sormustin - Banneri

Korinpunonta on tämän vuoden käsityötekniikka. Vuoden käsityötekniikka on Taito-liiton valitsema ja se paljastetaan aina Suomen kädentaidot -messuilla marraskuussa. Vuoden käsityötekniikan ideana on tuoda jotain tiettyä käsityötekniikkaa esille vuoden mittaan. Viime vuoden käsityötekniikka, langan kehrääminen, jäi testaamatta, mutta tämän vuoden korinpunonta oli pakko päästä kokeilemaan. Sopivasti saimmekin äitini kanssa joululahjaksi rottinkikori-kurssin. Kurssi pidettiin Taito Itä-Suomen Mikkelin pisteellä.

rottinkikori

Rottinkikori vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja kumihanskat

Ajattelin, että korinpunonta olisi jotenkin sutjakkaa ja nopeasti palkitsevaa hommaa. Minut kuitenkin yllätti se, miten työlästä se olikaan. Työläys tosin johtuu varmaan pitkälti itsestäni – ihoni ei tahtonut kestää hommaa, kumihanskat kädessä se sujui paljon paremmin. Jään myös herkästi nysväämään ja mallailemaan muodostuvia kuvioita, vaikka ehkä pitäisi luonnonmateriaaleja työstäessä luottaa prosessiin ja katsoa hommaa kauempaa.

Rottinkeja liotettiin ensin vedessä ja sitten aloitettiin punominen. Rottinkinauhat olivat välillä aika tahmeita ja niitä piti kiskoa ja asetella. Tämä onnistui tiukat kumihanskat kädessä paremmin. Työtä helpotti rottingin suihkupullolla suihkuttelu. Lopulta prosessi oli aika helposti sisäistettävissä, vaikka aikaa se otti enemmän kuin luulin.

rottinkikori

Hexagon-kori jälkiruoaksi

Kurssilla tehtiin korit perinteisellä palttinasidoksella. Lopuksi oli mahdollista tehdä vielä halutessaan myös hexagon-rottinkikori. Tartuin toimeen kurssilla ja tein korin loppuun kotona. Tykkäsin tästä hexagon-mallista ehkä perinteistä koria enemmän, koska tätä täytyi rauhassa pohtia ja punontaan keskittyä, että kuvio meni oikein. Lopputulos on ilmava ja materiaalia meni vähemmän, mutta kuvioiden kohdistus ja asettelu otti enemmän aikaa. Tämä rottinkikori jäi lenkottamaan toiselle sivulle hieman, mutta ensimmäiseksi hexagon-koriksi kuitenkin se on ihan kiva ja onnistunut.

rottinkikori hexagon

Kaiken kaikkiaan korinpunonta oli hauskaa, mutta olisi kiva kokeilla korinpunontaa vielä jostain muustakin materiaalista, mieluiten jostain kotimaisesta tai kierrätysmateriaalista. Vaikka rottinki on nättiä, jäi hieman mietityttämään, että mistä oloista Aasiassa kasvava rottinki lopulta tulee, hintaakin materiaalilla on aika paljon – perinteisen korin materiaalit maksoivat 48€ ja hexagon-korin materiaalit 25€. Saapa siis nähdä, tuleeko korinpunontaa testattua vielä toistekin tänä vuonna! Käyttöön kuitenkin korit tulivat heti, toisesta tuli lankakori, toisesta käsityökori, jossa on tämänhetkinen neuletyöni.

Oletko sinä punonut koria? Jos olet, niin mistä materiaalista?

Anni

instagram | facebook

Kommentit (2)

Miten olisi kotimaisesta järvikaislasta tai tuohesta tehdyt pienemmät rasiat/korit, tai havunneulasilla tehdyt? Ja tottakai kierrätysmateriaaleista: sanomalehdet tai tapettirullien jämät tms. T. alaa kouluttava ja kurssittava tuttava.

Järvikaislaa ja tuohta olisi mahtava päästä testaamaan!! Tuo tapetti voiskin olla kans kiva, sitä osaisin itsekin työstää, toisin kuin järvikaislaa ja tuohta! Kiitos vinkeistä!!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X