten ja sileä puoli jalkapohjaa vasten. Omassa versiossani päällikappale jäi hieman liian reiluksi, joten levitin ylimääräisen kankaan tasaisesti pois. Olisin voinut ommella tossun päähän myös rypytysnauhan. Ompele jalkapohjakappale sekä päällikappale ensin yhteen ompelukoneella, sitten huolittele siksakilla tai saumurilla.

Tossun ompelemisen välivaiheet

Jos päällikappale on reilu, ompele siihen rypytysnauhat tai levitä kangasta tasaisesti pois.

8. Käännä tossu oikein päin ja käytä!

 

Tämä oli todella nopea ompelutyö, ja löysiä sukkia inhoavalle lapselle ihanan napakka ja tukeva tossumalli. Tällaiseen saa hävitettyä kivasti jämätilkkuja eli isoa taloudellista satsausta nämä tossut eivät vaadi!

 

Ja sitten vain tossuttelemaan!

 

Anni

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X