sormustin - Banneri

Leikittelen aika ajoin ajatuksella, että entä jos roskikseen ei saisi enää laittaa mitään ikinä. Jokaisen roskan kohdalla olisi tarkasti mietittävä, voisiko sen käyttää vielä jotenkin tai mikä parempaa, voisinko jotenkin estää sen roskan syntymisen. Ja jos haluaisi jotain uutta, tulisi materiaalit etsiä siihen omista varastoista ja jätteistä. Luen aika ajoin zero waste -ajatuksista, mitkä tuntuvat niin kutkuttavilta ja pala kerrallaan yritän siirtyä kohti jätteetöntä elämää (olen tosin aika alkutaipaleella). Viisi perusperiaatetta zero waste -elämäntavassa on kieltäydy, karsi, käytä uudelleen, kierrätä ja kompostoi (voit lukea lisää zero waste Finlandin sivuilta).

Marimekon kankaasta hame

Zero waste tarkoittaa, että kaikki käytetään loppuun asti

Zero waste -ajatusmaailman olen aloittanut jo perheidemme vaatteiden kohdalla – tavoitteena on, että roskikseen menisi mahdollisimman vähän yhtään mitään tekstiiliä ja itse hoidan mahdollisimman pitkälle kankaiden kierrättämisen eteenpäin. Pyrimme kuluttamaan vaatteet loppuun asti. Käyttökelpoiset vaatteet, joita ei enää käytetä eli esim. pieneksi jääneet lasten vaatteet pyrin myymään kirpparilla. Jos ne eivät mene kaupaksi, mietin tarkasti, voisinko itse hyödyntää materiaalin jotenkin. Lumput, joita en itse pysty hyödyntämään, kerään omaan pussiinsa lumppukeräystä varten.

Perheemme lastenvaatteet ovat usein käytettynä ostettuja, jonkun verran ompelen itse. Kun vaate on ollut kolmen tai viiden eri lapsen aktiivikäytössä, ei siitä jäljelle jää juuri mitään käyttökelpoista. Vanhat, likaiset, nuhjaantuneet bodyt ja housut olenkin leikellyt kestovanulapuiksi ja kestoräteiksi, osan leikkaan matonkuteeksi. Jos itselläni on esim. saumoista rikkinäinen paita, saatan ommella hyväkuntoisesta osasta vielä lapsille vaikka housut (saumoista saa vielä ehkä kestovanulappuja, pienimmät riipaleet sitten sinne lumppukeräykseen).

Poistosta takaisin käyttöön muodistamalla

Kangasvarastoissani on muutamia vanhoja vaatteita, jotka olen jemmannut erinäisistä poistopinoista itselleni. Usein vanhat materiaalit ovat todella laadukkaita, usein jopa laadukkaampia kuin nykyiset materiaalit, ja siksi niitä kannattaakin arvostaa. Olen säilyttänyt näitä vaatteita, jotta voisin uudistaa ne takaisin käyttöön. Yksi vuosikausia kangaskaapissani vuoroaan odottanut vaate on äitini vanha mekko vuosikymmenien takaa. Mekko on ommeltu Marimekon kankaasta, joka siihen maailman aikaan on ollut todella jämäkkää ja laadukasta. Olen monesti yrittänyt laittaa mekon päälleni, jos se pääsisi käyttöön sellaisenaan, mutta mekko ei ole tuntunut omalta. Siksi päätin pistää mekon paloiksi ja ommella siitä jotain käyttökelpoista. Katkaisin mekon kahtia, lisäsin helmaosaan laskoksia, sivuun piilovetoketjun, alle vuorikankaan (joka oli itse asiassa jämäpala häämekkoni vuorikankaasta), ja yläreunaan vyötärökaitaleen. Pienellä muutoksella turhasta vaatteesta tuli todella mieleinen ja käyttökelpoinen. Vanhasta mekosta jäi jäljelle vielä yläosa, ja mietin, voisinko muodistaa sen jotenkin itselleni käyttöön vielä. Katsotaan!

Mekko Marimekon kankaasta

Ennen mekon leikkaamista otettiin pikaisesti kuva lähtötilanteesta.

Kun puhutaan zero waste -vaatesuunnittelusta, tarkoitetaan, ettei vaatteen valmistuksessa jää yli kangassoiroakaan, kaikki tulee käytetyksi. Mietin kuitenkin, eikö zero wastea voisi olla hyvin myös se, että vanha vaate, jota ei käytetä, muodistetaan niin, että sitä voi taas käyttää. Se ei ole zw -vaatesuunnittelua, mutta zw-elämäntavassa tämä kuuluisi ehkä kohtaan ”käytä uudelleen”, vaikka enimmäkseen uudelleen käyttämisellä viitatakin kestotuotteisiin. Toisaalta minulle ei ole väliä, jos uutta hamettani ei laskettaisi zero wasteksi. Olen saanut vanhan vaatteen taas käyttökelpoiseksi ja olen saanut itselleni kivan hameen ilman, että minun on tarvinnut ostaa uutta materiaalia sitä varten.

Hame vanhasta  mekosta

Oletko sinä muodistanut ja muokannut vanhoja vaatteita takaisin käyttöön? Mitä olet tehnyt vaatteista, joita et sellaisenaan enää käytä?

 

Anni

 

Ps. Jos kaipaat ideoita kierrätyshenkisiin ompeluihin, katso, miten pakastepussista saa ommeltua säilytyspussin ja koiranruokasäkistä ruokalapun

Kommentit (6)

Aivan mahtavasti olet muodistanut vanhan mekon käyttöön. Lopputulos on kaunis!

Kiva juttu Anni!
Itse luulin tekeväni oikein, kun käyttökelpoiset vaatteet vein kirpputoreille. Sitten luin, että osa niistä voi mennä mutkien kautta Afrikkaan. Ja siellä ne taas luovat uudenlaisia ongelmia. Nyt sitten pyrin todellakin siihen, että hyödynnän kaikki. Enpä tiennyt että se on mainitsemaasi zero wastea 🙂

Tosiaan se on mutkikas homma se vaatteiden kierrättäminen. Olen toteuttanut tätä vaatekaappi-filosofiaani jo ennen kuin olen tiedostanut zero waste -asioita. Nyt myöhemmin olen tajunnut, että tosiaan, siinähän pyritään nollajätteeseen, joten miksei siitä voisi puhua zero wastena!

Vanhat pyyhkeet, t-paidat ja sen semmoiset olen ommellut kestositeiksi, koiran juoksuhousuiksi (meillä koirakin käyttää pestäviä ”kestosuojia” juoksujen aikana) ja perinteiseen malliin tietysti leikellyt myös räteiksi. Oikein kauniita kuoseja olen muokannut mm. lapasiksi.

Muutama vuosi sitten tein paljon nukenvaatteita, joissa lasten vaatteiden kuosit saivat uuden elämän vielä leikeissä.

Seuraavaksi vuorossa olisivat villapaidat, jotka olisi tarkoitus huovuttaa ja leikata sen jälkeen ulkokalusteisiin sopiviksi istuinalusiksi.

Ihania juttuja olet tehnyt, sain monta hyvää uutta ideaa 🙂

Kiitos!!

Kaupallinen yhteistyö

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X