sormustin - Banneri

Ei ole kovin montaa päivää kesälomaa takana, kun aivot alkaa jo raksuttaa, että mitä tekemistä lapsille keksisi – vielä on viitisenkymmentä lomapäivää ennen koulujen ja hoitojen alkamista. Toki ulkona ollaan, on mökkeilyä ja äänikirjoja, jätskiä ja leikkejä, mutta tekemisarsenaalia on hyvä olla takataskussa. Matematiikka on alkanut kiinnostaa keskimmäistäni, joten tästä matikkaherkkyyskaudesta kaiken irti ottaakseni tein hänelle matematiikka-väritystehtäviä. Tässä vinkkejä matematiikka-värityksiin!

matematiikka värityskuva

Matematiikkaa värittäen

Tulostin netistä ilmaisia värityskuvia. Parhaiten tällaisessa väritystehtävässä toimii erilaiset otukset ja örkit, koska silloin väritykset voivat olla mitä mielikuvituksellisimpia, toki myös otus-örkki-osasto on tällä hetkellä lapsenikin mieleen. Tein värityskuvan yläreunaan väritysohjepallerot, lapsi päätti, mistä numerosta tulee mitäkin väriä. Sitten vain kirjoittamaan laskuja otuksiin. Laskuja voi tehdä mielin määrin sattumanvaraisesti, mutta näin luokanopettajana huomioin laskuissa tietyt seikat ja tässä ne vinkiksi kaikille:

  • Ensin kannattaa toimia 0-10 lukualueella, se on helpointa, kun omat sormet riittää laskuavuksi – ja kyllä, sormia saa ehdottomasti käyttää laskemisessa, se on loistava kymmenjärjestelmäväline!
  • Yhteenlaskut ovat helpompia kuin vähennyslaskut eli yhteenlaskuista kannattaa aloittaa. Meille muuten luokanopekoulutuksessa opetettiin, että puhutaan lapsille yhteenlaskuista pluslaskujen sijaan ja vähennyslaskuista miinuslaskujen sijaan. Tällöin lapsenkin mieleen vahvistuu ajatus, että yhteenlaskussa lasketaan yhteen ja vähennyslaskussa vähennetään, plus ja miinus kun on termeinä aika abstrakteja.
  • Tuplat! Tee erilaisia tuplauslaskuja (1+1, 2+2, 3+3, 4+4 jne) ja toisin päin vähennyslaskuja (8-4=4. 6-3=3 jne.)
  • Kymppiparit! Lisää värityksiin kymppiparilaskuja (1+9, 2+8, 3+7) ja jotta värikuvasta ei tulisi vain yhdellä värillä väritettyä, niin kymppipareja hyödyntäviä vähennyslaskuja (10-3, 10-4, 10-5 jne.). Jos lukualue 0-10 on vielä liian haastava, pysy alueella 1-5 ja keskity vitosen hajotelmiin (1+4, 2+3, 5-4, 5-3 jne)
  • Jos yhteen- ja vähennyslaskut ovat jo tuttua kauraa, voi väritystehtävät tehdä kertolaskuihin. Vastauspallerot voi värittää yksittäisten lukujen sijaan tietyllä lukualueella, esim. sinisellä väritetään ne, joiden tulo on välillä 10-20, punaisella 20-30 jne.
matematiikka värityskuva

Jos kaipaat lisää tekemisvinkkejä lasten kanssa tehtäväksi, katso myös muut ohjeeni ja vinkkini täältä!

 

Mukavia matematiikka- ja värityshetkiä!

Anni

facebook | instagram

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X