sormustin - Banneri

Voi jestas, miten kylmä ulkona on! Nyt on lämmitetty takkaa ja laitettu jalkaan tuplavillasukat. Kokosin helppoja neuleohjeita tähän postaukseen, sillä nyt tekee mieli neuloa ja tehdä muitakin lämpimiä käsitöitä. Tänä aamuna totesin, että on aika tehdä ovien alta tulevalle vedolle jotain. Vaikka ovet ovat ihan nykyaikaiset, välissä on kunnon eristeet ja kaikki, niin silti oven alta tulee kylmää. Siispä työn alle tuli pikaompelus, vetostoppari. Vetostopparin täytteeksi voi käyttää ompelusilppua, vanhoja rikkinäisiä vaatteita tai lakanoita tai melkein mitä vain, ja näin antaa vanhalle materiaalille lisää käyttöikää.

vetostoppari oven eteen

Juttelin viime joulukuussa Metsäsairilan tekstiilijätteen kierrätysasiantuntijan kanssa ja hän kertoi, ettei ainakaan Metsäsairilan tekstiilijätekeräykseen ompelusilppua kannattaisi tuoda – palat ovat niin pieniä ja materiaalintunnistus haastavaa, että silppua ei voida hyödyntää. Silppu kannattaisi hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti itse ja loput laittaa sekajätteeseen. Tämä harmitti minua kovasti, sillä erityisesti koulussa ompelujätettä tulee aika paljon eikä minipieniä tilkkuja ole mahdollista hyödyntää määräänsä enempää. Lisäksi itselleni tuli yllätyksenä, että polyesteria on tekstiilinkierrätyksessä niin paljon, että se on lähes arvotonta. Siispä polyesteriset vanhat vaatteet ja ompelusilpun saa hyödynnettyä oikein hyvällä omalla tunnolla näihin vetostoppareihin! Nämä vetostopparit saa myös rusettinsa ansiosta auki ja kiinni, joten täytettä voi lisätä tai poistaa tarpeen mukaan.

Vetostoppari valmistuu näin

Tarvitset

n. 45×100 cm tai isomman kangaspalan

50 cm nauhaa

vetostoppari ohje

Leikkaa kankaasta 45×100 cm kokoinen pala. Pala voi olla myös isompi, jos haluat pidemmän tai leveämmän vetostopparin. Kankaaksi kannattaa valita jotain värikästä ja tummaa, sillä vaaleassa ja yksivärisessä kankaassa tahrat näkyvät helpoiten.

Tee siisti päärme toiseen lyhyeen päähän kangasta. Jos lyhyt sivu on hulpiossa, et tarvitse välttämättä päärmettä. Aseta kangas pitkät sivut kohdakkain, oikeat puolet vastakkain. Aseta nauha kaksinkertaisena n. 5 cm päähän yläreunasta sivusaumaan. Ompele suoralla ompeleella pitkä sivu sekä pussin pohja. Huolittele. Käännä pussi ja täytä pussi vanhoilla rikkinäisillä vaatteilla, ompelusilpulla, vanhoilla pyyhkeillä tai muulla keksimälläsi täytteellä. Itse laitoin pussin sisään mm. kangassoiroja ja muuta pientä kangastilkkua, jota en saa hyödynnetyksi muuten, rikkinäisiä vaatteita ja muutamat tiensä päähän tulleet toppahanskat.

vetostoppari oven eteen

Nyt on vetostoppari paikallaan oven edessä, niitä voi pinota myös useamman päällekkäin, jos siltä tuntuu. Ei tämä pakkasta täydellisesti pidä oven ulkona, mutta ainakin hidastaa – ja tulipa ompelutilkut ja rikkinäiset vaatteet uudelleen hyötykäyttöön!

Anni

instagram l  facebook

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X