sormustin - Banneri

Meillä prinsessaleikit eivät ole oikein koskaan olleet ”in”. Ee on mieluummin könynnyt lattioita pitkien leikkien koiraa tai leikkinyt Sleisch-hevosillaan tallia. Vaikka tietenkin tämä on minulle äitinä täysin ok, silti on jäänyt sydämeeni pieni hörselöiden ja helmojen kaipuu – vaikka en olekaan mikään hörselötyyppi. Kun pistäydyin Juustoportille avatussa Kimmin kangaskaupassa, lähdin sieltä mukanani täysi heräteostos, jolla täyttäisin hörselökaipuuni ja joulun tienoon juhlavaatetuskin Een kohdalta olisi kunnossa. Tyllihame! Helppo, mukava, vaivaton. Toimii arkisemmankin trikoisen paidan ja sukkahousujen kanssa mainiosti. Kuminauhan kiiltelevä hopea tuo mukavaa juhlallisuutta. Jes!

tyllihame

Tyllihameita voi valmistaa monella eri tapaa, useimmiten tylli rypytetään rypytyslangalla. Itse kuitenkin rypytin tyllin framilonilla, kuten Kimmiltä suositeltiin. En laittanut tyllin alle alushametta, sillä hamekerroksia tuli kuusi ja ryppyisinä tekevät hameesta hyvin peittävän.

tyllihame

Tarvikkeet tyllihameeseen

  • Pehmeää tylliä neljä hameen korkeutta (116-kokoon tein 40 cm korkean hameen eli ostin tylliä 160 cm. Jos haluaa muhkeamman hameen tai hameen koko on isompi, kannattaa tylliä olla useampi korkeus)
  • Framilon-nauhaa
  • Leveää vyötärökuminauhaa
  • Ompelukone

 

Näin teet tyllihameen

1. Leikkaa kankaan pitkistä reunoista epätasaisuudet pois. Sen jälkeen leikkaa kangas neljäksi hameenkorkuiseksi kaitaleeksi.

2. Seuraavaksi ompele framilon-nauha tyllikappaleiden yläreunaan siksakilla. Venytä framilonia niin paljon kuin sielu sietää. Mitä enemmän venytät, sitä ryppyisemmäksi tyllin saat. Kun tyllikaitale loppuu, älä katkaisen framilon-nauhaa, vaan jatka samaan nauhaan heti perään toinen kaitale. Ompele näin myös loput tyllikaitaleet. Näin neljä tyllikaitaletta kiinnittyy toisiinsa framilonilla pitkäksi, rypytetyksi tyllikaitaleeksi.

3. Ompele vyötärökuminauha lenkiksi.

Tyllin kiinnitys kuminauhaan

Tylli kiinnitetään kuminauhaan spiraalina.

4. Pyöritä tylli sen oikea puoli (framilon jää nurjalle) kuminauhan oikeaa puolta vasten. Kiinnitä tylli muutamalla nuppineulalla kuminauhaan. Kun kierros tulee täyteen, pyöritä tylliä spiraalina uusi kierros ja siirrä nuppineulat siten, että niillä kiinnittyy edellinen sekä uusi tyllikerros. Tee näin kunnes tylli on pyöritelty kuminauhaan kiinni kokonaan. Tähän hameeseen kierroksia tuli kuusi. Kiinnitä lopuksi tylli useammasta kohtaa nuppineuloilla, jotta eri kerrokset pysyvät paremmin paikoillaan. Tyllipalojen vaihtumiskohdat eivät tule esille ryppyjen joukosta.

Tyllihame

Lisää nuppineuloja lopuksi, jotta tyllikerrokset pysyvät paremmin paikoillaan.

5. Ompele sekä tylliä että kuminauhaa hieman venyttäen tylli kiinni kuminauhaan siksakilla. Tässä vaiheessa kannattaa olla huolellinen, jotta kaikki tyllikerrokset kiinnittyvät kuminauhaan. Tyllikerroksia voi vetää hieman kuminauhan yli, sillä ylimenevän osan voi leikata lopuksi pois. Koska tylli ja kuminauha ommellaan oikeat puolet vastakkain, tulee tyllin yläreunasta hieman pöyheämpi. Tyllin voi kuitenkin yhtä lailla kiinnittää myös kuminauhan alle. Tämä on makuasia! Leikkaa langanpätkät pois ja käännä hame oikein päin.

 

Tyllihameen ompelu

Tyllikerrokset ja kuminauha ommellaan toisiinsa oikeat puolet vastakkain.

 

Nyt vain odottelemaan joulua ja muita talven juhlia! Huomasithan, että jouluaattoon on tasan kaksi kuukautta! Ihanaa!

 

Anni

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X