Lapsi 29.05.2015 Päivitetty 18.06.2021

Juhliin lasten kanssa vai ilman?

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
Colourbox

Kesällä järjestään runsaasti juhlia, erityisesti häitä. Miten lasten kanssa osallistutaan juhliin? Voiko taapero tulla mukaan kirkkoon? Keräsimme vinkit vanhemmille.

  1. Lapselta ei pidä vaatia liikaa.

    Vanhempien kannattaa miettiä, jaksaako lapsi olla hiljaa paikoillaan tarvittavan ajan. Jos kyseessä on itsellesi tärkeä tilaisuus, esimerkiksi läheisen ystävän häät, ajattele tilanne omalta kannaltasi. Lapsenvahdin hankkiminen vihkimisen ajaksi kannattaa, jos haluat rauhassa keskittyä tilaisuuteen. Lapsi voi sitten osallistua hääjuhlaan.

  2. Suunnittele tilanteet.

    Vanhemmille tulee myös virhearviointeja, eikä lapsen kärsivällisyys riitäkään paikallaan istumiseen. Jos lapsi saa hepulin kesken kirkkoseremonian, se ei ole lapsen vaan aikuisen vastuulla. Vanhempien kannattaa jo etukäteen sopia, kumpi hoitaa tilanteen, jos lapsi ei jaksa olla paikoillaan. Jos lapsi lähtee ravaamaan kirkon käytävillä, siinä mitataan aikuisen kykyä ottaa muut huomioon. Kun lapsi ei ymmärrä vielä, miten kirkossa kuuluu käyttäytyä, vanhemman tehtävä on viedä lapsi pois tilanteesta. Hän voi viedä lapsen esimerkiksi kirkon pihalle juoksemaan. Lapselle voi sanoa ”Tiedän, että jalkasi haluavat nyt juosta, joten mennään ulos”.

  3. Kunnioita kutsujaa.

    Jos hää- tai syntymäpäiväkutsussa lukee ”Vain aikuisille”, älä loukkaannu, vaikka se tuntuisikin lasten syrjimiseltä. Kutsuja haluaa järjestää omannäköisensä juhlan, ja tätä toivetta vieraiden pitää kunnioittaa. Jos et saa lastenhoitoa järjestymään, voit kieltäytyä  hyvällä omallatunnolla. Kutsun lähettäjän on myös ymmärrettävä tällaiset esteet.

Keskusteluissa: Kutsuja suuttui, kun emme päässeet ilman lapsia.

Keskusteluissa: Häät ilman lapsia.

Keskusteluissa: Miksi halutaan häät ilman lapsia?

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X