sormustin - Banneri

Vuodenajat vaihtuu ja huomaan etsiväni hollille koko ajan lämpimämpiä vaatteita. Kaikkea ei ole tullut huollettua pitkään aikaan, eikä varsinkaan viime keväänä, kun villapaidat ja muut ovat jääneet kaappiin kesäksi. Sain vaatehuoltoon ja kodinhoitoon erikoistuneelta Arkivé Atelierilta vaatehuoltopaketin, jonka avulla pistin heti useammat tekstiilit kuntoon. Vaatteiden korjaamisen lisäksi hyvä vaatehuolto on super tärkeää vaatteiden käyttöiän pidentämiseksi.

Etu ei koske Arkivé Huoltosettejä. Alekoodi on voimassa 13.-17.8.2023
Tilaa myös Arkivé Atelierin uutiskirje tästä linkistä.
Tilaamalla uutiskirjeen osallistut arvontaan, jossa voit voittaa Arkivén L-kokoisen vaatesetin (arvo 296€).
 
vaatehuolto Arkivé Atelier

Nukkaleikkurilla uuden näköiseksi

Nukkaleikkuri on vaatehuollon lempparini. Nukanpoisto tekee nopeasti vaatteesta siistin näköisen ja kirjoneuleiden kohdalla myös kirjoneulekuviot kirkastuvat. Sain käyttööni Pilo 2 -nukkaleikkurin, joka on kaunis muotoilultaan ja työskentelypinnaltaan hieman tavanomaisia leikkureita isompi. Tämän nukkaleikkurin ehdoton etu halvempiin ”markettileikkureihin” on erityisesti se, ettei nukka jää jumiin leikkuriin. Edellisten leikkureiden kanssa erityisesti neuleista nukkaa poistaessa nukka on usein jäänyt leikkureiden keskelle jumiin ja nukanpoiston aikana leikkuri on pitänyt purkaa monta kertaa jumin poistamisen vuoksi. Tällaista ongelmaa en ole vielä havainnut tätä leikkuria käyttäessä. Lisäksi erityisplussa tulee siitä, että tämä leikkuri ladataan USB-piuhalla eikä erillisiä pattereita tarvitse.

nukkaleikkuri

Leikkurin alla olevan sukan vasen puoli on vielä käsittelemättä.

Olen aiemmin poistanut nukkaa lähinnä neuleista, mutta nyt kokeilin leikkuria myös pellavahousuihini. Vuosi sitten kirpparilta ostamissani housuissa oli paljon epäsiistin näköiseksi tekevää höytyvää. Nukkaleikkurilla sai tämänkin poistettua ja housujen pinta siistiytyi huomattavasti.

vaatehuolto nukkaleikkuri

Vaateharja tahroihin ja teippiharjan tilalle

Muistan lapsuudesta mummin harjanneen vaatteita vaateharjalla. No nyt harjaan vaatteita minäkin! Kent-CP6-vaateharjalla voi poistaa irtolian vaatteen pinnasta ilman pesua. Itse asiassa aika monikin lika lähtee vaatteen pinnasta harjaamalla. Lisäksi vaateharja tekee turhaksi teippiharjat, sillä vaateharjalla saa vaatteen pinnasta harjailtua karvat sun muut pölyt. Vaateharja toimii myös villavaatteiden silottamiseen ja siistimiseen. Aloitin pitkän villakangastakin harjaamisen, sillä vanha takki on kerännyt karvoja ja pölyjä kaapissa, mutta myös nyppyyntynyt ajan saatossa. Harjalla pääsee irtohötyistä eroon, mutta samalla myös villakangastakin pinta silottuu.

vaateharja

Vaateharjan hyvä seuralainen on harjanpuhdistaja, jolla saa putsattua vaateharjan lisäksi myös hius-, matto- ja lemmikeille tarkoitetut harjat. Puhdistin meiltä pari hiusharjaa ja onhan tuo ero edelliseen suht iso! Harjojen pohjissa oli irtohiusten lisäksi ihan rehellistä likaa, ja olin pohtinut jo uuden harjan ostamista, kun harja oli niin ällö jo. Harjanpuhdistajalla kuitenkin hiukset sekä irtolika lähti harjasten välistä eikä todellakaan uuden harjan hankkimiselle ole tarvetta.

harjanpuhdistaja

Tahrat pois oikeilla aineilla

Sitten kun ei vaateharja riitä tahranpoistoon, voi kääntyä pesukoneen puoleen. Vegaaninen, biohajoava ja hajuton Suomessa valmistettu tahrastick sopii ärtsyille tahroille, kuten rasva-, ketsuppi-, viini-, veri- ja marjatahroille. Tahra kostutetaan lämpimällä vedellä ja tahrastickiä hierotaan tahralle. Tätä aion säilyttää pyykkikorin lähellä, jotta vaatteista tulisi tahrat poistettua heti ja tahraiset vaatteet tulisi laitettua heti myös pesuun. Liian usein lapsiperheen tohinassa nimittäin tahrat jää poistamatta, jolloin ne myös tinttaantuu ja lähtee vaatteesta paljon huonommin. Nyt käsittelin tahrastickillä kesässä nuhjaantuneen lippiksen. Suurin osa tahroista lähti pois, joskin toinenkin käsittely varmaan vielä tarvitaan.

vaatehuolto tahrastickMyös villapaitani pääsi pesuun. Villa pesee itse itsensä ja tätä viime talvena valmistunutta villapaitaa en ole pessyt vielä kertaakaan, kun tuuletus on riittänyt. Paita on kuitenkin ollut niin aktiivisessa käytössä, että valkoinen helma ja hihat olivat jo aika harmaat. Tavalliset pesuaineet vahingoittavat eläinperäisiä kuituja kuten villaa ja silkkiä, joten niiden kanssa tulee valita aina villalle ja silkille sopiva pesuaine. Sain Arkivé Atelierilta ruusulta ja myskiltä tuoksuvaa biohajoavaa pesuainetta, joka sisältää myös lanoliinia. Tämä pesuaine sopii erityisesti villalle ja silkille.

villapesuaine

 

Sellainen oli tämän viikonlopun vaatehuoltoprojekti!

Etu ei koske Arkivé Huoltosettejä. Alekoodi on voimassa 13.-17.8.2023
Tilaamalla uutiskirjeen osallistut arvontaan, jossa voit voittaa Arkivén L-kokoisen vaatesetin (arvo 296€).
Mukavia vaatehuolto-hetkiä!
Anni
instagram | facebook

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X