Lapsen kehitys 22.09.2022

Nyt tänne niitä heppalettuja! 6 kokemusta siitä, kun aikuinen ei ymmärrä lasta

Mitkä lapsen keksimät sanat ovat teillä aiheuttaneet päänvaivaa?

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Kokonaiset sanat tai vaikeat äänteet, kuten r ja s, ovat usein hukassa taaperoilta ja leikki-ikäisiltä. Kun he eivät tulekaan ymmärretyiksi, kiukku voi kiehahtaa.

Toisaalta lapset ovat mestareita keksimään uudissanoja. Luovien luomusten ainoa huono puoli on se, etteivät vanhemmat välttämättä tajua niiden merkitystä.

Lue myös: Mistä tietää, onko lapsen puheen kehitys myöhässä? Puheterapeutti: R-viasta ei kannata murehtia vielä päiväkoti-iässä

Kaksplussan lukijat kertovat, millaisissa tilanteissa itse keksityt tai puuttuvat sanat ovat johtaneet kommunikaatiovaikeuksiin.

Viksottimia etsimässä

”Keskikesällä poikani alkoi tivaamaan, että hän haluaa kusset ja piikit. Yritin kysellä, mitä hän mahtaa tarkoittaa. Nuori herra sai raivarin, kun äiti ei ymmärrä. Hän huusi ja hyppi raivoissaan, koska haluaa kusset ja piikit. Sitten tajusin kysyä, mitä niillä tehdään. Poika hieman rauhoittui ja ystävällisesti demonstroi minulle. Sitten tyhmä äitikin tajusi. Lapsi halusi sukset ja sauvat.”

”Meillä 4-vuotias poika käveli ympäri pihaa ja kävi kaikissa ulkorakennuksissa penkomassa hokien ’Missä ne viksottimet on? Missä viksottimet on?’ Monta päivää poika niitä etsi ja äksyili, kun viksottimia ei löytynyt mistään. Poika ei osannut selittää, minkälaiset viksottimet ovat, ei muuta kuin että niillä nostetaan. Mutta mitä nostetaan? Emme ymmärtäneet.

Pojallahan sisu nousi, hän alkoi jo nakkelemaan kovia sanoja etsimisen lomassa ja polkemaan jalkaa. Me vanhemmat olimme pojan mielestä ihan tyhmiä, kun emme tienneet, missä ne viksottimet ovat. Sitten ihan vahingossa viksottimet löytyivätkin ja helpotus oli suuri sekä pojalle että meille vanhemmille. Ja mitkä ne viksottimet siis olivat? Hohtimet, joilla poika leikki puutavarakuormaajaa.”

Lue myös: Lasten vaiheet: Tässä kaikkein hauskimmat ja suloisimmat! ”Imettää iltatissillä pehmolelutkin”

Tahtoo heppalettuja!

”Itse raivosin lapsena, koska halusin heppalettuja. Tarkoitin joulutorttuja.”

”Kun olin itse tenava, raivosin ukille, koska halusin hänen antavan tylsää jääkapista. Lopulta hän ymmärsi minun tarkoittavan sylttyä.”

Mysteeri, joka ei selvinnyt

”Vanhempi poikani halusi kuakkakaan. Yritimme selvitellä, mitä kuakkakaa tarkoittaa. Pojalla meinasi pinna palaa, kun emme ymmärtäneet. Nyt poika on 30-vuotias eikä edelleenkään osaa kertoa, mitä hän kuakkakaalla tarkoitti.”

”Kuulin äidiltäni, että olin saanut itkupotkuraivarin, kun olin vaatinut häntä laulamaan ’sen punaisen se se se se… Eiku se punainen se.’ Äiti-parka oli tarjonnut kaikki laulut, joissa mainitaan punainen väri aina tonttulauluista vallankumouslauluihin, enkä kuulemma osannut auttaa. Vielä tänäänkin mietin, että mikähän laulu se oikein oli!”

Lähde: Kaksplussan Facebook-sivu

Lue myös: Hyi, liian kuivaa vettä! 12 kokemusta siitä, kun perheen pieni ruokakriitikko protestoi

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X