Lapsi 20.07.2021 Päivitetty 30.05.2023

Juuri nyt eletään lasten katoamisten ”sesonkiaikaa” – poliisi kertoo, mistä ja miten kadonneet lapset yleensä löytyvät

Pieni lapsi ei välttämättä tajua itse olevansa kadoksissa. Etsinnöissä vanhempien ja poliisin yhteistyö on tärkeää.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Lapin poliisilaitoksen ylikonstaapeli Jari Seppälällä on hyviä uutisia.

– Pääsääntöisesti kadonneet lapset löytyvät hyväkuntoisina noin tunnin sisällä etsintöjen aloittamisesta, hän kertoo. – Tekisi melkein mieli sanoa, että kaikki löytyvät.

Ulkoilukausi, jonka ydintä kesällä eletään, on pienten lasten tyypillisintä katoamisaikaa. Leikki-ikäiset katoavat tavallisesti pihaleikeissä, eivätkä he yleensä ehdi kauas.

Seppälä mainitsee esimerkkinä tapauksen pienokaisesta, joka löytyi naapurin koirankopista nukkumasta.

– On kuitenkin myös käynyt niin, että pieni lapsi on lähtenyt tietä pitkin kävelemään melko pitkällekin. Kolmevuotias on kerran löydetty jopa kuuden kilometrin päästä kotoa.

Koululaiset katoavat useimmiten koulujen alkamisen aikoihin. Heidät tavoitetaan monesti kavereidensa luota.

Kadonneet lapset eivät aina tiedä olevansa hukassa

Lapsi haluaa leikkiä, Seppälä korostaa.

Lapsi on saattanut palata johonkin mieluisaksi kokemaansa leikkipaikkaan, etsiytynyt muiden lasten joukkoon puistoon tai seurannut lemmikkiä tai vaikka jänistä lähimetsään.

Siksi lapsi itse ei läheskään aina tiedä olevansa kadoksissa.

Jos havaitsee, että lapsi on kadonnut, ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa paikoista vaarallisimmat, kuten viereinen ranta, uima-altaan ympäristö tai läheinen kallio.

On ensiarvoisen tärkeää pysyä rauhallisena. Vanhemman kannattaa miettiä, onko viime aikoina ollut puhetta johonkin tiettyyn paikkaan menemisestä.

Myös auto ja sen ympäristö on hyvä käydä tarkasti läpi.

– Lapsi on saattanut mennä vaikka oksan kanssa laiturinnokkaan tunnelmoimaan, mitä ensi viikonlopun kalastusreissulla tapahtuu.

Vaarallisten paikkojen tarkistamisen jälkeen etsintöjä voi jatkaa itsenäisesti kotona ja pihapiirissä. Seppälä vinkkaa, että naapurin pihan lisäksi myös auto ja sen ympäristö on hyvä käydä tarkasti läpi.

Kun kyseessä on pieni lapsi, etsinnässä on lisäksi huomioitava lapsen päivärytmi ja päiväunien ajankohta. Lapsi voi löytyä sisältä nukkumasta.

Etsintöjen aikana on syytä soittaa myös lapsen kavereiden vanhemmille.

Jos lasta ei kuitenkaan löydy, hätäkeskukseen soittamista ei kannata epäröidä. Lasten katoamiset ovat koko viranomaisketjulle kiireellisyysluokituksessa korkeinta tasoa.

– Katoamisesta ilmoittamisen jälkeen paikalle lähtee monta yksikköä hälytysajossa. Usein varustuksena on poliisikoira ja rpas-laite eli drone.

Kadonnut pienokainen voi säikähtää etsintöjä

Vaikka poliisit saapuvat, voi vanhemman mukanaolo etsinnöissä tehostaa lapsen löytymistä. Ensinnäkin tilannekuva tarkentuu, kun vanhempi voi keskustella lisää poliisien kanssa etsintöjen aikana.

Toisekseen lapsi on saattanut piiloutua eikä enää uskalla tulla esiin. Silloin äidin tai isän tuttu ääni voi olla etsinnöissä ratkaiseva.

kadonneet lapset

Lapsi ei aina ymmärrä olevansa kadoksissa, ainakaan aluksi. Eksyttyään hänellekin silti tulee huoli.

– Jos metsässä lapsen nimeä huutelee vain tummaan virkapukuun pukeutunut kaksimetrinen ja satakiloinen partasuu, ei välttämättä saavuteta toivottua tulosta, ylikonstaapeli Seppälä toteaa.

Pimeän tullen taskulamppujen ja dronen käytössä vaaditaan etsijöiltä huolellisuutta.

– Pienetkin lapset näkevät televisiosta nykyään pelottavia ohjelmia. Taskulamppujen ja dronen välähtelevät valot saattavat pelottaa lasta, eikä hän välttämättä tule pois piilostaan, vaikka kuulisi etsijöiden hakevan häntä.

Jos vanhempi lähtee mukaan etsintöihin, jonkun muun pitää jäädä kotiin päivystämään siltä varalta, että lapsi tuleekin omin avuin kotiin.

Juttua on päivitetty 30.5.2023.

Aiheesta muualla: Suomen Punaisen Ristin toimintaohjeet henkilöille, joiden läheinen katoaa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X